Държавата с кампания: Да върне българите в България!

Зад граница работят нискоквафилициран труд, смята експерт
Обновена: 21 авг 2018 07:00 | 20 авг 2018 22:25, Петя Славова
640

Агенцията за българите в чужбина започна кампания за връщане на сънародниците ни. Може ли с анкети и писма да ги върнем у нас? Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев посочи, че се прави уникална анкета сред българските общности в чужбина.
Още по темата

"Тя е много професионална и ще имаме много интересни резултати. Въпросите са доста разнообразни", каза той и отбеляза, че от 10-11 месеца контактуват чрез писма с българските организации, когато има предложения за работа у нас.

"Българите зад граница работят нискоквафилициран труд или под средния. Работят по 10-12-15 часа, наемите са огромни. Като съберат паричките и си дойдат, един месец са номер 1 по клубовете. Идват тук и са царе един месец, после там бачкат 11 месеца яко", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Харалампиев добави, че сънародниците ни живеят още по-мизерно в чужбина и голяма част от тях спестяват, за да издържат родители, братя и сестри. По думите му българите в чужбина масово са тормозени от носталгията и че не могат да си позволят начина, по който живеят тук.

От Сърбия, Молдова и Македония идват тук от интерес към България. Тези, които се връщат от Западна Европа или САЩ, се връщат от носталгия. Масово се връщат IT, икономисти и финансисти, стана ясно още от думите му в "Денят ON AIR".

Председателят на призова да се насърчи раждаемостта в България, както и помощта към младите семейства. А работодателите да свият разходите, за да подобрят условията за работа и да вдигнат заплатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


640
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do Иван психологХахахах, много я ако как като напишеш нещо и следващият коментра веднага доказва, че си прав, като по учебник! Кефиш ме, щт'и звънна :)))
446
0
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Б...ти кампанията ,прясно,прясно държавата ни показа ,че не действа със случаите с търговския и застрахователното дружество.
445
5
 
16
 
! Отговори
Иван психолог преди 5 години
Добре ви разбирам и съчувствам, защото напуснах преди 32г, но сега когато децата ми пораснаха и се изучиха, почвам да усещам една празнина и нито пари, нови коли и пътешествия могат да я запълнят.
444
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България вече видимо загива,но нещата няма да се оправят докато не се смени целият строй.ЕС може да е добър за Германия, но за България е пагубен.Принуждават ни да купуваме само вносно,но не можем да изнасяме.За това бяха ликвидирани производствата.България се държи умишлено във това положение от външни сили и монтираните от тях,така наречените български политици.
443
7
 
26
 
! Отговори
G преди 5 години
Всички многознайковци, които плюете по-хората в чужбина, пожелавам ви да ви дойдат на главите всички мъки, които преживяхме. Ще стоим ние безработни и без дори да ни се даде шанс или поне обяснение защо не ни се обаждат, а в същото време за тези позиции се назначават откровени ***, в повечето случаи без образование, но пък с дебели връзки, тунинговани супер мацки, да взимат тлъстите заплати и да ни гледат отгоре. Няма такова унижение, казвам ви. Вашата семка проклета.
442
4
 
16
 
! Отговори
до Иван преди 5 години
"Иване...иване...как пишеше на старите английски джобни часовници:"Докато гледаш часовника - тайм паст ауей!"За *** ще трябва перифраза:"Докато блееш *** - живота ти минава"*** му кажи...и недей да го жалиш ти!"---------Скиваш ли ?Един от малкото "стилни и издържани коментари" в гмежта от неграмотници...и са му напляскали минусите!*** не обича - да му напомнят, че е ***..и животеца му си отива мърцина...докато кротко чака - да го "оправи" някой!
441
5
 
9
 
! Отговори
Иван психолог преди 5 години
Не съм казал да се връщате, а само наблюдавам психическите процеси и отклонения при стрес и конфликт на душата.
440
6
 
18
 
! Отговори
G преди 5 години
До Иван психологКакъв психолог си ти бе, некадърник?! Многознайко, намери ни работа в България, чуваш ли какво ти казвам, намери ни работа по специалността и да е с достойно заплащане, което да ни осигурява стандарта, който заслужаваме. Не можеш и да си представиш образованието ни, а за езиците няма да споменавам. Знаеш ли, че две години се скъскахме да пращаме CV-та и дори за интервю не ни се обаждаха. Изхарчихме си спестяванията и почнахме да се лишаваме. А назначават перхидролки и връзкари.
439
2
 
9
 
! Отговори
Иван психолог преди 5 години
Да, по професия съм машинен инженер и се занимавам с електроника. Учих два семестъра философия и психология, но понеже и пари требе заминах за Германия.
438
3
 
14
 
! Отговори
Шаман преди 5 години
До Иван психологВанка и кво според теб да правим да се борим тука срещу Боко като се самозапалваме ли.Това прогресивно ли е според тебе психолозе?
437
2
 
3
 
! Отговори
Ha mak преди 5 години
Ivan psyhologa si prizna kolko e psiholog, ostava da si priznae i na kolko stolichni vodki e...ot sabalen nasam...
436
1
 
5
 
! Отговори
Venera преди 5 години
Ot kade ste vrastat bulgarite...ne moga razbiram...?! Pardon...
435
5
 
9
 
! Отговори
Иван психолог преди 5 години
Да, времето е много страно нещо. Преди да стана психолог се занимавах с философия. Също като Хераклит мисля, че смисълът на живота е логос, а не житейски блага. Но това не е за всеки.
434
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава да осигуриш децата си в живота? А те всъщност,като ги осигуриш,какво ще правят? Трагедията е че хора, като теб,а те са много,си мислят че, че живота е само материален и всичко друго е без значение.Не съм видял в природата осигурено лисиче, зайче или вълче,те сами се оправят после.Така че не "осигурявай" децата си,не ги осакатявай!
433
4
 
3
 
! Отговори
до 435 преди 5 години
Има ги и такива!Безропотно приели орисията си!Чуденето - има ли го още?
432
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен 389 преди 5 години
До 398.Вероятно съм доста по-сложен от ваша светлост, но едва ли ще мога да ви го докажа точно тук. Нито пък съм седнал да пиша тук, за да си меря заплатите с някой чужденец, нито тая омраза към вас, които сте емигрирали, просто коментирах един странен факт. Аз ако мразя нещо няма да пращам пари, за да го поддържам ! За мен държавата не е мащеха и се опитвам да и дам каквото мога, нищо че получавам много малко в отплата. Просто не желая да ме обвинявате, че вие не сте имали куража да останeте !
431
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иване...иване...как пишеше на старите английски джобни часовници:"Докато гледаш часовника - тайм паст ауей!"За *** ще трябва перифраза:"Докато блееш *** - живота ти минава"*** му кажи...и недей да го жалиш ти!
430
3
 
7
 
! Отговори
Иван психолог преди 5 години
Този коментар под мен е доказателство, че теорията ми е вярна и потвърждава експеримента.
429
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей го *** в цялата му прелест! Избягали от "трудностите" ... абе *** *** - ти с орлите ли ще живееш? Утре децата ти ще те гледат - като последния некадърник, и пропадняк! Защото не си им осигурил елементарни условия! Лишил си ги от бъдеще...и си ги оставил за noдлоги на синчетата на партийни милионери и мутри! Ганьоооо...ганьоооо...теленце пръкнат...волче на браздата!
428
8
 
11
 
! Отговори
Иван психолог преди 5 години
Вътрешно напусналият знае, че е постъпил лошо като е избягал от трудностите в родината си. Затова го гложди съвестта и за да се оправдае трябва да покаже, че другите са виновни и са много глупави, а той постъпва умно. Виж по-долния ми пост за когнитивния дисонанс. От тази дилема измъкване няма и този конфликт ще го гложди до последно. Всъщност тези хора се нуждаят от приятелство.