Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...

На децата дават яйца, не питат дали са алергични
Обновена: 29 авг 2017 07:15 | 29 авг 2017 07:08, Петя Славова
126
Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...
Снимка: "Монитор"

В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: хранаболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Телевизията си я плащат пациентите, а за пътеките от пет дена са си пътеки, реално се лежи много по-малка и се ползват пътеки за повече дни, айде помисли що, трябва да се вземат повече пари от касата. За отношението на повечето места е меко казана недопустимо и то спрямо деца. И това е в повечето големи Софийски болници.
29
0
 
12
 
! Отговори
а тук!? преди 6 години
лежах в болница - велико търнововсеки ден за закуска - филия хляб+парче маргарин+30гр сирене, ама онова дето е без млякоза обяд - помия - зеле с боб или картофена яхниявечеря - супа от макарони
28
0
 
15
 
! Отговори
ама.... преди 6 години
докторите - скаранисестрите - издокарани санитарките - прости БОЛНИЯТ - БОГ ДА ГО ПРОСТИ!
27
0
 
11
 
! Отговори
патил преди 6 години
Положението е в пъти по - зле от изложеното в статията. Дереджето ни е такова, че трябва да си щастлив, ако живееш в София, Пловдив, Варна, Плевен и още два-три областни града, където има болници на що - годе някакво ниво. Или поне на близко разстояние до тях. И ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО трябва да имаш пари, иначе - умирачка. А алергологията в БГ е фикция, на ниво средата на миналия век.
26
2
 
5
 
! Отговори
нн преди 6 години
Що за манипулация и некадърно сравнение, просто обида за четящия го. Друг е въпроса, че в момента в България здравеопазването е опорочено и има много лоши практики, като се започне от кадрите, практиката и условията в болниците. Проблеми, истински и за сега нерешени. Дали ще се решат в полза на пациентите както в белите държави никой не казва как и кога може да стане.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалка работа, но като са свикнали да крадат по всички нива-така е. Ако кухнята е към болницата - всички влачат, а от ръководството гледат дапсе харчи по-малко.Ако е към външен доставчик- цялото ръководство чака едни пари на ръка и доставчика се оправя с малкото което му остава.
24
7
 
10
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
По времето на СССР имаше истински журналисти, не такива като днес.
23
9
 
16
 
! Отговори
аз преди 6 години
По време на СССР държавата мислеше за хората, а сега управляващата клика обира парите на народа.
22
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
По време на СССР държавата мислеше за хората, а сега управляващата клика обира парите на народа.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При 200-300лв, които касата плаща за някои пътеки и болния да лежи 3-5 дни минимум, каква храна очаквате? От тези пари болницата трябва да плати за изследвания, медикаменти, заплати на персонала, ток, вода, отопление през зимата, пране, ремонти, а да и за храна три пъти дневно. А може би и за кабелна тв и интернет?
20
0
 
4
 
! Отговори
кренвирши преди 6 години
Да в Св.Наум си дават един кренвирш на децата за вечеря.
19
2
 
15
 
! Отговори
бг преди 6 години
Както винаги се пише без да се разбира.Болниците работят по рецептурник за диетично хранене ,който е български и какво от това? Диетологията не се е променила особено през този период. Друг е въпросът ,че храната може да е лошокачествена и малограмажна. Бедата не е в стария рецептурник.
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храната в болниците по СССР рецептурник:Г-жа П. Славова със сигурност нее лежала в болница в СССР. На мен ми се наложи през 1978 г. в хирургия в СССР - храната си беше супер, балансирана на белтъчини и въглехидрати, задължително десер плюс плодове, грижа за пациента и пр. Доста по добре от както при нас по онова време.За сега е ясно дереджето в болниците в РБ , имаш ли парички хубав си за всички.
17
1
 
10
 
! Отговори
ТТ преди 6 години
Индивидуални здравни застраховки, всеки си плаща в болницата и след това се оправя със застрахователя. Кой колкото си плаща, толкова ползва. С тая псевдо социална солидарност никога няма да има нормални държавни услуги. Иначе едни плащат а всички реват, че за тях няма.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са диодите в Iphone?Отговор: idiod
15
2
 
27
 
! Отговори
фъ преди 6 години
Внушенията за рецептурник от СССР нямат нищо общо с реалността в сегашните бедни български болници. Вместо да правите евтина пропаганда по-добре опишете причините за плачевното състояние на здравеопазването под вещото 10 годишно управление на ГЕРБ.
14
3
 
8
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР Лично аз, когато със си имал рабата с рускини съм им пъхал друго нещо, но ти щом си прибягвал до краставици или шпек...Виж там някакъв специалист, може пък да ти помогне!
13
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На разлигавеното 3 годишно мамино синче, какво трябвало е да му угаждат като в Шератон ли?
12
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя държавата е по *** рецептурник от 70-те години, те болниците...
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 16 лв на месец (често и 0 нула) - толкова.Като стане вноската минимум 200 евро, колкото е в Германия - ще има риба и броколи.