1 октомври – Денят Х! Ще ни сгреят ли по-високите сметки за парно?

Експертите Асен Асенов и Георги Христов коментират пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 сеп 2018 11:17 | 24 сеп 2018 09:15,
87

Парното и топлата вода поскъпват от 1 октомври. Това стана ясно в края на миналата седмица от разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложението на енергийния регулатор е 8% скок за парното и топлата вода в София, в Пловдив - 9%, в Бургас и Плевен - с близо 5%, а във Варна - с малко над 2%.

Повишението на цената е в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от същата дата с близо 14%. Това е второ повишение в рамките на няколко месеца.

Още по темата

Енергийният експерт Георги Христов определи поскъпването като скандално, а Асен Асенов, заместник-председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост подчерта, че въпреки повишението на цената, услугата на топлофикациите не е подобрявана от 15 години.

"Всеки отоплителен сезон качеството на топлинната енергия, която стига до абонатната станция се прекъсва по някакъв начин, дали от авария или друг проблем, самото дружество не дава обяснение. Услугата не се подобрява", каза Асенов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че при намаляване на цената на природния газ от КЕВР не са предприемали мерки за понижение на цената на парното, въпреки че имат начин за въздействие и определи отношенията на потребителите с топлофикационните дружества като плащане на услуга, която е некачествена, а потребителите пък не са и обезщетени за това.

Енергийният експерт Георги Христов пък настоя, че в регулациите на цените КЕВР може да се намеси.

"Ако има някой, който прави порочна политика, това е КЕВР, защото цялата методика, която те прилагат е неправилна", допълни още експертът.

Христов беше категоричен още, че от много време вече потребителите на топлинна енергия плащат, за да стоят на студено.

Асен Асенов обясни на свой ред, че топлофикациите губят много дела, но препоръча на потребителите, които искат да съдят дружествата да се обърнат към юристи, защото в общите условия се крият и "капаните" за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Професор Значи през лятото се къпеш "почти всеки месец" а през зимата по рядко. Ами тя зимата е 3 месеца. Явно изобщо не се къпеш. Не знам какъв професор си ама явно си голям мизepник. И престани да ядеш кренвирши ще си докараш някой инфаркт. Те понеже са от соя и хартия поемат много мазнина .За Е-тата, боите и останалите химии да не говорим.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ВИ Е ЧЕСТИТО,ТИКВЕНИЦИ,ХА ХА ХА
13
1
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Справка направена от мене изрично заради такива статии,или за да слушам политици,как трябвало като в чужбина да са цените.В Англия в условия на Брекзит,3-етажна къща със собствен фитнес за отопление за 2 месеца на парно нон стоп и ден и нощ-40 паунда.Наши 90-100 лв в зависимост от курса.Отоплението е на газ ,от Норвегия и основно от...Русия в условия на санкции!!Те така с лъжите на нашите политици,за лицемерието на запада с Русия и заплатите в Бг.Стана ли ви ясно всичко сега?
12
2
 
14
 
! Отговори
Професор преди 5 години
В моята гарсониера си ползвам кухнята. Тя е малка и се стопля даже от радиатора на хладилника. Имам стара ел.печка Раховец с фурна и два котлона отгоре. Вечер като сложа два кренвирша да зацвърчат за мезе и вътре става жега. Само банята е студена но през зимата се къпя рядко все пак човек не се поти. През лятото се къпя почти всеки месец в горещините.
11
1
 
19
 
! Отговори
Вальо Топлото преди 5 години
Парното е технология от ХХ век, а Топлофикация вече почти 30 г. е партийна касичка.
10
2
 
2
 
! Отговори
пп. Тангра преди 5 години
До 5Аз ще направя партия. Ще управляваме със железен юмрук и ще изкореняване им корупциятя! Ще пренапише, тоя сбъркан чип най-накрая
9
8
 
7
 
! Отговори
иван преди 5 години
Няма да пътуваме толкоз често по почивки и в чужбина зимата и ще се справиме
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро само да отпадне такса мощност и няма да имам нищо общо с тези кожодери!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да като си видя сметката и отчаяние се залез с бензин много ще се сгрея, когато си запаля последната цигара.
6
21
 
4
 
! Отговори
Деян Куцев преди 5 години
Оххх кеф! Дано по 1000 плащат за парно. В Рудозем ако си берем дърва и сме добре. Да мръзнат софийските бабушкери. Дано Аллах да даде най студената зима та да ги видя.
5
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братушките винаги са ни продавали най скъпият газ русия затуй е толкоз добре защото живеят на наш гръб
4
1
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
до ЖоОт всички държави в Европа само ние спряхме три големи руски проекта по заповед на Вашингтон.Сега разбра ли защо плащаме най-скъп газ на Русия ?
3
9
 
8
 
! Отговори
И кой ще О С Т А Н Е преди 5 години
Герб не са цвете за мирисане, но и вдички други преди тях се провалиха. Вместо да скандирате оставки, предложете коя партия е достатъчно честна, или морлна за да замести текущата И да не е от провалилите се.
2
7
 
16
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ОТ ВСИЧКИ държави в Европа, ние плащаме най-скъпия природен газ на Русия, но това никой не го коментира.Докога?
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малко са 8% в София поне 15 трябва да е , нали Боко казва че у София средната заплата билаа голема