МРРБ към кметовете: По-строг контрол на санирането

Нанков: Лошо изпълнение може да доведе до прекратяване на договори
14 яну 2018 10:34, Красимир Ангелов
36
МРРБ към кметовете: По-строг контрол на санирането
Снимка: Булфото, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Още по темата
Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите, не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите, отчитат от МРРБ.

За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях.

Освен това на общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата сграда вече трябва да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол. Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.

Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси, се казва още в писмото на регионалния министър.

Общините, които са основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, са задължени да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители, отчитат от МРРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 12 Ясно ми е, че го правят през куп за грош въпроса е принципен не може да се бърка в общия кюп и властта да решава на кой да дава и това, ако не е купуване на гласове здраве му кажи.
14
3
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Радвайте се че сами сте си санирали къщите щото ей тия с програмите ще реват и вече реват някой
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберугите окрадоха кинтите, разпределиха ги и днес дават съвети. Нема такава държава с такова управление.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега ако проникне вода от покрива наводнява първите апартаменти под него сега със санировката всички до първия етаж
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо за баламите които сами си санирхме къщите нЕма ли или имАл дал??? Много лесно е с чужда пита помен да правиш как така с моите данъци за едни има, а за баламите няма и после комунизма си бил отишъл.
10
3
 
18
 
! Отговори
Ами, преди 6 години
Санираните блокове са надупчени като швейцарско сирене. Изводите си правете вие. Проблемите тепърва предстоят,но поне са безплатни......
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетила се Мара...
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Сега по бързо ще ръждясат заварките и по късно ще падат панелите заедно с санировкатадали ги има изобщо, кой ще каже?ахааа ... в техническият паспорт на сградата е записано, че тя е "ок", само защото в наредбата пише, че щом блока отговаря на нормите по които е бил проектиран, то значи е "осигурен"? ама верно ли е "осигурен"... само щото "така пише в закона"?! кой доказа, че е осигурен? как? а кой доказа, че изобщо е изпълне по проекта, който е бил правен някога?
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 милиона за блок че те да го бяха построили на ново голямо крадене еййй
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега по бързо ще ръждясат заварките и по късно ще падат панелите заедно с санировката
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Какъв контрол идеята на програмата е яко крадене .абсолютно!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя "шарен" панелен блочец от картинката, дали ще му помогне стиропора при земетръс?цялато това т.н. "саниране", дефакто е мижи да те лажем - проформа от всякъде, при която "законово" за пред обществото, едни пари, отиват при едни опреелени хора, а в крайна сметка - живущите накрая ще трябва да платят за масрафа.пълен та шак е всичко, като се започне от техническият паспорт на сградите,проформа "обследването" на които е заложено още в закона. утре като тръсне, да видим при кого ще е топката
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв контрол идеята на програмата е яко крадене .
2
4
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Както казва Лиляна Павлова, по-добре да се оплачете на арменския поп...
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога по строг контрол като свършиха парите вече несретници герберски окрадохте всичко, боклуциии всички с обществени поръчки очаквайте патрона.