Държавата с кампания: Да върне българите в България!

Зад граница работят нискоквафилициран труд, смята експерт
Обновена: 21 авг 2018 07:00 | 20 авг 2018 22:25, Петя Славова
640

Агенцията за българите в чужбина започна кампания за връщане на сънародниците ни. Може ли с анкети и писма да ги върнем у нас? Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев посочи, че се прави уникална анкета сред българските общности в чужбина.
Още по темата

"Тя е много професионална и ще имаме много интересни резултати. Въпросите са доста разнообразни", каза той и отбеляза, че от 10-11 месеца контактуват чрез писма с българските организации, когато има предложения за работа у нас.

"Българите зад граница работят нискоквафилициран труд или под средния. Работят по 10-12-15 часа, наемите са огромни. Като съберат паричките и си дойдат, един месец са номер 1 по клубовете. Идват тук и са царе един месец, после там бачкат 11 месеца яко", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Харалампиев добави, че сънародниците ни живеят още по-мизерно в чужбина и голяма част от тях спестяват, за да издържат родители, братя и сестри. По думите му българите в чужбина масово са тормозени от носталгията и че не могат да си позволят начина, по който живеят тук.

От Сърбия, Молдова и Македония идват тук от интерес към България. Тези, които се връщат от Западна Европа или САЩ, се връщат от носталгия. Масово се връщат IT, икономисти и финансисти, стана ясно още от думите му в "Денят ON AIR".

Председателят на призова да се насърчи раждаемостта в България, както и помощта към младите семейства. А работодателите да свият разходите, за да подобрят условията за работа и да вдигнат заплатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


640
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия *** и тикви не могат да върнат жив българин даже от Украйна, дето хората бягат от война и глад, седнали писма да пишат... Ще усвоят и тия некой честен лев катп агенцията по вписванията с 3те милиона за 10 сървъра, що от днеса не обадите нещо по темата, а?
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората може би ще се завърнат ако се унищожи мафията до крак.
45
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44 всичко е изкривено в този форум защото пишещите са социални аутсайдери. Днес стана тема в работата и никой от младите колеги не му се емигрира. Даже се разказваха истории за отвратителните щати колко е зле живота там но се крие. Университета се напълни с бесарабски българи. Така че опитите по връщането на младите започват да дават резултат.
44
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е една направо уникална анкета. Ама направо потресаващо уникална. Тоя пари от данъците ни ли взима?! Преди малко имаше тема за чиновниците и някаква *** казваше как били незаменими. Ето ви пример за поредната калинка
43
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си се родил българин е едно от най-тежките проклятия в света.Не се сърдете на тези, които по някакъв начин се опитват да променят това и да имат нормален живот поне за децата си.Не всеки се радва да го управляват полуграмотници и да живее в корупирана кло ака.Има хора и с по-високи цели.И не всичко е пари - запомнете това.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42 видяхме ги ние инженерите на Меркел.... само 50 ли сте?
41
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обобщение - повечето в този форум са или емигрирали или искат да са такива. Въпроса е какво правят в българска медия а не четат cnnmoney или други подобни? Може би не им стига мозъка или не разбират езика за сериозни медий затова са се захванали чекнат днес.бг пишман емигрантите. Бягайте на запад да миете тоалетни (работа по специалността ви), но после да ми ревете за бг защото този филм съм го играл вече....
40
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върна за да може някаква герберастка тетка, довлякла се от село да ме рекетира за пари под масата, за да запише детето ми в училището, в което аз съм учил, жена ми също, в квартала в който сме израснали. Не - мерси. Запишете внуците на Фандъкова, те може би вече са софиянци.
39
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един такъв разказ от Иван Вазов. Иде ли се казваше. Ще има да чакат да се върнем. Само в Хамбург сме към 50 души инжинери работещи в корабните компании. Какъв ниско квалифициран труд ви се привижда. Ако има още свестни инжинери и тях ще ги прилапат германците ама май кадрите привършиха и в България. Инжинер и лекар гладен няма да остане никъде по света. Само в България не се ценят тези професии.
38
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така, българи.Върнете се в Тикволандия да работите ВИСОКВАЛИФИЦИРАН ТРУД за 700 лв.Върнете са да храните олигарсите и да удвоявате милиардите на Боко Тиквата и крадвливата му шайка от некадърници.
37
0
 
38
 
! Отговори
лелка преди 5 години
Тоя председател трябва да може да си оправдае заплатата. Агенцията развива дейност, председателят е инициативен, фирмите печатат рекламни материали, пращат писма. Така се харчат български, а може би и европейски пари. И комисионните отиват в съответните бездънни джобове.
36
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикви само това ли успяхте да измислите. Никой не иска да се връща в мутренската ви по мийна яма, където животът е само за мафиотите, обърчите ви от фирми и олигархията.Нормалните хора мизерстват и нямат никакво бъдеще. Децата им също.
35
0
 
44
 
! Отговори
от чужбина преди 5 години
Не е само заплатата, има и други неща.
34
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога обратно в БГ - решил съм го твърдо още преди 8 години, когато заминах.Само за едно съжалявам - че не заминах за Белгия още по-рано.
33
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новата смешна и жалка кампания на онова недоразумение Ангелкова и приятелката й калинка Свинеляна Павлова.Разсмивате нормалните хора. В България никой нормален човек няма бъдеще.Ако е млад - още по-малко.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заработвал ли гербав тролей, дето щъкаш минуси, м** ти продажна
31
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върна, за да убият жена ми при раждане? Мерси!
30
1
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Ще я плащаш ами като тиквунския ти идол най безочливо ги ограби.
29
0
 
15
 
! Отговори
corax преди 5 години
FILIYA S MAS - NE MI SE NRAVI
28
0
 
39
 
! Отговори
имигрант преди 5 години
те тоя наистина ли си верва че некой ще се върне.само като прочетем че бивш шеф на полиция става кмет синът му е зам.шеф на затвора ,дъщеря му юрист в полицията някъде за бургас и айтос мисля че пишеше те това стига за да останем в мизерията на запад и в америка.