До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв

Постижимо е, смята Пламен Димитров от КНСБ
1 май 2017 17:05, Петя Славова
233
До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв
Снимка: архив, Булфото

Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1700 лв., а минималната - 800 лв. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място".

Димитров посочи, че не залагат нищо нереалистично. Той допълни, че това е постижимо при икономическата реалност, която води след себе си усвояване на максималния потенциал на икономиката, а той е към 4,5-5 процента ръст на БВП в реално измерение ежегодно. Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата годишно в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. - на минималната работна заплата. Димитров посочи, че от 1 януари т.г. Румъния е увеличила МРЗ с 50 евро.

Пламен Димитров посочи, че работниците и служителите са произвели много повече, отколкото получават. За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 г., и през миналата година той е бил с 50 процента по-висок по съпоставими цени.

Реалната средна заплата за този период е пораснала с пет-шест процента, каза Димитров. Средната работна заплата за изминалите пет години е пораснала в реално изражение с над 37 процента. Това е факт благодарение на нашите усилия, но независимо от това тя е най-ниската в ЕС и диференциацията в заплащането у нас е най-голямото, коментира още синдикалистът. На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата, каза още той.

Димитров посочи, че те са с ясното съзнание, че хората на труда са недоволни, че има крещяща несправедливост в заплащането. Имаме амбицията да направим така, че в следващите пет години това да бъде радикално променено, посочи още той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г., което прави 123 процента ръст. През миналата година в седем икономически дейности, в които са близо 23 на сто от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв., добави министърът.

Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156 на сто - от 180 лв. до 460 лв., коментира министърът.

Според него справедливото заплащане е от ключово значение за намаляване на бедността и за осигуряване на социалното благоденствие, а в последните години се развива и като важен механизъм за търсене на изход от проблемите, породени от глобализацията в света на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
До БезработенКак така безработен? Имам оферта за теб да се хванеш да работиш като общ работник на 2 смени нощна и дневна за 460 лева заплата. Храната ти е осигурена, транспорт и всичко необходимо.
54
6
 
4
 
! Отговори
атакист преди 7 години
до 60 Пешо, моето дете, ако Сидеров не дадеше подкрепа на Тиквата, това значи мандата да отиде в *** и турците в коалиция. Точно поради тази причина и Тиквата се съгласи да направи коалиция със Сидеров, колкото и да го ненавижда.
53
2
 
8
 
! Отговори
Безработен преди 7 години
Тия където ми цъкат минуси са бизнесмени робовладелци. Аз за 400-500 лв работа не започвам...............
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 58 Малко заведения имало в малките населени места затова на провинциалиста не му трябва висока заплата като на софиянеца, понеже в София имало много заведения за ядене и пиене? Муахахахахххххххххххххххххххххххххххххахахааххахахахаххахахаххахах
51
1
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
Хахахааа..става все по весело и забавно!!! Тия се,надяват скоро да измрем муахахаасс
50
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
До АТАКИСТАко Борисов е тиква, то Сидеров е още по-голяма тиква, защото му дава подкрепа.
49
3
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 53 Избери АТАКА за номер едно политическа партия в България и тогава ми задавай маллоумните си риторични инфантили въпроси, брачед!
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен кво ми дреме как блъскаш на село. Питай си кмета що не ти развива града и индустрията. Тегли заеми създава бизнес.Второ в малките градове заплатите са по-малки но и стандарта на живот е по-малък. Малки разстояния , малко заведения, друг е начина.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 52 Върви в провинцията, бе *** да видиш как хората блъскат за 600 лева средна заплата даже...
46
1
 
1
 
! Отговори
Ингилизин преди 7 години
До мунчуВтора година карам със зимни гуми в UK-я целогодишно за какво да ги сменям грайфера още е в нормата над 15 000 мили са изминали....
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** и украинскуте статии. Има ли още някой да верва на оня дето иска доверие?
44
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя вече си е 800-1000лв . Аз не познавам някой да работи под 800лв. Възможно е до 7-8 години да се вдигне още доста. Очевидно е че сме в подем от Евро фондовете дано създадем още по-Добър бизнес климат и туризъм.
43
2
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
А през 2088 ще е 2700лвИзмамници!
42
2
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 45Точно така- Сидеров е част от новата власт, а до вчера го имахте за БЕГАЛ от парламента!Яко , а?Сега ще ви мачка още повече нервите! Свиквайте!
41
2
 
9
 
! Отговори
Безработен преди 7 години
Когато стане средната заплата 1700 лв тогава ще си търся работа, сега ще си почивам...живея на село имам си малко стопанство. Когато ми потрябват пари продам някое хайванче и се оправям.
40
0
 
12
 
! Отговори
СМЕШНИЦИ преди 7 години
Как да му повярва човек на тоз като знаем че и двата проф съюза в Бг са назначени и не защитават правата на работниците а пазят интересите на работодателите и от там са и яките мангизи за лидерите им Какво направихте бе аланкоолу че трябва да бачкаме вместо 25г за пенсия 40 ? Защо не вдигнахте народа ААААА? Защото не ви оттърва безсрамници
39
2
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 37 Впрочем преди изборите що такива като теб бяха много убедени, че Сидеров ще бъде изхвърлен от политиката, понбеже АТАКА нямало да получи 4% на изборите и нямало да влезе в парламента? Не даже преди тези избори...от 10 години такива като теб го твърдяха, а то накрая не че само влиза в парламента, но и в правителството.Такова прекарване на надеждите ви, а? Nice, a????
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе те по време на Виденов заплатите пак бяха ХИЛЯДАРКИ.Това ли обещават политиците, че нещо са ми много съмнителни?!
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обещаваме в 3000 година минималната заплата да стане един милион лева.Вервайте ни!
36
2
 
2
 
! Отговори
мунчу преди 7 години
До АТАКИСТВсички услуги без изключение са по скъпи в столицата. И всеки правил ремонт на автомобил/жилище в София ще ви го потвърди. примерГледам разни приятели и познати, сега в сезона на смяна на зимните с летни гуми, по голямата част от хората си ги сменят по родните места защото не се налага да чакаш и е поне 20-30% по евтино.