Шум, ръмжене на хиляди двигатели... Местни и чужденци срещу АМ "Русе - Търново"

Хората са притеснени, че магистралата ще минава близо до селата
Обновена: 1 дек 2017 15:35 | 30 ное 2017 09:00,
48
Шум, ръмжене на хиляди двигатели... Местни и чужденци срещу АМ "Русе - Търново"
Снимка: Архив, Булфото

Жители на няколко села от община Велико Търново, сред които и чужденци заселници, се обявиха срещу изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново"  Това стана по време на общественото обсъждане, провело се в залата на общината в Търново във вторник вечер, пише "Монитор".

Десетина човека от село Хотница не бяха съгласни трасето на новата магистрала да минава на половин километър от тяхното село, тъй като щяло да се вдига голям шум, който да пречи на тях и на домашните им животни, които ще бъдат постоянно стресирани.

"И какво сега, ще се окаже, че от едната страна на селото ще имаме кариера, а от другата магистрала. Ние ще полудеем от вдигания шум", недоволстваха селяните.

Към тях се присъединиха и живеещи в Хотница англичани, които също бяха категорични, че не са дошли в България и не са си похарчили парите, за да купят къщи в село, където отново непрекъснато ще чуват ръмженето на хиляди двигатели дневно.

В отговор експертите от Агенция Пътна инфраструктура обясниха, че след пускането на пътното съоръжение, ако се установи, че шумът действително надвишава допустимите норми, ще бъдат поставени шумоизолиращи съоръжения.
Проблемът с шума беше засегнат и от кмета и жители и на друго търновско село, Момин сбор, където магистралата ще минава на 700 м. от първите къщи на селото.

Според кметския наместник там, Андрей Явашев, шумът от главния път София – Варна, който достигал в селото, и сега бил достатъчно силен, въпреки че от пътното съоръжение ги дялала една цяла гора.

Какво ще стане обаче, когато тази гора бъде изсечена, а на всичкото отгоре бъде изграден и пътен възел, както е според проекта, питат хората от Момин сбор.

Кметицата на село Беляковец, Албена Беренска, пък се закани, че ако шумът, който ще стига до нейното село е висок и пречи на съселяните й, тя направо ще легне на магистралата и с тялото си ще спре минаването на автомобилите по нея. Оказа се обаче, че това няма да е нужно, тъй като магистралата ще минава на цели 5 км от Беляковец и опасност от шум там просто няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи сега ,цяла Северна България трябва да се съобразява с някъв царвул дето няма да може да си гледа козите ..??I don't think so
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медията не е разбрала. Това не е за А2 ХЕМУС, а за А8 ЯНТРА (Русе-В.Търново)
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 18.Уважаеми. не може да "садите" дървета в чужда собственост, пък била тя общинска или държавна. Това е самоуправство. :-) А тази магистрала Русе-Търново докато я построят, селата може и да тотално обезлюдени.
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно и внуците на местните няма да доживеят магистрала Хемус завършена. Нека се успокоят малко...
17
1
 
69
 
! Отговори
Много е прост Ганьо преди 6 години
Който иска да види историята на село Хърсово/ обл Разград. Когато са строяли жп линията Самуил-Силистра в началото на миналия век, селото е било най-богатото в района, по-голямо от Исперих, но местните богаташи са искали линията да е далече от селото, че да не им мачка влакът добитъка. Сега там няма НИЩО, даже няма магазин. Прилича на музей на открито. Само църквата и съвета стоят. Няма път-няма нищо-това е!!!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И никой да не чака държавата да ги сади, ако всеки един, който се оплаква от шума засади по 4-5, те ти цяла гора.
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дърветата са най-добрата шумоизолация, да се насадят борчета покрай аутобаните и те така.
14
2
 
19
 
! Отговори
Тунелът под Шипка преди 6 години
Вярно, както е писал Ненчев не става дума за Хемус!Едно време, 80-те, като бях още дете, често пътувахме през прохода Шипка и си мечтаехме да стане по-скоро тунела. Пътят беше много натоварен, имаше и много TIR-ове, и на всички ни ставаше лошо от многото завои и денивелация.Сега, най-накрая, като че ли ще стане този тунел, но пък аз отдвана не минавам от там. :)
13
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзОнуфри, няма свесни пътища между малките населени места (не обичам думата села) и магистралите не решават този проблем - магистралите се праяд за да реже рапоня лентички!
12
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се отнася за магистралата Русе-В.Търново.А тя ще се изгради през следващото хилядолетие.Колкото до Хемус с триста зора ще я добутат следващите най-малко 5 години до пътя Плевен-Ловеч,а за Търново евентуално в средата на века.Така че да спят спокойно в тия села.Скоро освен шум на ромски каруци друго няма да чуват.
11
1
 
29
 
! Отговори
СС преди 6 години
В нормалните държави, срещу шума от магистралите се изграждат защитни стени и никой на никого не пречи. :) Има ли кой да обясни това на жителите на Хотница?
10
14
 
16
 
! Отговори
пацо преди 6 години
До ГЕРБЕР-Ей,тези комунисти,много ги е яд,че хората не ги искат,че не могат да папат,както беше до преди няколко години.Искате пътища-правят се,сега-шум щяло да има,е,ще има,не може да няма,ако се направи на друго място пътя,други ще реват,ако не се направи-нищо не се прави.Само мрънкаме,но това,което причини на българския народ управлението на БКП до 1989 г.,много трудно ще бъде заличено.
9
3
 
26
 
! Отговори
Павел преди 6 години
Изобщо не става въпрос за Хемус, а за Русе - Велико Търново... Дори самата авторка не знае за какво пише...
8
6
 
39
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Като няма пътища- Що НЯМА?- откъснати сме от света, не можем да идем на доктор, децата си трошат колите и не искат да дойдат да ни видят! Като им направят магистрали - Ми много шум бе, не искаме пътища до наше село!
7
1
 
59
 
! Отговори
Венелин Ненчев преди 6 години
Авторката Василия Пейчева е чула но не е разбрала -не става дума за магистрала "Хемус" , а за новата магистрала Русе -В.Търново- Габрово- за южна България. Магистрала "Хемус" ще минава на 30 км. от посочените села в статията!
6
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кака Корни ги е подучила до правят саботажи. Ако все пак направят магистрала и тротил ще им даде и фитил. Ай чиститу 100 години восър !
5
10
 
34
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Ей *** народ,слаба държава..... че сега на всичкото отгоре и с някакви чужденци трябва да се съобразяваме!!!!!
4
21
 
29
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 6 години
Няма проблем , бе ! Какъв е проблема ? Толкова кинти сме "смъкнали" от тия Магистрали , че ако трябва през самото село ще я прекараме ... през двора на някоя къща ще мине ... но ще е там !!! Защото още кинти трябва да "взимаме" от пътищата ... !!!!! Оставете колко са качествени ... по - важното е , че добре "захранихме" банковите си сметки !!! ..... Освен това мачкаме по всички видове избори , начело със ВОЖДА ОТ БАНКЯ !!!!! САМО И ЗАВИНАГИ ГЕРБ ! ... УРА , ДРУГАРИ !!!
3
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се притесняват селяните.Скоро магистралата няма да стигне до Търновско.Поне в близките 20 години.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми не им прекарвайте път! Може да се събудят!