Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...

На децата дават яйца, не питат дали са алергични
Обновена: 29 авг 2017 07:15 | 29 авг 2017 07:08, Петя Славова
126
Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...
Снимка: "Монитор"

В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: хранаболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
6
 
! Отговори
Но преди русия преди 6 години
До след Занзибарразбира се, че са виновни комунистите. През втората половина на миналия век, докато целия цивилизован свят се равиваше с невиждани темпове в историята на човечеството - както морално, така и технически, у нас по съветски модел се строеше социализЪма. Комунистите откраднаха спестяванията и парите за пенсии на милиони хора, така реално ние се оказахме там където нормаллните държави са били преди 50 години! Освен това днес още ни управляват основно хора от ДС - провери, лесно е!
49
6
 
3
 
! Отговори
ало рускинята преди 6 години
Ти за 30 години не можа ли да научиш български? На всяко изречение правиш по 3 грешки. Най-добре си обирай крушите от България или поне вземи да пишеш в някой руски форум, ако вече не си забравила и руския.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А българина в къщи да не би да яде по три пъти на ден. Имам един комшия учител, като стане сутрин почва да вика на жена си че в нейната къща няма нищо за ядене. Гладен е човека не се наяжда.
47
3
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ало рускинята. Браво - ручник на истински европеец. Имам предвид от тези,дето берат джилязу в Париж. Нима интеграция стигна до там,че има интернет в катуна, откъдето пишеш. Предполагам,че рутера е монтиран на каруца с пластмасови шишета. Та, драги , всека жаба да си знае гьола - кофите те чакат.
46
2
 
8
 
! Отговори
след Занзибар преди 6 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт, а през 2016 е на 68 място, след Занзибар. И за това ли са виновни комунистите от СССР?
45
3
 
6
 
! Отговори
Носталгик преди 6 години
Когато много ме налегне носталгията по соц-а, постъпвам в болница и там с радост ям всички онези страхотни благини, които произвеждаше България. Когато някой започне да ви обяснява за страхотната храна при Тато, отидете и хапнете една супа в Окръжна.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До в Бг е цветя и рози.....на мястото за бутона за повикване на сестрите стърчаха жици......Ами трябва да се научи болния да прави късо съединение.
43
0
 
2
 
! Отговори
мда преди 6 години
До Ветеринар - недOпостимо??????????????????????
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ветеринарс разликата от сега, че тогава кучетата ядяха салами и кремвирши ... са и луканка не бутат.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тва последното не е вярно, като влезеш в болница пътвият въпрос е - "алергичен ли си към нещо". Наистина е мизерна манджата, 3 филии хляб, парченце сирене, парченце масло или юфка/макарони. За обяд ориз с домати, боб, или филии с кашкавал. Вечеря - няама, за диабетиците е различно... това в пров. болница.
40
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Абе по време на СССР си ги храниха хората в болниците с по три ястия в менюто. Сега е плачевно положението. Една филия хляб с кашкавал за закуска.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате в Токуда.
38
0
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
То имоята жена готви като в болниците-диетично.Ама е късно да я сменявам.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са дървените философи на социализма, които непрекъснато лъжат за безплатното здравеопазване по времето на комунизма?
36
6
 
10
 
! Отговори
Ветеринар преди 6 години
Някои изпитват насталгия по наденицата Кучешка радост , по БДС от едно време.Да си спомни как ядейки стигаме до топка от хрущяли , фасции и апоневрози , която не може да си дъвче и се плюва на кучето.Затова народа я кръсти Кучешка радост.Яли сме и луканки с обрезки от свински и телешки глави , което бе недопостимо.В софийския месокомбинат съм виждал как се влага в колбаси до 5% развалено телешко месо от Франция.И цялата мантра че сме яли качествени м.продукти отиво на кино.
35
6
 
4
 
! Отговори
ало рускинята преди 6 години
Ти чий ххх търсиш при глупаците в БГ? Я марш обратно в Блядистан!Всяка жаба да си знае гьола!
34
7
 
16
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До *** са виновни. Така ли ***? Ами за закуска за ученици -филия с 10 грама сирене - също Русия виновна. Или крадливи българи, спечелили конкурса за ученически закуски? *** винаги търси вина в другия - заместо да погледне себе си.
33
10
 
21
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Как интересно извъртяно-за мизерия в български болници се оказва виновен рецептурник от СССР.То бива малоумие, ама тук.. Лежах в болница по време на социализъма-4 пъти на ден хранеха.Закуска-каша с мляко и задължително краве масло, чай. Обяд - супа , салата, второ ястие и компот. Вечеря - обикновено картофено пюре с нещо от месо и чай.Следобедна закуска - мус с мляко или ябълка. Та не разбрах какво е крив рецептурник.В училища на деца сега давате филия с 10 г.сирене -за това също СССР виновно
32
5
 
8
 
! Отговори
Блядовете са виновни преди 6 години
Скапаното ни здравеопазване е все още по съветски образец от 50-те години на миналия век и болните оздравяват "на магия".
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо по съветски рецептурник?! Сигурно за благозвучие. Защо е здравната каса, паразита на системата, но явно е изгодно. Много пари се крадат там. Има други системи, например както е в Русия. И няма там пътеки и не те изписват докато не те излекуват. Е друго си е в Германия, с бъбречна криза в спешна помощ и докато ти дойде реда кризата е отминала и ти изписват аналгин. Друго си е евросъюза.....