На пазара на труда: Търсят се хора с по-ниско образование

Липсата на работна ръка е все по-стряскаща, алармират работодатели
24 апр 2017 12:03, Анисия Иванова
120
На пазара на труда: Търсят се  хора с по-ниско образование
Архив: Булфото

Проблемът с липсата на работна ръка е по-голям, отколкото се вижда на пръв поглед. Това смятат анализатори от Регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Бургас /КРИБ/.

Най-търсените професии в България били свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. Статистиката за 2015 година показвала, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега били на десета.  А на първа позиция излизали хора с по-ниско образование.

Причините за проблема се коренят основно в това, че все още липсва връзка между образованието у нас и пазара на труда.

За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година, съобщиха от структурата. И въпреки че Бургас е един от градовете с най-голям относителен дял на хора в трудоспособна възраст, проблемът с липсата на кадри и там е налице, добавят работодателите.

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ.

Недостиг на работна ръка отчитали и всички други държави в Централна и Източна Европа. Типичен пример бил Чехия, където икономиката нараснала с 4,7 процента през третото тримесечие, а през декември безработицата била 4,5 на сто- най-ниската в ЕС, заедно с Германия.

От КРИБ съобщиха, че по-късно днес нейни представители ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Събитие под мотото "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще се проведе в Бургас, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че вие сега ли го разбрахте със средно образование фъфли да говори не може ама е прочут за сметка на тия де си гледат работата що щото бил еди кои си кои си ти не си ми вкъщи не си никои нито данъци ни плащаш нито сметки кои си
13
1
 
29
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Това е нормално.Света стана по достъпен от всякога, самолетните билети също не са скъпи.Освен това най големия проблем е че масово вече се емигрира не само заради заплащането.Хората искат спокойна социална среда,без агресия и безнаказаност ,с малко корупция.Тези фактори липсват в България.Тук при нас и милионер да си ,в момента когато се разболееш в болниците ще те довършат самите лекари защото са корумпирани и гледат на теб като стока.
12
2
 
33
 
! Отговори
Така трябва преди 7 години
Робите рано или късно се осъзнават и започват да търсят начин да се освободят от робството.Вземете си работата и си я наврете отзад хаха.Искат друг да върши работата,а накрая те да обират печалбата.Кооперативи братя,спрете да бачкате на мошенниците за жълти стотинки,съюзявайте се и бачкайте заедно,а печалбата делете между вас си.
11
1
 
50
 
! Отговори
factotum преди 7 години
За тия заплати и сомалийци няма да искат да работят :)
10
0
 
33
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Тъй като българите са с робска психика,единствената причина да се вдигат заплатите в България е липсата на работна ръка в предприятията,но май и този проблем ще го решат
9
1
 
39
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Не е лошо "честните" частници да се замислят за причините иначе още по-стреснати ще стават, а на края ще търсят със свещи и такива без образование.
8
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как в България ме ниско квалифицирани , пък в Европа има работа за всички.Мотото трябва да е "Адекватно заплащане" .
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
досещам се накъде бият- да ни вкарат пришълци, за тва ни обработват
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата игра за левче на час? Силни предложения. Просто неустоими.
5
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 500лв чиста заплата в повечето кочини скоро няма да има никой, като почнат да стават заплатите 2000-3000лв чиста и нагоре ще има
4
1
 
48
 
! Отговори
маке преди 7 години
а инженери за 300 лв заплата търсят ли се
3
1
 
38
 
! Отговори
инж преди 7 години
и тая седмица няма кадри... тая новина почнахте през ден да ни я набивате в главите! Не мога точно да разбера упорството - къде е далаверата? То, че ще се точат евро и държавни фондове е, е ясно, ама вярно ли разчитате ,ч е децата ще се втурнат да учат кофти професии?
2
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да се стряскат работодателите, по добре е да съобразят заплащането със времето в което живеем. Ако не, да затварят!
1
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Робовладелците е хубаво, че търсят хора, а пари дават ли? Или пак на благотворителност чакат.