Конете – 70 мъртви, субсидията – ?10 000, глобата – 4 бона

Собственикът на животните: Търсих ги, но не ги намерих!
26 мар 2018 18:00,
124

От 100-ина коня, изоставени в Осоговската планина, оцелелите са едва 30. И голяма част от живите обаче са в окаяно състояние, бедстват, лежат в снега и едва дишат.

Това разказват доброволците и планинските спасители, които успяха да се качат на поляните под връх Руен в опит да спасят животните.

Както Dnes.bg писа по-рано, за драмата на животните се разбра преди дни, след като зловещи снимки с трупове в снега се появиха в социалните мрежи. Собственикът им Петър Пищалов е взимал европейска субсидия, за да ги отглежда.

Самият той потвърди това пред Bulgaria ON AIR. Мъжът разказа, че е търсил животните, но не е успял да ги намери.

Още по темата

Конете се отглеждат по проект, финансиран с евросубсидии – 10 000 евро на година. Лятото са в планината, но зимата е трябвало да бъдат преместени на сигурно място. Пищалов се оправдава, че им загубил следите.

Пищалов благодари на хората, които са качили храна на животните.

Той обаче обясни, че това са каракачански коне, "които си живеят в планината традиционно от хилядолетия".

"Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия", коментира той.

Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете.

"Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи той.

Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил се сезира по публикации в медии за изоставеното от собственика стадо коне. Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните.

Според инспектори от БАБХ най-вероятната санкция, която може да получи Пищалов, е от 1000 до 4 000 лв.

"На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата", коментира д-р Емил Гъгнев от областната дирекция на БАБХ в Кюстендил.

А спасителите, станали свидетели на зловещата гледка, страдат с животните.

"Просто душата ти се свива. Виждаш едни измъчени животинки, които едва си стоят на краката и треперят, а други вече лежат в снега, умирайки", каза доброволката Елица Димитрова.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Достъпът до конете е труден, тъй като се намират на около 1800 м височина, а снегът е 1,20 - 1,50 м. Единственият начин да се стигне до тях е с моторна шейна.

"Тези коне не могат да бъдат оставени на такава надморска височина. Те не познават планината, за да слязат в по-ниското, където могат да намерят и храна. Оставени са на поляна, затрупана със сняг, нито имат храна, нито вода. Общо взето, чакат смъртта си във всеки един момент", допълни тя.

Снимка: Булфото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
32
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Мястото му е при конете да види как е в планината
43
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са смешки, че си изгубил конете. Тия, не на мене.Ще изгубиш ти 100 коня, отивай разправай смешки на смешниците.
42
1
 
32
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Хайде сега господина освен глобата да върне и парите, които е усвоил. Защото явно това е идеята, а конете не го вълнуват въобще. Със сигурност не е единственият действащ по подобна схема. Разправяше ми някой за европрограма за изграждане на капково напояване в овощна градина. Пращаш снимки да покажеш, че имаш такава система. После системата за капково напояване се мести в друга градина по тази програма и така с едни маркучи различни лица усвояват евросредства.
41
1
 
19
 
! Отговори
БС преди 6 години
До 123Няма ли благотворителни организации, които могат да помогнат в такива случаи?Явно не може да се разчита на държавните служби.
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4000 лв трябва да е глобата след като върне субсидията с лихвите и излежи една присъда за измама.Ако не е могъл да намери конете, виновникът е пак той, а не животните.А ако се гледат сами в планината, за какво му е субсидия!
39
1
 
14
 
! Отговори
+++ преди 6 години
На някои от конете им се броят ребрата...
38
1
 
21
 
! Отговори
БС преди 6 години
До АнонименИма ли подходяща зоополиция в БГ, която да прибере тези коне от планината и да ги премести някъде, където могат да ги прегледат доктори и да се погрижат за тях за известно време. Ясно е, че трябва да се конфискуват и да не се връщат на собственика. Той не може да се грижи за тях.
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи моторни шейни да си вози Московски детето има, ама за благотворителна акция няма транспорт? Похвално.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как на пост 31 думнахте 6 плюса отведнъж? И после стига с тоя герб. Като картечница за плюсчета сте ве.
35
8
 
2
 
! Отговори
Слънчице преди 6 години
Е, сега кво ще занеса на срещата? Отидоха ми суджученцата :(
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверките на честните дребни земеделски производители се правят с произвол, с грубо отношение, но за *** на боровците, защото си разделят фирмите за повече субсидии и се правят на дребни а всъщност са марионетки - за тях комфорт.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е като са болни да ги приспят не да ги оставят да се мъчат така горките животни
32
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та всеки грамотен човек знае, че смъртта на конете не е от глад и от студ. Ако е от глад и от студ щяха да умрат през януари в големия сняг и трайния студ а не сега, когато температурите са по-топли а и имаше пролетна паша поникнала преди този сняг. Клонки могат да ядат и пак ще изкарат зимата. Болест или паразитна зараза.
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе стига с тоя герб бе ! изобщо тия гербавите не ме интересуват ама ми писна да ги набърквате във всичко ! конете умират там а вие си седите на топло тушкате си котките и кучетата и пишете простоиии.. на кой му пука чий човек е тоя *** .. да го глобяват и да опитат да спасят животните .. за какво е тая зоополиция не ми е ясно !
30
2
 
40
 
! Отговори
123 преди 6 години
Потресена съм.Коня е едно от най- благородните животни, има толкова човешки очи..много повече от човешки...Тъжно е ..те са оставени на произвола на съдбата..сякаш не са живи същества.Всичко ли е пари , човеко.как душа ти даде да оставиш толкова животни на студ и глад ???
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ветеринарите ги питайте дали са обезпаразитявали някога конете. Аз твърдя, че конете носят опасни паразитни зарази, опасни и за други животни, а почтни никой българин или ром техен собственик не ги обезпаразитява. Затова сега ветеринарите ще гледат да не се направи изследване на болестите по конете с всимчки сили ще се укрива истинската причина за смъртта, а тя е единствено болести и зарази. Кон в природата борови иглички ще яде но от глад няма да умре и това го знае всеки грамотен по въпро
28
1
 
20
 
! Отговори
БС преди 6 години
До ПичКато няма пари да ги гледа, да не ги е взел. Човек си прави сметка предварително за всичко. А искал ли е помощ от някого за гледането?
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора без ценности - те са скотове за себе си. Как да бъдат нещо по - различно към другите ? За животните да не говорим !
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз да попитам за какво се използват тези 140 евро на животно като те конете се гледат сами? И това не е първия случай на оставени коне в планината. Около Шипка имаше 2-3 стада от по 10-15 животни преди няколко години. Ха сега сетете дали тия животни излизат на пътя и колко лесно се спира ако ги видиш в последния момент зад завоя!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя да бяга ,разкрит е . Меценатите които са го назначили да го играе бизнес мен да не го приспят или самоубият. Напоследък такава е практиката .