Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
19
 
! Отговори
Св преди 6 години
Пък гледам и с удивление профила на "печелившите" от Националната лотария, начина им на мислене, жена спечелила 500 хил, как щяла да си купи още една къща в западналото градче, където живее. Освен това 95% от хората спечелили, пак за това ще отделят парите - ремонт или жилища. Цялата ни енергия отива за това, как да си поръбим около нас да ни е хубаво, а като отвориш входната врата, подритваш миризливите обувки на комшията, с които си бърка зелето в мазето.Не можем да си избягаме от манталитета.
49
9
 
3
 
! Отговори
друс тряс преди 6 години
87 %, после джас едно заметресение и остават 8,7%.
48
7
 
21
 
! Отговори
Св преди 6 години
Учудвам се на хората, които отделят наистина толкова много време, енергия и пари, за да си купят и направят "по свой вкус" домовете си. Гледам една поредица "Дом по света" по една телевизия, как разсъждават хората, как купуват със спестени пари или просто живеят под наем, а ако намерят по - евтино, просто ще ги "вложат" в пътуване и приятно прекарване. Тук всяка почивна минута преминава в къртене, прекрояване, мислене как точно да стане гарсониерката в тристаен, банята на кухня, а тя на спалня..
47
1
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Можеш ,ама труд и пот, дето ще хвърлиш, ще ти са десеторно повече.Икономическия феномен България няма обяснение ,а иначе дом за българина не е нещо дето не може сам да си го направи ,умение дето бърка в мозъчетата на западняците.Може и за това да сме бедни,че с пари достигане ще имаме ли?
46
1
 
32
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
НЕЩО заради което ЕС сън не спихаххахаа
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това сме първи по хвърлени пари от терасите на същите тези жилища....
44
23
 
20
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Българите сме работливи и постигаме целите си стига да го искаме! Аз и съпругът ми се стегнахме и за няколко години придобихме собствено жилище с двор и две коли! Радваме се на детенце и искаме второ! Всичко е постигнато с труд, лишения, борба, употирост и най важното без заеми. Така че в България можеш да си щастлив и да живееш нормално стига да го искаш! Малко позитивизъм!
43
12
 
5
 
! Отговори
тъпомер преди 6 години
те ако на запад започнат да си строят панелени квартали, 150% от тях ще живеят в собствени жилища, всеки ще има по един блок. Много относителни критерии, направо *** статистика, да сравниш Варна и Бургас става.
42
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 5 -те дЪржави са били под "комунистическо иго" .
41
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде го измислихте ,че живеем в стари жилища?Европа още живее в гредореди строени в 18-19 век.
40
6
 
3
 
! Отговори
Capital преди 6 години
А и това, че жилището е на майками и баща ми не значи, че имам такова !Може би след дълечно бъдеще надявам се !
39
16
 
22
 
! Отговори
Capital преди 6 години
В големия си процент хората в Западна Европа могат да си позволят собственост. Повярвайте ми !Не живейте в заблуда. Просто хората си живеят по различен начин. Имат други преоритери. Предпочитат да ходят по барове, да се напиват и друсат, да имат хубава кола с която да обикалят из Европа и други екстри. Ако щете това си е народо психология !Аи какво ще си ги носим на оня свят ли ?Проблема в Бг, е че с пенсията или заплата даже не можеш да си покриеш наема от 500лв. !!!Помислете върху това !
38
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е пълна лъжа. Ако се счита за собствено жилище това да живееш с мама и тате може и да се доближаваме до този процент.
37
1
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До Анонимен Истина!
36
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се колко ли семейства са се сдобили със собствени апартаменти след 2000г.Всички знаем на кой се дължи този успех.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34 - Тоест, тези хора НЕ живеят в собствени жилища.
34
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубаво беше при социализма на тошо : чакаш 15 години жителство , лихвоточки докато купиш една миризлива панелка с ***. Жалко че късно си отидоха ....
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая статистика май обхваща само хора над 35-40 годишна възраст. В университета, въпреки, че 80% бях местни, не повече от 10% от тях, живееха в собствено жилище. Сега, въпреки че всички работим и изкарваме пари, само тези, който развиха някакъв бизнес си купиха жилище.
32
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Но в колко от тези жилища, живеят хора с родителите си ?---как в колко, в многоднешно време е почти невъзможно млад човек без наследство да си купи собствено жилище и то в град, където може да си намери работапри лошия социализъм всички дойдоха от селата голи и боси и си купиха апартаменти в градовете и си построиха триетажни къщи по селатаа сега си продават земята, за да изучат децата, или да ги изпратят на гурбет в чужбина
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм на 23 - Аз не живея в собствено жилище. Единственият вариант за мене да плащам 75% от заплатата си, за ипотека, за период от 30 години ...