Джипитата – чиновници, потърпевшите – пациентите

Лекарите са притеснени от многото документи и формуляри
24 апр 2018 10:00, Петя Славова
13

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра защита правата в здравеопазването изрази своето притеснение от това, че 90% от времето на личните лекари отива за попълването на документи и формуляри. По думите му потърпевши от това са пациентите.

Още по темата

"Ако сме изгубили времето на лекаря да попълва документи, на пациента сме отнели възможността да бъде прегледан и лекуван адекватно", обясни д-р Кацаров в ефира на "България сутрин".

Той дори беше категоричен, че недоволството, което изразиха личните лекари на вчерашния протест срещу тромавите административни задължения, които им пречат да се грижат добре за пациентите, трябва да бъде недоволство и на самите пациенти.

Д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, които присъстваше на вчерашния протест пред НДК, изрази недоволството си от липсата на комуникация със здравното министерство.

По думите му във всяка декларация на личните лекари е изразена готовността им за диалог, но такъв с министър Кирил Ананиев няма.

"По-малко от 2 милиона души със своите здравни осигуровки издържат система от 6 милиона. Тази система и фантастично добре да е структурирана, една стотинка да не изтича никъде, пак няма да стигат парите", обясни д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му потребителската такса, която заплащат пациентите не представляват пари, които личните лекари прибират за себе си, а с тези средства те покриват много други разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като не им се плаща за персонал така ще е. В Германия настаняват в единият кабинет пациента, в другият през това време преглеждат друг. Докторът преглежда и след това асистентите дават рецепти, болнични, протоколи, поемат всички бумащини. Докторите работят целодневно, само в сряда до обяд. Един доктор и поне двама помощници. Колко човека на ден преглежда един доктор в Германия и колко в България. Като закъснее сутринта и си тръгне на обяд, защото трябва да освободи кабинета, как да има резу
11
3
 
4
 
! Отговори
сиси преди 5 години
За разходите си получават заплати. Днес ако прегледат 20 пациента по 5 лв си пребират по 100 лв на ден от такси. Добре ли е ? Аз работя за 20 лв на ден и трябва да отделя 1/4 от нея за да подпомогна доктора който получава хиляди лева заплата + хилади лева от такси и не му се работи Хайде стига сте се гаврили с болните хора защото те са такива щом са почукали на врата на доктора.Всичко е антихуманно в държавата.
10
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Е ПО ТОЗИ ПОВОД ЧЕ 2 МЛН. ИЗДЪРЖАТ 6 МЛН. АЗ ПИТАМ КЪДЕ СЕ ДЯНАХА МОИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ КОИТО СЪМ ВНАСЯЛА ДО 2014 /КОГАТО СЕ ПЕНСИОНИРАХ/ А СУМИЧКАТА НИКАК НЕ Е МАЛКА 7200 ЛВ. С ТЕЗИ ПАРИ КОГО ИЗДЪРЖАХ АЗ ТА СЕГА МИ ГО НАВИРАТ В ОЧИТЕ, ЧЕ СЪМ ОСИГУРЯВАНА ОТ НЯКОЙ. ЗАЩО ВСЕКИ НЯМА ПАРТИДА КАКТО НА ЗАПАД И ДА СИ ХАРЧИ СВОИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ И ДА НЕ БЛЕЯТ, ЧЕ МЕ ОСИГУРЯВАТ.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато измислиха тази *** система с джипитата дълго време не исках да се записвам, но по задължение трябваше да си избера "личен лекар", "дж пи", "общо практикуващ лекар" или както още там се казват. Това беше преди години. Още в зората на "личните лекари", които всъщност не са никакви "лични" лекари. Кога ще издават касови бележки за потребителска такса и извинителни бележки за учениците? КОГА?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6:Приятелю,за денонощните дежурства GP-то си плаща на денонощния център.Печелят добре колегите, които надписват диспансерни и профилактични прегледи и които не си "ползват" касовия апарат, а такива са мно-о-о-го.Ако си безнадеждно честен като мен, си на около 1200 лв заплата.
7
0
 
4
 
! Отговори
What if... преди 5 години
'начи GP-то е фирма. В повечето случаи е ЕТ - едноличен търговец.Никой не се оплаква от търговеца, че не работи по 24 часа. Нито очаква "честно и почтено" отношение. Напротив - очаква да го прецакат.Шегата настрана - никой не работи по 24/7 - това са глупости. Затова си има спешни центрове, на които GP-тата плащат да им обслужват пациентите извън работно време.Никой не обича да го занимават в извънработно време. Никой!Така, че - от "търговци" - толкова :)
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навкъе по света се води документация за болния. По време на прегледа джипито дори записва в личния файл на пациента симптомите дума по дума. Прегледа е 5-10 минути и диагнозата се записва във файла щателно. Единственото зкоето би трябвало да протестират джипитата е липсата на обща електронна база данни за пациента а бумащината ще я има, няма как. Все пак лекуват хора не животни.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има няколко въпроса:- Как се отчита приход/разход от потребитеската такса, когато няма касов бон?- Ако се увеличи таксата, какво печели пациента? Повече време за преглед?- Колко джипита реално са на разположение 24 часа?
4
5
 
10
 
! Отговори
ку ку преди 5 години
5 лв е много за нашия стандарт, друг е въпросът за това трябва ли да има освободени - според мен не, защото някой с мин. запл. трябва да плаща, а друг богат не, ама бил болен от еди-какво си, според мен трябва да има такса за всички, дори и за децата, защото майките ходят за щяло и нещяло при личните доктори, но таксата да бъде поносима - напр. 1.50 лв?
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако на личните лекари не им се попълват документи,могат да си вземат сестра.А за потр.такса-На 55 съм,пенсионер,здрав,работещ.веднъж ме осигурява държавата,втори път аз от заплатата.Отделно имам около 35г.тр.стаж и почти не съм ползвал мед.услуги.Обаче за джобчето на чичко доктор,ежемесечно се отчисляват парички независимо дали съм го посетил или не,а после ще ми иска потребителска такаса!? Ай стига бе,като не ви се пише толкова,станете бетонджии или строители,там писане няма!
2
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
повечето доктори нямат сестра която да поеме адм работа на вратата на кабинетаима сьобщение кьм кои мед центьр да се обьрнем вечер и през поч дни кьде има 24 часово дежурство докторите не отговарят на тел в раб време ще отговарят след19 часа това са измишльотини може да има някьде подобни случаи но те са рядкост
1
2
 
11
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Da rabotiat v ekip s medicinska sestra , kakto e po sveta i stiga sa preigravali sas zagrijenost za pacientite.