Смолян на протест: Стотици казаха "не" на тормоза

Поводът за протеста е жестокият побой, който двама роми нанесоха над местен
Обновена: 8 юли 2017 20:48 | 8 юли 2017 20:38,
94

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Стотици жители на Смолян излязоха на протестно шествие в подкрепа на 27-годишният Георги Кадиев, който беше зверски пребит.

Въпреки че нападателите на мъжа са арестувани в градът напрежението остава.

Георги Кадиев се намира в отделението по Неврохирургия на пловдивската болница с опасност за живота. Той е със счупен череп, а лекарите се борят за живота му.

Още по темата
Познати на Георги от сдружение "Родопски хайдути" споделят, че той бил спортен, силен. Три пъти е хващал кръста на Богоявление. Именно сдружението е организатор на протеста.

Сборният пункт на протестното шествие беше пред Хаджичоневата къща в квартала, стопанисвана от сдружението.

Братът на пострадалия благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички.

"Mоля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той, цитиран от "Фокус".

Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 - 15 години е отсъствало.

"Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е "Не на терора и насилието“, каза Ружинов.

Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства.

До конфликта се стигнало след спор за момиче между Георги и двама мъже от ромски произход. Конфликтът прераснал в бой. Свидетели са станали няколко младежи от квартала, но никой от тях не се намесил в мелето.

В същото време Районният съд в Смолян остави двамата нападатели за постоянно в ареста. Те са с обвинение за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда.

Близките на бития Георги нямат достатъчно средства, за да платят здравните му осигуровки, нито пари за последващото лечение, съобщи "Нова".

Ако бъдат признати за виновни, нападателите ги грози затвор до 5 години.

Асеновград също продължава с протестите. Утре градът отново излиза на шествие заради нападението над състезатели и треньори от отбора по гребане. Снощи двама от петимата арестувани за побоя са били освободени под гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: протестбойСмолян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отнемане на гражданството за всички по-кафяви. Те и без това никога не са се чувствали българи. Без документи, без помощи, без привилегии и без проблеми. Да си българин е чест, а български гражданин, скъпа привилегия за неандерталци, за която плащаме всички грешни пари.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
василева, *** се гръмни някъде
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овце, вие сте по-миролюбиви даже и от Миролюба Бенатова.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протести до последния ромопитек с Калашников в ръка.
14
4
 
41
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 6 години
Вижте с протести нищо няма да се промени ! Вижте това е война на генетична основа, цганите, турците и арабите живеещи в България искат да унищожат бялото население в България, това пряко ни застрашава вида. Обединение на всички БЕЛИ хора в България !!!
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези хартиики без адресат нищо няма да постигнете.Посланията ви трябва да са адресирани към съответните институции и да изискате адекватни мерки за спиране на тази престъпност,която започна да ескалира и май границата на търпението ни скоро ще бъде прескочена.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХххShte posegnat ama znayat posle kak se dere koja
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идете пред министерски съвет и там протестирайте.С тези хартийки никой няма да ви обърне внимание.Властта ще ви погледа сеира няколко дни,докато се успокоите и после нещата ще си продължат по старому.Ще се образуват нови незаконни гета около градовете,ще продължават да раждат по 109 деца,които държавата ще им гледа,ще вършат престъпления от злоба,глад и мизерия,защото не искат нито да работят,нито да учат,а властимащите мълчаливо наблюдават циг..цията на нацията.
10
3
 
28
 
! Отговори
И к'во от туй! преди 6 години
*** ще ви бият щото сте прости и страхливи! Страх ви е от полицията, закона, ДАНС, МАНС, Хелзингския комитет, ЦРУ,ФБР, тиквата и пр. А на *** не им пука! Защото в затвора са на курорт - хранят ги, поят ги, медицинска помощ, наркотици, видео и др. екстри. Там е техния терен! Куче с кренвирш плаши ли се! Там трябва сопа - дълга и дебела! И някой дето не го е страх да я върти.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бойко Борисов там ли е?Или си пише писъмца с Корнелия Нинова,а народа сам да се оправя.Не смее да се изправи срещу електората си,нищо че повечето са престъпници и убийци и вече нищо не ги спира,нито закон,нито наказания,нито власт.Озверели ***,които няма кой да озапти.
8
1
 
22
 
! Отговори
PD преди 6 години
В тъмни доби ,само поганците действат, скришом от стопанина. И насилието ражда насилие. Принципа на Белите Ари - Българи, трябва да се обяви, като стопанин. На бял кон, носещ ред, истина, справедливост и свобода. Всичко останало от страха иде. Отмъщението е оръжие на слабия. Силния ред носи. И дори и висока цена да плати, по силите му е. Не може да вземеш нещо, от този който го няма. А който го носи, може и на други да го даде.
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повдигнато обвинение за средна телесна повреда, а момчето е с опасност за живото?
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се прави така! Тихомълком утре намират главите на двамата бабаити или просто изчезват безследно. С приказки явно, че не става.
5
2
 
37
 
! Отговори
PD преди 6 години
Не са страхливи Българите. Вяра загубиха, и се разединих,а в преследване на чужди цели.А единствената цел, основа на Третата Българска Държава, е чиста и свята република.Нищо. Ще почнем от начало. Сбирайте се в дружини. Избирайте си воеводи и знаменосци. И не забравяйте закона/завета, който дедите ни приеха: Да бранят истината, правдата и свободата.
4
1
 
21
 
! Отговори
Е, и? преди 6 години
Протест. Е, и?
3
3
 
36
 
! Отговори
PD преди 6 години
Интегрираха в масовото мислене митинг, като форма на протест.Ходят, махат знамена и плакати, и си мислят че понеже са много са важни.А на следващия ден, виждат двама, че бият трети с колове, и подминават.Отиват на пазар, и купуват крадени вещи на половин цена, политици се заиграват с малцинствата, за изборни резултати, силовите структури, прибират пари, от тартори в гетата, затваряйки очи за дрога, измами и проституция. Не Българи! Така няма да стане. Или си Свтетъл или Изсметкяр.Среден път няма
2
1
 
25
 
! Отговори
Joe преди 6 години
NO TOLERANCE!!
1
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ALO VASILEV ZA KAKVO OBEDINENIE GOVORISH--IMA SI RED I ZAKON.