В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.
31 яну 2018 07:11,
118
В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците
Снимка: архив "Булфото"

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

Отчита се ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг. Това обясни зам.-шефът на Сдружението на брокерите на недвижими имоти Илияна Василева пред  "Труд".

Още по темата

Тя съобщи и че в Слънчев бряг са се появили и турски инвеститори, които търсят луксозни имоти. Купувачи са и българи, които са спестили средства от работа в чужбина и искат да ги вложат във ваканционен имот.

Интерес към покупка на дом у нас продължават да демонстрират германски пенсионери. Напоследък те се насочват към Варна.

"Харесва им в България, стандартът е добър за тях, но заради езика е по-трудна тяхната социализация", коментира зам.-председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Той обясни, че заради икономическите санкции срещу Русия и утежнената ситуация там, нейните граждани не са вече най-активните купувачи на такива имоти у нас. А и скоро не се очаква завръщането им на този пазар.

Заради отлива на руснаците има спад на сделките през 2017 г. спрямо предходната година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и само в Поморие бележат ръст от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие заради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкова имоти, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети заедно. Цените са в широк диапазон и варират между 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, допълни Ганев.

Брокерите прогнозират застой на имотния пазар в София след ръста през миналата година. Поскъпване все пак ще има, но само на луксозните жилища.

Цените в столицата са в голям диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за лукс имот в престижен квартал. Купувачи отново ще бъдат млади хора, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят кредит за жилище, обясняват експертите.

Във Варна търсене на градски жилища има, но няма предлагане. Липсата на качествени имоти повиши цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като "Чайка" – до 1000 евро за кв. м. В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство. Това повиши с 10% цените на нови апартаменти. За Пловдив брокерите очакват до 5 ръст на градското строителство, заради силното търсене на нови имоти.

Застой в цените ще има и в района на Велико Търново и Габрово. Дори и след кризата там нямаше поскъпване на жилища и средната цена на квадрат е 200-300 евро. През тази година се очаква активно търсене на промишлени имоти в района, заради направата на тунела под Шипка – предимно на помещения за заведения и складове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Търново въобще не си струва да живееш . Нито работа има , нито кой знае какъв живот ...мизерия ... Но нахалниците дават квартирата по 17 лева , а по морето е 10-12 . Глад майка
23
7
 
26
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Идват западнаците Мохамед, Фейсал. Ружди и дргуги - кой от кой по западен.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв интерес може да ти предизвикат жилища в нивата ??? Откъснати от квартал ,от град ? Без асвалтирани улици ? Ток, вода ?? Интерес не , проблем могат да предизвикат .
21
3
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
В Търново под 350-400 евро на кв. няма!Освен ако не е на зелено,ама то и на зелено няма!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая новина ми оправи деня
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешна история е това.Търгашите си задраха заdниците да разпродават на чужденци най-хубавите части от България, като от алчност така ги презастроиха и погрозниха, че никой вече не купува. Сега са се юрнали да предизвикват интерес с предстоящото ни влизане в еврозоната:)))
18
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е още един признак че България принадлежи към Европа, а т.н. европейска част на Русия принадлежи на Азия и то на централна Азия.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да ви кажа че никой , никой няма да ги изкупи . Собственика на сградата ще си плаща данъците и ще реве и най - много лятото като отдава имотите за сезонна квартира да се радва че прави пари ....
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12, кои са тия обикновени работещи дето купували, минимална заплата 217 лв.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София жилищата са ужас . Цял късмет е да намериш нещо добро на сносна цена . Цените са много завишени , а нищо на среща . Лъжат че заплатите били по високи , нищо подобно . Може и преди така да е било ...ама било . Чувам хубави отзиви само за строителството на Мурат . Всичко друго предполагам е стериопор на изплащане до живот .... Нямате наяване ей ...
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слезте по южното черномутрие и вижте нахвърлените жилищни ...незнам как да го нарека, нещо като нищо стърчащи призрачни къщички между буренаци, даже някои през лятото се сливат със зеленината, през зимата са тъмни, страшни , казват че имало строежи изникнали за седмици с конструктивни грешки, но се обеснява, че са скъпи защото са търсени- ха дано ама надали.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно че в Бургас няма ново строителство ! Има и още как и за ваша изненада основните купувачи са българи!!!! Тук таме има руснаци които след като видяха за какво иде реч си ги продават . Нямам предвид града , а строителството ! Има 1-2 фирми които работят качествено ,всичко другото е стериопорено...и чака да задуха силен вятър ....
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Поморие им направиха цял комплекс _ Малката Москва , но седи празен . Тук таме има купен апартамент .... В началото на Поморие имат холандско селище - също празно .... Изпраха се парите от наркотиците , но няма кой да купи имотите .... Седят си ...и ни руснаци ,ни западняци ....
11
5
 
54
 
! Отговори
Грую преди 6 години
През 2007 западняците щяха да ни изкупят панелките защото влизахме в ЕС. През 2012 пък чакахме руснаци на талази да изкупят бетонните комплекси защото имали пари и само тук можели да ги харчат. Сега пак чакаме да дойдат от европа да ни изкупят. Мечтайте си.Важното е бетон да се лее.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаирлия да е!
9
28
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са под санкции и съвсем закономерно парите им свършват, защото техният източник на доходи са предимно продажбите на суровини на Западна Европа. Поради многото излишен акъл в руските глави руснаците успяха да отрежат клона на който седяха. Не само че повече няма да вземат пари ами и вече излезнаха списъците на крупните руски крадци на които най-вероятно ще им бъде конфискувано имуществото на Запад. Това ще е сигнал и за по дребните руски "инвеститори" да си вдигат чукалата от България.
8
9
 
22
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Бягат западняците ама нормало то бял човек не можеш да видиш в таз европа. Не че ние сме цвете за мирисане
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ганев, казваш няма предлагане във Варна- а десетките празни , необитаеми сгради, а стотиците оферти за имоти- ДА СЕДНИТЕ И ДА СИ ПОГОВОРИТЕ КАКВО ДА СИ ГОВОРИТЕ- В РАМКИТЕ НА ДВА ДНИ КОРЕННО РАЗЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ- И АКО ЗА ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕР ГОВОРЕНЕТО ЗА КАЗВАНЕТО Е СМЕШНО ТО ПРИ ВАС Е ЖАЛКО.
6
4
 
35
 
! Отговори
* преди 6 години
нормално с 700 - 800 еур пенсия там са последните голтаци, а тук - царе
5
32
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай Боже да се изринат всичките обратно към великата съветска страна. Чемодан, вокзал, Москва.....