Печално: 50 българи на ден умират, заради мръсен въздух

Страната ни бе на трето, а вече е на второ място, според СЗО
8 юли 2017 12:00, Петя Славова
33
Печално: 50 българи на ден умират, заради мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

18 хиляди българи годишно стават жертва на замърсения въздух у нас. Това подрежда страната ни на второ място в тази класация сред страните в Европа.

Според д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница "Лозенец" в София, средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух.

Още по темата

Първенец непристижното класиране е Босна и Херцеговина с 230 починали на 100 000 души, като причината е,  че хората там пушат много повече, което допълнително замърсява въздуха.  На трето място по брой души, починали от замърсен въздух е Грусия с 204.9 на 100 000 души.

Най-нисък е процентът в  Швейцария, съобщи още специалистът пред bTV, като уточни, че данните са от Световната здравна организация (СЗО).

В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво. Информацията в доклада почти повтаря тази от миналата година. С една разлика – през 2016 г. България е била на трето място по смъртност от замърсен въздух, а тази година вече е на второ.

Според д-р Симидчиев всички трябва да се обединим в борбата срещу замърсяването на въздуха – чрез поставяне на катализатори на колите, отказа от отопление на твърдо гориво, почистването на градовете от праха по улиците.

Освен мръсния въздух високата смъртност от белодробни заболявания се дължи и на факта, че много от българите пушат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не толкова въздуха, а пушенето избива българите.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната жалка журналистическа измислица и поръчкова статия, с цел насяване на масова психоза сред и без това изтрещялото население...!!! От толкоз много фейк нюз вече замириса на фекалии, бре!! Спрете се за миг, бре!!
4
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Интересно по какви съображения, товаропотока от железниците се прехвърли на автомобили. Тролейната система изчезна, а трамвайната е на път.Сега, да насочим недоволството към избиване на говедата и отказ от твърдо гориво.Естествено ще внасяме месо, и ще направим скок на пазарния дял на газовите доставчици. Е, парчета баницата, ще попаднат и в енергийните дружества. Та, от къде иде атаката, не е съвсем ясно, но че става въпрос за пари, е сигурно. А що СЗО не лобира за забрана на цигарите въобще
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като *** спрат да палят гуми и отпадъци може би положението ще се оправи а също така ако забранят изкупуването на метал нормалните хора ще си сложат катализатори.В момента турски ментак катализатор за 20 годишен фолксваген е 3000-4000 лева.Почти колкото самата гадна талига.Оригиналният е може би 10-15 хиляди де да знам някой ненoрмалник дали е купувал оригинален за голфа..?И двата ги крадат за няколко минути за вторични.Застраховка?Да след няколко години може би ще вземеш някакви пари.
2
2
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Май ни сапунисват с евтини сапунчета.. дизелите и комините на хората правели въздуха мръсен. Хайде бе- ми мангалчетата като изгарят автомобилни гуми и всякакви отпадъци- пълнят околоната среда с винамин Ц???Безкрайния двоен стандарт- СРАМ!
1
2
 
8
 
! Отговори
dfsdfsdfsd преди 6 години
Ама няма проблем ве, българина не го *** за екология, дпф и катализатор OFF и няма никакви проблеми, тука само ни манипулират с разни класации...