Конете – 70 мъртви, субсидията – ?10 000, глобата – 4 бона

Собственикът на животните: Търсих ги, но не ги намерих!
26 мар 2018 18:00,
124

От 100-ина коня, изоставени в Осоговската планина, оцелелите са едва 30. И голяма част от живите обаче са в окаяно състояние, бедстват, лежат в снега и едва дишат.

Това разказват доброволците и планинските спасители, които успяха да се качат на поляните под връх Руен в опит да спасят животните.

Както Dnes.bg писа по-рано, за драмата на животните се разбра преди дни, след като зловещи снимки с трупове в снега се появиха в социалните мрежи. Собственикът им Петър Пищалов е взимал европейска субсидия, за да ги отглежда.

Самият той потвърди това пред Bulgaria ON AIR. Мъжът разказа, че е търсил животните, но не е успял да ги намери.

Още по темата

Конете се отглеждат по проект, финансиран с евросубсидии – 10 000 евро на година. Лятото са в планината, но зимата е трябвало да бъдат преместени на сигурно място. Пищалов се оправдава, че им загубил следите.

Пищалов благодари на хората, които са качили храна на животните.

Той обаче обясни, че това са каракачански коне, "които си живеят в планината традиционно от хилядолетия".

"Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия", коментира той.

Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете.

"Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи той.

Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил се сезира по публикации в медии за изоставеното от собственика стадо коне. Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните.

Според инспектори от БАБХ най-вероятната санкция, която може да получи Пищалов, е от 1000 до 4 000 лв.

"На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата", коментира д-р Емил Гъгнев от областната дирекция на БАБХ в Кюстендил.

А спасителите, станали свидетели на зловещата гледка, страдат с животните.

"Просто душата ти се свива. Виждаш едни измъчени животинки, които едва си стоят на краката и треперят, а други вече лежат в снега, умирайки", каза доброволката Елица Димитрова.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Достъпът до конете е труден, тъй като се намират на около 1800 м височина, а снегът е 1,20 - 1,50 м. Единственият начин да се стигне до тях е с моторна шейна.

"Тези коне не могат да бъдат оставени на такава надморска височина. Те не познават планината, за да слязат в по-ниското, където могат да намерят и храна. Оставени са на поляна, затрупана със сняг, нито имат храна, нито вода. Общо взето, чакат смъртта си във всеки един момент", допълни тя.

Снимка: Булфото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
26
 
! Отговори
ЕВРОПОООООООО.. преди 6 години
КЬОРАВА ЛИ СИ ,***....??!!*** У БЪЛГАРИЯ , ТИ ИЗНЕСОХА ПАРИТЕ...!!!ДАВАТ ТИ 10-ХИЛ.Э.....ПЛАЩАШ 2-ХИЛ.Э. -ГЛОБА И... ГУШИШ ОСТАНАЛИТЕ-8-ХИЛ.Э....ПЪЛНА КОМУНИСТИЧЕСКА ДАЛАВЕРА!!!! .. И ТАКА ---20 г. "КОМУНИСТИЧЕСКА -ДЕМОКРАЦИЯ"..ХА,ХА,ХААААААААААААА..НА ГЪРБА НА НАРОДА!!! ЦАЦА ...КЪДЕ СИ ,БЕ ...??!!
63
2
 
30
 
! Отговори
Alek преди 6 години
А, колко общински пасища е очертал? За колко деара пасища ще получи субсидия? 200, 300, 400 хка и колко ще получи за тези площи, вероятно дадени заради пашата на 100-те коня?
62
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Конете 70 мъртви, субсидията ?10 000, глобата 4 бона"- 10 000 евро х 1.95=19 500 лева - 4 бона= 15 500 лева , и тук възниква въпроса КОЙ краде европарите?
61
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тома Белев нещо по въпроса? Или брои гъски в другия край на Пирин и не е чул. Нормално, то и за изсечените дървета все не достига до тях информация
60
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия 10 хиляди Евро са точно за това за зимата да запаси Бали със слама, ама този *** ги е изпил в кръчмата и е оставил конете на произвола на съдбата. Така като този случаи изчезнаха милиарди с такива проекти, а този индивид го вържете на същата полянка за едно дърво да нахрани 100 малки Вълчета.
59
3
 
26
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Мирише яко на Народен съд.
58
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думи нямам да опиша що за изверг е това.Търсел ги бил. Те да не са пуснали крила и да са отлетели в друга държава.Тоя екземпляр оставил 100 коня и не можел да ги намери .Коня е най- благородното животно .Тоя взима пари от кончетата и накрая ги заебал .Еми дами и господа правете си извода. Аз съм потресена.
57
1
 
20
 
! Отговори
zdravka petrova преди 6 години
sled kato ne e kadaren da se griji za jivotni da vrashta parite!!!1 NEGODNIK!!!
56
2
 
10
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До АнонименСлед 2020 не спират субсидиите, кой ви лъже бе хора!
55
2
 
25
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Гледане по български ... Дано "гледаха" *** по същия начин
54
1
 
41
 
! Отговори
Lan преди 6 години
52Каракачанските коне не са диви - те са си ходили с ХОРА- каракачаните, които са се грижили за конете си. В нормално общество НИКОЙ не би оствил животните си да измират, защото животът и благоденствието на хората е зависел от това на животните им. НО в нашето извратено общество, в което едни пари се дават незнайно защо, животът и борбата губят смисъл. Скоро не само на конете, но и на хората!
53
2
 
46
 
! Отговори
57467 преди 6 години
Тия коне като "си живеят в планината", тоя за какво точно получава субсидия?!
52
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ценните животни, пуснати на свобода, трябва да имат марки и сензори. Субсидията за стоте коня е 1 000 000 евро, харизани на неблагонадеждно лице. Колко още такива милионерчета има у нас? За обикновените животновъди по селата с по десетина-двайсе глави *** пари няма, а за такива - бол. Безобразие!Тоя синковец сега да вземе да си купи сто коня и да въдне субсидията.
51
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачански коне пък измряха в мека зима.И животните станаха меки китки от конвенции и еколози..
50
7
 
21
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Християнски и български ценности. Смърт и вреда на всичко и за всичко. Нищо хубаво не трябва да има на този свят. За пари бай *** майка си и жена си ще продаде (ps. ракията никога) дреме му за конете..
49
2
 
40
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Тя цялата страна е като този случай,здравеопазване ,съдебна система и т.н. За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.Не сме народ и а ......
48
2
 
28
 
! Отговори
Къде са преди 6 години
Къде са ЗЕЛЕНИТЕ ЧОВЕЧЕТА на Марс ли са. Къде са НПОтата някой лев ли трябва да им дадем за да се самосезират и съдействат.Къде е държавата.
47
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е изкуственото, субсидирано евроатлантическо животновъдство !Държат животни на изкуствено дишане заради субсидиите.Не се грижат за тях, а гледат само парите.Още 2 години ще е така.От 2020-та спират субсидиите и тези пишман животновъди ще изколят и продадат животните.И ... край на изкуственото животновъдство на ЕС у нас !
46
6
 
18
 
! Отговори
гого преди 6 години
я да видим тез зелените мафиоти що не пидскачат сега.....
45
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са сега зелените да го хванат този ,или нас ни интересува само Пирин.Това не е ли кубизъм