Проект на МТСП смути бизнеса: Квоти за наемане на хора с увреждания!

Васил Велев пред Bulgaria ON AIR: Трябва насърчаване, а не задължаване!
22 авг 2018 10:45, Петя Славова
144

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Темата в "България сутрин" коментираха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България.

"Ние участваме активно в подготовката на закона, макар че не се работи в нормална среда. Не се работи достатъчно професионално, ние сме дали експертно становище от 6 страници, малка част от него засяга тази тема, а има публичен натиск", заяви Васил Велев пред  Bulgaria ON AIR и уточни, че от Асоциацията са против запазване на ролята на ТЕЛК, като намират, че тя носи публични разходи при незадоволителни резултати.

Васил Долапчиев изрази задоволство, че проблемът влиза във фокуса на общественото внимание и подчерта, че това е европейска практика и дори в Европа процентите са чувствително по-високи.

"Мисля, че трябва да запазим добър тон, на старта сме на силен дебат, трябва да намерим златното сечение по темата", призова Долапчиев.

Той очерта няколко спорни момента по приемането на закона в лицето на работодателя, който не е убеден във възможностите на хората с увреждания и дефицита в системата на подготовка на тези хора.

Долапчиев акцентира, че заедно трябва да визираме проблемите, да предложим решенията и да извървим съвместно пътя.

Според Васил Велев трябва да се върви по линия на насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания, а не по линия на задължаване и санкциониране.

"При един многохиляден колектив 4%, както бе предложено, съпроводено със санкции не е начин за решаване на проблема. Процентът се определя от министъра на труда и министъра на здравеопазването.

"Работодателите нямат нужда от остен, а от подкрепа за работните места, които трябва да бъдат оборудвани по специфичен начин и от финансова подкрепа, за да се използва максимално работоспособността на хората с увреждания", категоричен бе Велев.

По думите на Васил Долапчиев първо трябва да извървим пътя на взаимно опознаване, а после трябва да преодолеем годините наслагвани стереотипи.

"Трябва да повишим доверието сред хората с увреждания. Хората с увреждания трябва също да предложат качествена работна ръка. Това е дълга подготовка, работодателят не е социална служба. Но работодателите не трябва да гледат на хората с увреждания като бреме, а трябва да поемат своята корпоративна социална отговорност, трябва да поемат своята функция, чиято част е и квотният принцип", обобщи Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП-ейци сте вие, заедно с Велев, които все искате "подкрепа" и "насърчаване" от държавата. Дадоха ви куфарчета и днес Партията продължава да ви дава, задълженията ви опрощава, щото вие и задължения трупате и това ви е малко. Сега искате държавата да плаща заплатите и осигуровките на инвалидите.ЕТО ТОВА Е БКП-еец! ЧАКАТЕ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА .
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88За това съм съгласен с теб! В България няма нито един закон, които да е както трябва - без вратички и без лобизъм. Много и мерки са чисто парадни, без никаква ефективност. Ама, човече, такива фирми има, че и клошарите бягат от тях. Там по-скоро ще си на загуба, ако отидеш на работа. Лъжат безобразно. Тези фирми трябва да бъдат офуфкани до стотинка от глоби. И пак ти казвам има кадърни хора, които само заради болестта не ги взимат никъде! Едва ли ти се вижда нормално!
114
2
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 113Каква омраза бе? Къде я видя бе? И ти само дискриминация виждаш, разбирам те, за толкова ти стига мозъка, не си виновен ти. Затова ще се опитам да го обесня за последен път. Държавата взима от всички ни данъци за да помага на инвалидите, освен другите и дейности. Но когато иска да прехвърля задълженията си, към данъкоплатците защото всички в държавните институции ги мързи, е тогава имаме проблем.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Всички до един сте такива. Без изключения.Виж си постовете- голяма омраза към хората и свръх надменност, чувство на превъзходство над другите. Превъзходство, базирано на парите, натрупани чрез експлоатация.И пак гуруто ви Велев реве за "насърчаване" и "подкрепа", пари иска. Защото сте научени само да вземате и безплатно да ви работим пак ще ни плюете и мразите.Защо да ходя на психиатър- защото казвам истината в очите? Защото не сте свикнали да ви се противоречи?
112
2
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 110 БКП-еецо, проблема е именно в кодекса на труда, че имаш няколко закона които се борят един с друг. Назначи еди колко си онвалида, ама да са на еди какви си места. Ок, но ако тези места са заети вече трябва да съкратиш служител, а той е кадърен и си върши работата съвестно, неможеш да го съкратиш, значи ново работно място, но пък то е ненужно, значи няма нужда от него и затова ще се въртим в един кръг и реално полза за никого няма, освен за държавата,че ще краде още пари от частния сектор
111
3
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 107А кои те спира да си направиш ти фирма? Някъде да има закон против това? Направи си о давай каквито искаш заплати. И мойте доходи са колкото съм заслужил, затова карам ситроен берлинго 2005, а не нов мерцедес както ти си въобразяваш. Всеки си се растила според това което има, но когато държава иска да си измие ръцете с теб, за по лесно няма как да замълчиш. Ето това е разликата, едните имаме хъс и си отстояваме нашето, колкото и малко да е, а другите само ревът дай, та дай!
110
1
 
4
 
! Отговори
куфарчета искате! преди 5 години
До 102Партия майки имате вие- Партията ви позволява да експлоатирате работещите, да ограбвате труда им, да нарушавате Кодекса на труда и законите.НЕ ИСКАТЕ ИНВАЛИДИ, ЗАЩОТО НЕ СПАЗВАТЕ КОДЕКСА НА ТРУДА. Стига си философствал с тоя пазар на труда! Изтъркаха се опорните ви точки, които ги спуска вашата партия, другарю!
109
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 105Лицемерен ***. Значи като слагаме инвалидите под общ знаменател, че след като са инвалиди не са за трудовия пазар сме лоши, но когато ти слагаш всички работодатели под общ знаменател си добър. Вие господине имате остра нужда от психиатър. Ако си мислиш, че този закон ще засегне пишман бизнесмените със солидна политическа подкрепа срещу които си ти, то ти се лъжеш жестоко, там проверки от инспекцията по труда не ходят. Този закон, ще засегне честните, те нямат чичо владика във властта
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разбира се, че ни струваш много пари, разбира се че трябва да се чувстваш длъжен на обществото, че те лекуваме и отглеждаме. Не е проблема в това, че съществуваш, а че не желаеш да положиш усилия да преодолееш проблема си"Имам 30 години стаж, и сега работя и на близките съм помагал имам в пъти повече знания от теб злобна душичко. Ако разчитаме ти да ни помагаш "да мрем по добре". Колегата по долу тактично ти намеква, че живота винаги може да те перне с опакото на ръката но ти явно не вдяваш"
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Iceblast88, лесно може да се разреши спора - разменяте се с твой работник. Ти ще живееш със заплатата, която му даваш, а той ще играе твоята роля.Да позная ли, че и 2 месеца няма да издържиш?Дано си жив и здрав никога да не разбираш какво е да живееш с 200лв и НИКОЙ да не иска да те вземе на работа!
106
3
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 103Ти верно си като латерна. Дадох пример с лесни за смятане числа. Ти като си толкова велик колко са приходите на твоята фирма? С чужда пита, помен не се прави. Като ти си направиш фирма и ти трябва да мислиш всяка вечер как да платиш заплати защото 20 семейства зависят от теб, тогава имаш право да коментираш. До тогава ще мълчиш. Ако пък си толкова велик направи си фирма и назначавай само инвалиди (всичките като счетоводители, пазачи и чистачи) само незнам от къде ще ти идват приходите.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 104Не. Уважавам хората, които печелят с честен труд. Не уважавам тия, които злоупотребяват с хората. Карат ги да им работят извънредно и после ги лъжат със заплатите. Идва ти с кола за 200 хиляди да обясни, че пари за заплати няма да получите. За тях става въпрос. А в нашата неработеща система повечето са такива!
104
1
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 5 години
И какво лошо има в това, че някой печели пари? Като искаш да имаш последен модел Мерцедес се напъни и си спечели парите, нали е много лесно според теб. Този който трябва да се срамува си ти - така елементарна злоба и злобаст е равнозначна на глупост.
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Iceblast88 и до болните хораЕе, *** ти си за оплакване. Само толкова ли ти е печалбата... Извиняваме се! Уважаеми безработни инвалиди, не ви трябва да работите за такива работодатели. Вие знаете ли колко месеца му трябват на този за да си купи последен модел мерцедес? - 10! Точно толкова, колкото на вас да си платите сметките към топлофикация. Имайте малко срама и вие управници. Не мислете за нас. Робовладелците така са добре!
102
3
 
6
 
! Отговори
До 101 преди 5 години
Казваш пазара на труда било някаква глупост, тогава другарю да върщаме партията майка и тя да решава кой къде да работи, живее, какво да мисли, говори и т.н.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВтрещенА не струват ли обществени средства, тоест данъци излизащи от моя джоб всички инвалиди? Поне имай доблестта да приемеш истината! Поне бъде признателен на тези които ти помагат, дори да е с малко. А като не желаеш да се бориш, лягай и умирай, така и така полза от теб никаква, вреден си за самия себе си.
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95"Другарю" ще викаш на хората от твоето котило. щото до 1 сте такива.И ай, разкарай се с тия лакърдии за пазар на труда и други глупости. Вече се изтърка тая дъвка. Толкова сте пошли и евтини, че досаждате чак.
99
2
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Докато НАП не влезе в селеметата през нощта, да хване всички събрали се на маане и да започне да ги проверява - а ти си социално слаб, инвалид си, пък имаш Q7 последен модел, и къща за 300 бона. От къде са тия пари бе? Нещо данъци и доходи крием май? И семейство с 20 чавета - по 500 лева за издръжка, това са 10 бона, от къде бе? Ето там са парите за по високи пенсии! Държавата отказва да си събира парите от където трябва и затова стриже където може! Ето това е големия проблем.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнвалидТова е обществото в Бг. Навсякъде е така. И в частния сектор, и в администрацията, и в бюджетната сфера. Ще те разкъсат най- мързеливите, най- големите търтеи, ще ти ограбят труда и здравето и ще те наклеветят, че си негоден. После фирмите им фалират. Защото в тях работят само здрави хора.И защото шефовете са големи "бизнесмени", които нямат акъл за 2 стотинки, но носят голяма омраза в душите си и имат големи усти.
97
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 91Защо един инвалид които примерно е работил 10 години или родителите му са работили 40 години и са плащали данъци, трябва да взима същата инвалидна пенсия като рома които 1 стотинка не е внесъл и никои от роднините му не е внесъл? Защо трябва пак да се прехвърля проблема вместо да се реши? Проблема с инвалидите не е, че няма къде да работят, а, че има страшно много фалшиви инвалиди и, че социалната система се краде безобразно яко! В една кофа без дъно и 1000л. да изливаш, полза няма!