Бизнес или историческо наследство: Копривщица на предела на абсурда

Общинският съвет иска да премахне статута на града, но до какво ще доведе?
30 мар 2017 09:07, Боряна Павлова
105

24422 гледания   |  Още видео

Преди десетина дни Общинският съвет в Копривщица приема да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Подобна промяна ще даде право в града да се изградят нови сгради и съоръжения. Решението пък е взето по спешност - подобна идея е обсъждана неколкократно от 2016 г. насам.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. Още през 1952 г. Министерският съвет взима решението. Години по-късно са приети и специалните правила за строителство в града, за да се запази автентичният външен вид на града.

В предаването "Директно" Пред Bulgaria ON AIR кметът на града Генчо Герданов беше категоричен, че няма да допусне статутът на града да падне. Според него решението на Общинския съвет би довело до отпадане на статута на града като архитектурен резерват, но той ще върне решението.

"Ще продължим да работим за популяризирането на Копривщица, която се е превърнала в символ на българщината", зарече се той.

Според публикации натискът Копривщица вече да не бъде архитектурен резерват идва от местния бизнесмен Радослав Йовков. Същият е изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването му в скандал с незаконна сеч на 1100 кубика дървесина. Преди това срещу него има сигнали за незаконен добив на инертни материали.

Йовков е бивш гребец, който се замогва в "борческите" години на прехода. Сам разказва, че е близък приятел на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, който дори е кръстник на сина му. През 90-те години е прострелян от полицаи по време на акция срещу Кънчев в Златица. През 2004 г. строителната му фирма вдига сграда на ъгъла на булевардите "Гоце Делчев" и "България" в София. В края на декември същата година се срутва скеле. Един работник загива, а петима други са ранени, сред тях е и самият Йовков. След края на разследването и съдебната сага бизнесменът е обявен за невинен.

Сега амбициите му са да вдигне в Копривщица по-високи сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н.

"Има бизнесмени, които искат да строят в Копривщица. Но аз съм казал, че докато съм кмет, всички инвеститори, които искат да строят в града, трябва да правят всичко възможно да го запазят такъв, какъвто е и да бъде в унисон с архитектурата на Копривщица", увери пред "Стандарт" кметът Герданов.

Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план (ОУП) на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. На 23 февруари експерти представят изготвения от тях план, който е в съзвучие със Закона за културното наследство и е отличен и от Камарата на архитектите. 

Общинският съвет обаче отказва да го одобри, като на срещата присъства и Йовков. Под безучастния поглед на общинарите бизнесменът дръпва яростна реч срещу плана.

"Ако това остане - ние трябва да се обесим. Аз съм най-големият инвеститор в този град". Той е бесен и заради факта, че устройственият план предвижда отчуждаването на бившия парк Баркиш, който е негов. Идеята на проектантите е тази територия да се отчужди и отново да се направи парк.

"Някой питал ли ме е?! След толкова време, като сте имали време да работите - тук мен и кучетата ме познават и целият град знае, че този парк е мой - да сте си направили труда да питате собственика?! Напишете с червени букви -това посмъртно няма да стане", гневи се той.

Зад гърба му застава главният архитект на Копривщица Гено Георгиев, според който мястото просто не става за парк и трябва да си остане на бизнесмена.

На 10 март постъпва конкретно предложение от Пешо Вълов - председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство: "Навсякъде от представения документ думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректният начин да бъдат заместени". 

Вълов предлага също така да се изпълнят и други искания на Йовков: възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

На 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Една от причините е именно запазеният исторически дух на града. Решението на Общинския съвет ще стане валидно, ако Общият устройствен план на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.


105
Напиши коментар Коментари
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За хората които подкрепят бизнес идеята, предлагам- паметиника на връх Шипка да бъде бизнес сграда, а панорамата в Плевен дискотека и бардак след 00:00ч. мисля че ще са много по доходоносни....
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поради такива решения цялата ни страна изглежда по-зле в пъти от Босна,която до неотдавна беше във война.Срамота...
85
0
 
10
 
! Отговори
Ddd преди 2 месеца
Продажни общинари.
84
2
 
2
 
! Отговори
Ss преди 2 месеца
До бацковеца-ти си един нещастен човечец, празен отвътре и най-вероятно кух в главата.. Ето затова нищо не си видял в Копривщица.. Ходи на слънчева да люпило семки, селско..))
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има градове с огромна пешеходна заона и туристите влизат разглеждат и после като искат се забавляват по писти, небостъргачи и индустриални складове в покрайнините. Какъв им е проблемът да се направи на подрайони и да си остане паметник на културата в тези места , а да се разширява и обогатаява отстрани. То времето никого не чака. Дрезден,за да си имат магистрала и да не стоят по 4 часа на ден в задръстване излязоха от Юнеско. Просто им трябвше нов мост ....
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ и местните дерибеи. От нас ли си ,не си ли от нас? С нас ли си, срещу нас ли си?
А тоз безсмъртния гребец Йовков как така е станал собственик на парка интересно, кой общинар му го е продал?
Нашите мутри ги спира само някой по едър бизнесмен от запад, който идва със знание, с вкус, с многопари, обаче пък западните инвестиции ги спира Бойко, със закони, нормативи, глоби и административен терор...
81
1
 
18
 
! Отговори
до Опетков преди 2 месеца
До опетков - значи направете си труда, вие и всички многознайковци, да се запознаете поне частично - колкото ви стигат умствените възможности, първо с историята( ама цялата ), после с Природата и забележителностите/паметниците и т.н в България. аман от глупости. това е все едно в Батак да се строи МОЛ на мястото на църквата........... усещате ли къде е безумието? искат да си развиват града? наистина ли? дали няма начин да се направи без да се разваля автентичния му вид?
80
2
 
8
 
! Отговори
Вожд Винету преди 2 месеца
Ако кмето испущи дереджето син му с фирмичката Интерхолд саниране да не види!

Аз казах! Хау!
79
11
 
4
 
! Отговори
jjk преди 2 месеца
Колко от ревящите са похарчили повече от 2лв. в Копривщица за последната година?
Аз последно бях там преди 15г., купих традиционни сувенирчета, които се оказаха с надпис made in China. Много красиво градче е, ходила съм там няколко пъти. Но няма къде да се отседне. А в Златоград били ли сте? Там също има разкошни исторически къщи, но и работещи дюкянчета, уроци за любопитните туристи, работещи заведения и хотели.
78
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Чикън

Хайде пак простотии! Не, писти през центъра на Копривщица, няма да има, гаранция. Такива проекти се правят извън града в подходяща зона. Индистриална зона, защо не, макар че се съмнявам да има голям интерес - просто се предвижда определена зона, където ще е подходящо изграждането й. Няма невъзможи неща, най-лесно е да си вечно негативен, вечно против, вечно със завряни две ръце в дупето.
77
2
 
15
 
! Отговори
Чикън преди 2 месеца
"да е искаме ли просперираща Копривщица, а защо не и проспорираща България или искаме разруха и деградация"

И като тоя "бизнесмен" направи мото писта до възрожденските къщи, ще постигнем ли просперитет в района?
Там си има хотелчета и ресторантчета. Идеално място за почивка е. Той искал индустриална зона.....
76
3
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 2 месеца
Много оригинално - браво! Бизнесмена си е бизнесмен, престъпника си е престъпник. Всъщност това няма нищо общо с казуса, които би следвало да е искаме ли просперираща Копривщица, а защо не и проспорираща България или искаме разруха и деградация.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 67
Хем ревем за пари, хем водим война с бизнеса?

на мутрите вече бизнесмени ли им викате :)
74
23
 
6
 
! Отговори
опетков преди 2 месеца
До Анонимен "Копривщица е уникална" и поради факта, че няма достатъчно хотели и ресторанти, туристите ще идват с автобуси за по 2 часа и парите им ще остават в съседните на Копривщица селища, а за копривщенци ще остава само да дишат мръсния "планински" въздух и да метат боклука от туристите. Оставете жителите на селцето да си го развиват. Стига с комунистическите глупости и изцепки, ала Радев.
73
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко туристи са посетили миналата година Копривщица и колко Несебър? Можем ли да правим въобще сравнение? Да попитам и за благосъстоянието на местните в двата града - къде хората са по-богати?
72
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Аутист

И какво му е на Несебър не мога да разбира? Всъщност това е прекрасен пример, как културно-историческото наследство и бизнеса могат да взаймодестват успешно. Стария град на Несебър да не би да е разрушен и негово място да е построена ски писта? Това лято си беше там, не знам какво се е случило зимата?
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Чикън

Ако в Рим нямаше подходящата база като хотели, ресторанти и т.н., посетителите на Колизеума щяха да бъдат много пъти по-малко. Пък и няма да открия топлата вода, като кажа че обратното също в е пълна сила - местните хора извличат ползите от това да имат културни забалежителности като се занимават с хотелиерство, ресторантьорство и т.н. Какво лошо има в това да печелиш пари?
70
4
 
19
 
! Отговори
Аутист преди 2 месеца
Копривщица- бъдещият Несебър в планината?
Все ще се намери място и за няколко мол-а, хотели и небостъргачи във "възрожденски" стил...
69
1
 
15
 
! Отговори
До 74 преди 2 месеца
Не го знам кой е този Радослав Йовков, но след като съзвада такива проблеми, след като е според вас е престъпник, защо вие местните не направите нещо? Какво сте се свили като мишоци и чакате бурята да отмине?
68
2
 
22
 
! Отговори
БГ преди 2 месеца
ЗАЩО СЕ УЧУДВАТЕ НА ТОВА "РЕШЕНИЕ"? НИМА СЪЩИТЕ "БИЗНЕСМЕНИ" НЕ БЕТОНИРАХА ЧЕРНОМОРИЕТО И СЕГА БЪЛГАРИТЕ ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ?!!!