Шум, ръмжене на хиляди двигатели... Местни и чужденци срещу АМ "Русе - Търново"

Хората са притеснени, че магистралата ще минава близо до селата
Обновена: 1 дек 2017 15:35 | 30 ное 2017 09:00,
48
Шум, ръмжене на хиляди двигатели... Местни и чужденци срещу АМ "Русе - Търново"
Снимка: Архив, Булфото

Жители на няколко села от община Велико Търново, сред които и чужденци заселници, се обявиха срещу изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново"  Това стана по време на общественото обсъждане, провело се в залата на общината в Търново във вторник вечер, пише "Монитор".

Десетина човека от село Хотница не бяха съгласни трасето на новата магистрала да минава на половин километър от тяхното село, тъй като щяло да се вдига голям шум, който да пречи на тях и на домашните им животни, които ще бъдат постоянно стресирани.

"И какво сега, ще се окаже, че от едната страна на селото ще имаме кариера, а от другата магистрала. Ние ще полудеем от вдигания шум", недоволстваха селяните.

Към тях се присъединиха и живеещи в Хотница англичани, които също бяха категорични, че не са дошли в България и не са си похарчили парите, за да купят къщи в село, където отново непрекъснато ще чуват ръмженето на хиляди двигатели дневно.

В отговор експертите от Агенция Пътна инфраструктура обясниха, че след пускането на пътното съоръжение, ако се установи, че шумът действително надвишава допустимите норми, ще бъдат поставени шумоизолиращи съоръжения.
Проблемът с шума беше засегнат и от кмета и жители и на друго търновско село, Момин сбор, където магистралата ще минава на 700 м. от първите къщи на селото.

Според кметския наместник там, Андрей Явашев, шумът от главния път София – Варна, който достигал в селото, и сега бил достатъчно силен, въпреки че от пътното съоръжение ги дялала една цяла гора.

Какво ще стане обаче, когато тази гора бъде изсечена, а на всичкото отгоре бъде изграден и пътен възел, както е според проекта, питат хората от Момин сбор.

Кметицата на село Беляковец, Албена Беренска, пък се закани, че ако шумът, който ще стига до нейното село е висок и пречи на съселяните й, тя направо ще легне на магистралата и с тялото си ще спре минаването на автомобилите по нея. Оказа се обаче, че това няма да е нужно, тъй като магистралата ще минава на цели 5 км от Беляковец и опасност от шум там просто няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Винету преди 6 години
До 40 червен анонимник. Абсолютни глу.пости си написал. Ами разгледай хубаво трасето, за да видиш, че няма да се използва нито един съществуващ път. А и тези неща не стават така *** и елементарно, както ти си мислиш - сяда Бойко с още двама души и решават. Нали има проекти, има екологични оценки, има експертни съвети, има обществено обсъждане на вариантите и т. н. Аман от иддиоти като теб с безумните си коментари.
40
1
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Ами то все ще се наложи да мине ако не покрай едни, то покрай други селища - да я прокарат цялата под земята ли?
39
0
 
2
 
! Отговори
1984 преди 6 години
дО БОГАТИЯ И КРАСИВ ГУЩЕР...А имаш ли представа колко струва тази бетонна стена и колко кинти ше се пренасочват ако не се построи???
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните,да са си стояли в Англия.И аз живея в Лондон от години и много неща ни ми харесват, като изхвърляне на *** един път на седмицата,като трябва да се ремонтира улица за авария на тръбопроводи минават дни, и си мълча защото ми казват като не ти харесва връщай във България.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия *** явно ще използват вече съществуващи трасета от първокласната пътна мрежа, както при "Струма". Това се прави за да се спестят пари за асфалт и пътни съоръжения, а средствата да се насочат директно към ГЕРБаджийската каса. Така един бивш голям град като Плевен и населените места по средното течение на Дунав ще останат в девета глуха и ще западнат още повече. Отдалечеността им от бъдещата магистрала "София-Варна" ще обезмисли използването и.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен колите под терасата ми минават, те недоволстват, че пътя бил на половин км от тях!Да обявят Великотърновска област за природен резерват или историческа светиня и да ги заобикаляме от далече.
35
5
 
19
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
За пореден път се обеждавам, че българина все е недоволен и никога не може да му се угоди. Хем реве за магистрали и пътища, хем реве, че щели да дигат шум. *** народ - слаба държава, а нашата държава е много слаба.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 120 години при строителството на жп линията Русе - Търново било предвидено жп възелът да бъде в Търново, но търновци се вдигнали на протест и казали, че влаковете ще смущават говедата им, които пасели на Дълга лъка. Затова направили възела край Горна Оряховица, но далеч от града.
33
4
 
28
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Тия дето протестират да не се притесняват за шума. Докато я построят тая магистрала, ще са измрели.
32
0
 
6
 
! Отговори
Дамян преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРНе бях минавал никога оттам до това лято. 100% потвърждавам.Но сме много далеч от това. Ако на тази магистратала трябва да се слагат и такива неща, никога няма да се започне.
31
1
 
26
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
То и в Швейцария,Чехия и Австрия на магистралите имат шумоизолиращи панели и са близо до жилищни райони. Ама ако знаете каква шумоизолираща преграда имат преди да влезете във Виена ако идвате от Унгария....ще паднете,огромна бетонна стена с извита форма която спира напълно шума от колите,страхотна е просто
30
1
 
35
 
! Отговори
Spoko преди 6 години
Нали идва ерата на ел. автомобилите, те са безшумни, тъкмо докато се завърши магистралата( до 20на години)
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че са коментарите, да разбера, че ДНЕС пак са се оакали и не става въпрос за Хемус
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората на морето не могат да спят от шума на дискотеките...вие сега от магистралите се оплаквате....хем искате хубави пътища в северна България ....хем сърби... хем боли...
27
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 24Ми то явно затова са избягали оттам англичаните - да намерят място за живеене където магистралите да са десетократно по-малко.
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то и детето ми, в четвърти клас още, учи че по магистралите се слагат шумозаглушителни прегради които да намаляват вредното въздействие на шума от автомобили и камиони.Това го учат още децата, какво чудно и непонятно има тук?
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз живея в Лос Анджелис ..Миналата седмица беше thanksgiving,и е същото както в София по празниците ..всички селяни се изпоприбират ...Но като няма никой няма и пари ..
24
2
 
26
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
вечната мечта на българина изразена в едно изречение: "Хем х.*** до края, хем душата в рая."
23
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз живея на коридора на кацащите самолети в Бургас. Лятото е шумно, но има пари ... носят ги онези в самолетите. Сега е тихо и спокойно, но няма пари :)
22
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ги разбирам, но в крайна сметка то няма как магистралата да бъде на зиг-заг между селата на отстояние което да не ги притеснява. Цяла северна България чака тази магистрала, няма как интереса на малцинството да е с приоритет спрямо интереса на мнозинството! Аз съм живял в Англия, там пътната мрежа е десетократно по гъста от нашата. Да свикват или да сменят селото, това е положението!