Ориенталски танци в детската градина! ВМРО иска проверка!

Воеводите искат уволнение на директорката, позволила това
22 мар 2018 15:15,
188

Ориенталски танци и музика на турски език по време на детски празник вдигна на крак ВМРО.

"На тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина "Щастливо детство" – Момчилград, грозно усещане остави част от програмата, която изпълняваха децата", информираха воеводите медиите и поискаха проверка от Регионалния инспекторат по образование.

От партията разпространиха и видеозапис на празника, на който се виждат малчугани, които представят съчетание с танци под звуците на ориенталски ритми на турски език.

Заради кадрите ВМРО обвини ръководството на детската градина в безхаберие и непознаване на закона.

"Вместо да се възпитават малките български деца в националните традиции и обичаи, на български език, се прави опит те да бъдат излишно разделяни, което в последствие би довело до тяхната отчужденост и невъзможност за реализация и приобщаване в обществения живот на държавата", категорични са от ВМРО.

Директор на детската градината "Щастливо детство" от 1996 г. е Виолета Джарова. Воеводите настояват компетентните органи да й потърсят обяснение и дори да я отстранят от длъжност.

От ВМРО цитират и закона училищното и предучилищно възпитание, в който изрично е записано, че "официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският". И също – че "образованието е национален приоритет" и се реализира в съответствие със "съхраняване на културното многообразие и приобщаване чрез българския език".

В детска градина "Щастливо детство" – Момчилград, се обучават 130 деца на възраст от 3 до 7 години.

"Това ли е бъдещето на европейска България? Деца, трудно общуващи на български език, защото детската градина вместо да им даде знания и умения и да ги приобщи, умишлено ги е натикала в ъгъла на изолацията", пишат още в позицията си патриотите.

Те настояват за проверка и мерки, за да спре сегрегацията още в най-ранната възраст на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
14
 
! Отговори
До случаен2 преди 6 години
Няма такова чудо като европейска демокрация. Това е утопия, за да можеш отвреме на време като удариш една йени ракъ да отмааш един гьобек (справка видеото към новината) и да си мислиш, че си ама ноу голем! В германската образователна система два пъти в седмицата задължително се сервира свинско ястие за обяд(справка kindergarten menue), а на теб ти пречат яйцата в българската. Колко злобен трябва да е човек, та да унищожава децата си като ги изолира вместо да ги интегрира? А сигурно са родени тук
106
2
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
Растели ? Няма става дума в книжовния български . Ти от кои си ?
105
9
 
24
 
! Отговори
учител преди 6 години
Аз между другото съм учител в малък град . Не ме съветвай . Официалния език в България е е един . Останалите ,които знаете ако искате в гората ги упражнявайте .
104
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе си много прав. Тези, които са растели сред българи и често са ползвали българския като малки, като големи не им се усеща акцента и си го знаят много добре. Тези, които са били в такива села и общности (само турско население) им е по-трудно
103
2
 
2
 
! Отговори
учител преди 6 години
Правилно си разбрал сарказма ми ... Капацитета не стига ...
102
8
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
А едно време имаше "Мила моя мамо", "Тих бял Дунав", "Зайченцето бяло".Погнусен съм от наглото безочие !
101
13
 
14
 
! Отговори
,,,,, преди 6 години
До учителКак няма да говорят? Влез в училище в малък град и ще видиш как? В другия клас от моя випуск и българите говореха турски, там само така се говореше. И какво значение има, че някои учат и 3 и 4 езика, или като са турци не могат да учат друго ли? Имах турци съученици - роден турски, учат български, английски и немски и със сигурност са по-компетентни от тебе
100
10
 
19
 
! Отговори
До случаен преди 6 години
Точно защото не забравяме, че това е Момчилград се възмущаваме и сме отвратени. Това е България и този град е български. Ако детето ти учи в българската образователна система ще учи български език, ще пее български песни и ще знае българските обичай. Не мисля, че насила си го дал там да учи. Говориш за други българи и европейска демокрация. Грешка в превода явно - българите са само едни - ако ти се самоопределяш по друг начин, значи не си.
99
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да-аа: гадно е да учиш децата да стават диваци
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ,,,,,Доста често турците незнаят добре български. Също пък в Сащ има мексиканци, които незнаят добре английски, но там има и други такива общности.
97
4
 
9
 
! Отговори
учител преди 6 години
Как ще говорят на турски в училище ? Тоѝ даже не е турски ...но това е друг въпрос . А руския се явява 3 език ? Полиглотчета а ?
96
3
 
13
 
! Отговори
,,,,, преди 6 години
Учителката ми по руски (туркиня е) забраняваше на нейния клас да говорят на турски в училище, само български.
95
7
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Абе проект мроект не ме интересува . Да бяха пресъздали обичаи или нещо друго , но не и танци камо ли с тази ужасна музика ... Направо съм възмутена !
94
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до случаен94-казах,че търпя не роптая,не протестирам,при Ердоган няма да ида,защото съм по-Българин от тебе и такива като теб искат да ми внушат,че съм чужд в свойта държава,60години данъци съм внасял тук не в Турция от нея нищо не чакам...
93
3
 
17
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Нашата директорка е забранила в училището да се говори на друг език освен на български и между другото НОРМАЛНО , ако искаш децата да знаят езика на страна в която живеят . Майчиния език е за вкъщи !
92
7
 
13
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ще повърна !
91
4
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Видели са танца със саби на Боко и подобни танци играят.
90
6
 
11
 
! Отговори
случаен преди 6 години
До Гробокопач-хубаво име си си избрал,турско незнам дали ще стане,но от такива,като тебе с такава злоба към различния България ще изчезне,както е тръгнало,един пример-1340г.Б-Я пада под т.нар.турско робство-населението е 1млн. и половина1878г. Освобождиние тя е вече 4млн. и половина 1989г.-9млн,2018г.-5-6млн.,а вече 140г. сме уж свободни,на това какво име да му дадем,но ти си го измислил-ГРОБОКОПАЧ...
89
8
 
17
 
! Отговори
до случаен преди 6 години
Като не си съгласен, си взимаш домочадието и внучето и се преселваш при Ердоган.Никой не те държи насила тук.
88
18
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Bravo na decata!