Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас работодателите бизнесмени,както ги наричате,най често са рожба на същата червена върхушка ,която през годините успя да узакони грабежа започнат далеч преди да се случи прехода.
29
12
 
25
 
! Отговори
Ето къде преди 6 години
Ги стяга чепикът- новодемократите. Хората имат собствени жилища. Целта е да живеем под наем. Ами,тя тая кампания започва с безплатното саниране,което всички сснирали се,след време ще заплатят с апартаментите си. Влизаш в сдружението за саниране с апартамента си. После оставаш без него,когато дойде време да си платиш безплатния обяд. Бай Тошо построи домове за всички. За времето си бяха много добри. Не са поддържани,защото ни отнеха тази възможност. Всеки гледа да има за хляб.
28
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това сме една от малкото страни в пропадналия ЕВРейски съюз, в която освен, че 87% имат собствено жилище, но и над 50% от тях имат друг имот - къща на село, вила и т.н. И повечето от това е строено преди 89-та година и благодарение на онази тъй необичана от много съвременници епоха. Да ни е честита новата капиталистическа система, да са ни честити работодателите бизнесмени, които карат коли струващи заплатата на един работник за целия ми трудов живот, без да яде, да ни е честито!!!
27
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ? Аз, брат ми к сестра ми - всички сме под наем. Собствено жилище но е почти непосилно ? Ман всичко останало имат такова ? Повечето ми приятели са под наем, като има една част с ипотека и само един, който успя да изкара Кела, та да си купи апартамент.Нещо не ми се връзва ...
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9 - В Германия, само бедните се притесняват от наема ... Да, 8 евро на час, въпреки това, в което се опитват да ме убедят някой емигранти, си е като 280 лева минимална заплата.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но в колко от тези жилища, живеят хора с родителите си ?
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22то пък едни жилища...--------------Е, къде-къде по-добре е да живееш в градинката пред блока, нали?
23
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Да се чете: 87% от Българите имат наследство от Тодор Живковото време.
22
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чете: 87% от българите са доживотни роби на банките.Или живеят в жилище което не им приляга.
21
28
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък едни жилища, ***, повечето без осветление, в асансьора крушка от 5w натискаш копчето с напипване, покривите текът, мазите ги разбиват 3 пъти на ден, между етажите пълно с дърва, въглища, мебели, стари обувки ... И това е мечтата на българина- да има собствен дом и да живее доволно в нещо подобно на сметище.
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме късмет че държавата е само на хартия, ако общинските служби си вършеха работата досега този % да е паднал под 50.Много от сградите са за ремонт, и не само панелките, а 100-годишните апартаменти и къщи из центъра на всеки град. Живея в чужбина и тук такива сгради са под постоянен контрол и с предписания за едно и друго и ако не се изпълнят , като крайна мярка се издават предписания за събаряне. Една позната се наложи да си ипотекира апартамента, за да плати 22 000? , които събираха
19
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ?Защо не пишете , че жилищата са строени през соц.време, когато имаше работа и можеш да си позволиш заем с мн. ниска лихва ?-----не само това, ами и държавата строеше жилища, които продаваше по себестойност, а сега тегли заеми за да лепи стириопор на цената на ново строителство.Разликата е, че тогава имахме Държава, а сега сме колония, с купен от запада "елит"
18
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, до двайсетина години ще настигнем развитите страни ще има малък дял land lords, а останалите ще бачкат за да си платят наема.То нали за това скачахме- да имаме дъвки и банани и да можем да пътуваме по смета, ама без да си даваме сметка, че трябва да пожертваме жилищата си, образованието си, пенсиите си, здравеопазването, работните места
17
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Грейт Британ как е много хора не само не могат да си позволят собствено жилище, но и наема не могат да си плащат, щото цените са твърде високи, за това има т.нар. council houses and house benefits демек общински жилища и помощи за наем.Аз предпочитам 100 кв. апартамент , ама да си е мой, пред общинска къща в гетото с арабите и индийците.
16
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немският пенсионер, понеже е много "богат", масово завършва живота си в старчески дом. Защото му е трудно да си плаща наема до край.
15
4
 
16
 
! Отговори
Ким Бой Чен преди 6 години
Възхваляваме ГРОБ или.........?!
14
17
 
0
 
! Отговори
Цола на мен преди 6 години
Домът на всички за мен е по тяхна вина за да се справи със специалност актьорско майсторство във филма изпълняват актьорите на живо
13
0
 
19
 
! Отговори
gost преди 6 години
Хубава статистика! Вероятността наемите да станат доходна инвестиция явно е доста малка, като имаме също така и строителство за останалите 13% :)
12
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Последни временаОще 20-30 години и последните останки от лошия социализъм ще рухнат, тогава ще се сбъдне евроатлантическата мечта на някои болшинството да живее в кирпичени коптори и бараки без ток и вода, като в Индия.
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия процента на живеещите под наем е малко над половината, и то защото се обединиха. В ГДР беше като у нас, та вдигнаха процента в статистиката. И не че тия под наем не искат собствено жилище, а не могат да си купят. Германия е добре развита регионално, така че жилището там не е воденичния камък, който държи хората по места. Но просто прехваления пазарен модел далеч не дава възможност на всички да имат собствено жилище.