До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв

Постижимо е, смята Пламен Димитров от КНСБ
1 май 2017 17:05, Петя Славова
233
До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв
Снимка: архив, Булфото

Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1700 лв., а минималната - 800 лв. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място".

Димитров посочи, че не залагат нищо нереалистично. Той допълни, че това е постижимо при икономическата реалност, която води след себе си усвояване на максималния потенциал на икономиката, а той е към 4,5-5 процента ръст на БВП в реално измерение ежегодно. Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата годишно в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. - на минималната работна заплата. Димитров посочи, че от 1 януари т.г. Румъния е увеличила МРЗ с 50 евро.

Пламен Димитров посочи, че работниците и служителите са произвели много повече, отколкото получават. За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 г., и през миналата година той е бил с 50 процента по-висок по съпоставими цени.

Реалната средна заплата за този период е пораснала с пет-шест процента, каза Димитров. Средната работна заплата за изминалите пет години е пораснала в реално изражение с над 37 процента. Това е факт благодарение на нашите усилия, но независимо от това тя е най-ниската в ЕС и диференциацията в заплащането у нас е най-голямото, коментира още синдикалистът. На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата, каза още той.

Димитров посочи, че те са с ясното съзнание, че хората на труда са недоволни, че има крещяща несправедливост в заплащането. Имаме амбицията да направим така, че в следващите пет години това да бъде радикално променено, посочи още той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г., което прави 123 процента ръст. През миналата година в седем икономически дейности, в които са близо 23 на сто от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв., добави министърът.

Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156 на сто - от 180 лв. до 460 лв., коментира министърът.

Според него справедливото заплащане е от ключово значение за намаляване на бедността и за осигуряване на социалното благоденствие, а в последните години се развива и като важен механизъм за търсене на изход от проблемите, породени от глобализацията в света на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
ED преди 7 години
Това трябва да стане до края на 2017, а не до 2022!
34
3
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 37 Тц, нещо се бъркаш- Сидеров обеща 1000 лева минимална заплат,а ако е министър председател. Има огромна разлика между Сидеров министър председател от това да е коалицинен партньор на министър председателя Тиквата!
33
5
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 7 години
Ще си изпълня обещанието за увеличение за заплатите. 100% инфлация, гарантирано от ГЕРБ. Какво искате? На ви високите заплати и не ме занимавайте с глупости. Като не сте доволни, вървете да пасете овце. Ще се вдигнат заплатите, но ще се вдигнат и цените, за да не ме занимавате повече с глупости.
32
1
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 29 Това Пламен Димитров е една от най-гнусните оттрепки в политическия живот на България. Цял живот е папкал от народа без да свърши нищо съществено за благото му. Само му поглеждаш отвратителната физиономия, чуваш му мазния гласец и ти става ясно що за *** е.
31
1
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Да може и да станат такива заплатите, но разходите до тогава ще са се вдигнали двойно и тройно спрямо сега. И отново ще бъде мизерия.
30
0
 
4
 
! Отговори
Педя човек преди 7 години
Мили деца ,днес ше ви разкажа една история...
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А цените какви ще станат, като се вземе предвид, че по правило изпреварват по ръст доходите?
28
1
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Ами пенсионерите кучета ги яли? Нищо не споменавате за нас, пенсионерите, или до тогава който оживее, тъй тъй е свикнал за кога ще се радва поне с още 2.5% по швейцарското правило на година !
27
0
 
10
 
! Отговори
Цоко ухото преди 7 години
Само дето Боко забрави да кажа на мекерето,че 2022 няма има кой да работи!
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправянето на икономиката на България минава през деурбанизацията на София. Не може тоя 3 милионен тумор да се разраства, а само на 50 км на север да е пълна пустош. Абсолютно ненормална работа. И тепърва ще берем горчивите плодове на крадливите и недалновидни политици.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постижимо е, смята Пламен Димитров от КНСБ...............то е постижимо и сега....ако не се краде толкова много!
24
1
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Имат на предвид инфлация. Това е то инфлация високи цени и високи заплати наравно едно към едно.
23
1
 
10
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Определено трябва да се вдигне минималната заплата,а тя от своя страна,ще раздвижи другите.В момента повечето заети на МРЗ получават реално 500 до 600лв-значи веднага може да се заложи тая цифра,без сътресения.Има и друго-работодателите предпочитат да поддържат повече работници на малки заплати за да са по-гъвкави при различно натоварване,вместо да оптимизират управлението на на бизнеса.Резултатът-високо текучество и ниска квалификация.
22
3
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 24 И що да са по-големи разходите на един софиянец, отколкото на един провинциалист, бе Мунчоууу? Да не би стоките и услугите да са по-скъпи в София?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 7 години
Колеги взимам си думите обратно...бях казъл, че вашите демократи не работят върху важни проблеми:-):-):-):-)Та те решили проблема!!! 2022 година ще е новата ера за вас:-):-):-)стискайте зъбки до тогава, 5 годинки нищо не са да стигнете моментната изостанала Анадолска заплата...:-):-):-):-)
20
7
 
5
 
! Отговори
мунчу преди 7 години
Май е време минималната работна заплата в София да бъде по различна от тази в провинцията. Ситуацията е като в друите големи градове, изкарват се повече пари, но и разходите са по големи.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До има и по-зле от насВ Русия направо е трагедия ! Пътищата им са същите каквито са били по времето на Сталин ! Заводите им с изпадали мазилки ,изпотрошени прозорци ,счупени керемиди ! В болниците им животни не трябва да се лекуват ,а те лекуват хора ,хигиена никаква ! Ужас !
18
1
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Оппа, то в София беше средната заплата 1100- 1200 лева в момента, в провинцията е 800 лева. 2022 година в провинцията колко ще е средната заплата, Тиквата? 1200 лева ще има ли поне?
17
1
 
14
 
! Отговори
:) :) преди 7 години
Каракачанина с те,з темпиве на заплатите, 2022 ще си бъде сам министър на себе си. Грам шапкар няма да остане,преди седмица нали го казаха 1/5 от войската просто я няма, за 600 кинта и в Севрозапада не се хващат вече.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си е долу-горе инфлационния ръст.