Държавата с кампания: Да върне българите в България!

Зад граница работят нискоквафилициран труд, смята експерт
Обновена: 21 авг 2018 07:00 | 20 авг 2018 22:25, Петя Славова
640

Агенцията за българите в чужбина започна кампания за връщане на сънародниците ни. Може ли с анкети и писма да ги върнем у нас? Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев посочи, че се прави уникална анкета сред българските общности в чужбина.
Още по темата

"Тя е много професионална и ще имаме много интересни резултати. Въпросите са доста разнообразни", каза той и отбеляза, че от 10-11 месеца контактуват чрез писма с българските организации, когато има предложения за работа у нас.

"Българите зад граница работят нискоквафилициран труд или под средния. Работят по 10-12-15 часа, наемите са огромни. Като съберат паричките и си дойдат, един месец са номер 1 по клубовете. Идват тук и са царе един месец, после там бачкат 11 месеца яко", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Харалампиев добави, че сънародниците ни живеят още по-мизерно в чужбина и голяма част от тях спестяват, за да издържат родители, братя и сестри. По думите му българите в чужбина масово са тормозени от носталгията и че не могат да си позволят начина, по който живеят тук.

От Сърбия, Молдова и Македония идват тук от интерес към България. Тези, които се връщат от Западна Европа или САЩ, се връщат от носталгия. Масово се връщат IT, икономисти и финансисти, стана ясно още от думите му в "Денят ON AIR".

Председателят на призова да се насърчи раждаемостта в България, както и помощта към младите семейства. А работодателите да свият разходите, за да подобрят условията за работа и да вдигнат заплатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


640
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
467
0
 
3
 
! Отговори
Иван философ преди 5 години
Развитието на човечеството не е права линия, има и отклонения в грешна посока
466
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А значи "българщина" се тълкува вече, като задръстения и тесногръдие? Абе, вие сте някакви уникати,жертви на времето в което живеем.
465
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харалампиев, колко много простотии каза, как не се задави! Каква е тая злоба и кой ти плати!? Пълни глупости! Има българи които работят така, и има други които имат бизнес и дават работа на местни! Има носталгични и има други които не искат и да чуват. Има които се прибират за 1 месец и други не! Как можеш да слагаш всички в една торба! Кой позволява на такива кре..етени да излизат по телевизии!? Това какво е? Опит да се намразят българи с българи ли!? Пълни нещастници платени
464
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
456 е писал, че няма да позволят на държавата ни да се развие, не е споменал, че не ни обичат. Няма вечни приятели е казал един дебел англичанин. Разбира се, че използват способните кадри докато имат полза.
463
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправляват? Каква е тази дума,нали не си от тези неуки и примитивни "***"?
462
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно!! Явно лекарите в Германия са нискоквалифицирани и лошо платени!!! Този човек ме просветли. Ами прибирам се тогава!
461
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Харалампиев, да си оставите номера, за да Ви се обадя. Много искам да знам как сложихте всички българи в чужбина под общ знаменател? Няма да Ви говора за начина ми на живот или трудовите условия. За Вашата статистика си запипете-работя 7,5 часа на ден. Имам 30 дни отпуск, от който съм в България 10-15, за да видя малкото останали приятели и роднини. През останалото време обикалям света. Носталгия има...към България, но не към държавата.
460
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 456Не е вярно че не ни обичат! Това което не обичат е нашенската задръстения, тесногръдие, простотия, първичност, лицемерие и евтини тарикатлъци. Има доста българи които не се вместват в "българщината" и са на доста добри позиций в тези англо-саксонски общества.
459
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
456 е прав:Никога няма да позволят Източна Европа да изравни техният стандарт.Въпросът е, ние как да се справяме когато престъпници управляват. Или се примиряваш и прикланяш глава или си взимаш партакешите и търсиш твоето щастие другаде.
458
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 458Ами тури бабите за разплод за да се родят още киртаци като днешните. Оправляващите ни в момента са точно тези *** - на бабите синчетата и дъщеричките!
457
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 458Ами да, на запад има висок стандарт на живот за всички. А у нас не-*** се избиват по пътищата и уж не *** ни оправляват за чудо и приказ. Бабите и дядовците "метат" пачки за да ни "пази" родната милиция! Повечето от интелектуалните ни девойки су бутат силикона и кълчотат по пилоните за да ги видят "бедните"! Вяржай си че си "Наполеон"!
456
3
 
2
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
ха ха ха Колко весело!!!ДА ГЛЕДАШ РАДЕЦ , КАК ГОВОРИ ,ЧЕ ЩЕ ОРЕ НИВАТА , ЩЕ Я ЗАСЕЕ , ЩЕ Я ОЖЪНЕ , ЩЕ Я ОВЪРШЕЕ , ЩЕ СМЕЛИ ЗЪРНОТО , ЗА ДА СИ НАПРАВИ ХЛЯБ!!!!!ХА ХА ХА Хумор от висока класа!!!!
455
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, не може да даваме за пример бабините неволи, а пияният Юнкер, откачената Меркел,джендърите,арабската Европа и великият ЕС,кой то обслужва само интересите на великите сили и никой там не дава и пет пари, че България изгуби 1/3 от населението си за 20 години,без прецедент в световната история.
454
5
 
11
 
! Отговори
ОБРАН БОСТАН преди 5 години
45 години мечтаехме как да избягаме на Запад и ще се върнем на Мокавей!
453
3
 
21
 
! Отговори
до 454 преди 5 години
Не можеш да бъдеш като тези държави, защото това е клуб на англо-саксонски и нордически народи,към които българския народ не принадлежи.Ние бяхме приети в ЕС от геополитически причини,а не защото ни искат и обичат.Никога няма да позволят Източна Европа да изравни техният стандарт,затова 30 години я държат в това положение.
452
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 452Ами така е като винаги даваме за пример бабините неволи и първични опитности. А защо не черпим пример от западните общества по онова бабиното ти време и да видим как те са се справили след като за останали вдовици! Не го правим защото ще трябва да умрем от срам, срам от това че сме с манталитет и стандарт кроманьонски. Ще разберем че държава се водим само на думи и за това сега сме капо.
451
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 453А, стига си писал глупости- как живяла баба ти, как живял дядо ти ПРЕДИ ВЕК И ПОЛОВИНА. Ти как живееш- в кирпичена къща, ореш с вола на полето и си отгледал/а 5 деца с комат хляб на ден?Предай на централата на партията ти, че тези сравнения вече не вървят.Живеем в 21 век, в Европа, член сме на ЕС и стандартът ни на живот трябва да бъде същият като във Франция, Германия, Дания, Финландия...
450
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не прави нищо, за да задържи тук малкото останали хора, пък тръгнали за българите зад граница да мислят.Как 1 правилно нещо не направиха през последните 10 години?! Само гршка след грешка, провал след провал. И много пропаганда.
449
20
 
11
 
! Отговори
до G преди 5 години
Работа в България има,въпросът е че очевидно искате някаква висока позиция.Г-жо, вие давате ли си сметка,как са живели хората и през,какво са минали за да пребъде българското? Прабаба ми е останала сама с пет деца след Балканската война и ги е отгледала всичките.Въртяла е къща,двор,животни, ниви,деца съвсем сама на 30 години,без да реве и да се оплаква,а вие навярно тъпите, че не се возите в скъпа кола,нямате скъп смартфон и не можете да отидете на почивка в чужбина.
448
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом една държава стигне до кампания да си връща гражданите значи и се вижда края!