Пенсионерски протест: Достойни пари – спокойни старини!

Искат минималната пенсия да е равна поне на прага на бедност
28 сеп 2018 14:30,
77
Пенсионерски протест: Достойни пари – спокойни старини!
Снимка: архив, Булфото

Пенсионери настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. Това казаха председателят на Българската асоциация на пенсионерите - София Николай Говедаров и Тодор Стамболов - главен координатор на организацията.

Сега линията на бедност е 321 лева, догодина ще бъде 348 лева.

Пенсионерите искат още и преизчисляване на пенсиите за стаж и възраст, съобразно стандарта на живот в годините на осигуряване, както и ежегодно преизчисляване на пенсиите.

"Ако съм работил до 1990 година и съм взимал 500 или 300 лева, за онова време съм вкарал определени пари в системата спрямо жизнения стандарт тогава, а държавата чрез различни закони отнема възможността ми да си получа внесените пари за спокойни старини", коментира Говедаров.

Пенсионерите настояват още и за отпадане на тавана на пенсиите.

"Държавата е поставила ограничителен праг още преди години, за да не изплаща реалните пенсии на миньори, летци и т.н.", каза Говедаров и допълни, че всички суми, които не са изплатени в годините заради действащия във времето таван могат да бъдат ползвани за увеличение на минималната пенсия.

БАП прави национална безсрочна подписка "Пенсионерски протест" с исканията за промяна в размера на пенсиите, като не събира подписи в столицата, както и в областните центрове, които по думите на Говедаров, не отразяват действителността в изчезващите села и малки градове.

В подписката вече са се включили 8342 реално протестиращи граждани от 56 населени места на България. Всички те са посочили имената и адресите си.

Говедаров отбеляза, че подписката не е приключила и участниците в нея непрекъснато се увеличават. По думите му хилядите бедни, отрудени, инвалидизирани пенсионери не могат да си позволят да платят транспорт и да протестират пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Днешните май гласуват за Герб. Пенсионерите и администрацията и техните фамилии, и малко ромски вот, и са ОК.Ти па тва от къде го измисли? И ние имаме телевизори и виждаме как на митингите на БСП-то, се подвизават само дедовци и баби с комунистическо флагче в ръка и тракащи ченета. Обливащи с любов партията - кърмилница, "осмислила" младените им.
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че с високата смъртност сред пенсионерите се връзва бюджета.Ако имахме средна продължителност на живота като в Япония и 1 милион пенсионери повече със средна пенсия от 330 лв това са още 4 милиарда за пенсии годишно.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО48ТИ НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕШ ДО ПЕНСИЯ
45
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама през комунизма крадохте и мързелувахте, а сега искате пенсии. Глад и россия за вас!!!
44
5
 
36
 
! Отговори
българин преди 5 години
На фона на това депутатите си гласуваха по 6000лв коледни, а за тези с пенсия над 321лв не се полага ега ти наглостта!
43
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора защо ги обвинявате пенсионерите!!! Ами че това са вашите майки и бащи, баби и дядовци. Не са ли заслужили тези хора спокойни старини че са работили толкова гоидини а нашите скъпи управници-лешоядите обраха и изкрадаха всички пенсионни фондове. Това го няма в нито една по бяла държава а какво да говорим за член на ЕС. Това е геноцид. А за тия които се подиграват на достойното искане на тези хора, вразумете се един ден ще сте на същият хал като тях. Подкрепете ги те го заслужават!!!
42
1
 
18
 
! Отговори
Методи преди 5 години
Никой не казва защо не искат да се премахне тавана на пенсиите!?! Истината е,че може би около 200-300 души / бивши банкери и други подобни/, които ни ограбиха в краоя на деветдесетте години ще вземат пенсии по 5-6 хиляди лева. Най-добре ще баде да има пак таван, но той да бъде да кажем 60-70 на сто от максималния осигурителен доход. Не е справедливо този / миньор или метолург /който придобива право на пенсия от 20.12.2018 год. на 1500 лв. да вземе 910 и този който ще вземе от1500 от 2.01.2019 г
41
2
 
34
 
! Отговори
VIDA преди 5 години
Докога държавни служители от БНА, МВР, съдии и прокурори ще са "освободени" да не плащат осигуровки и ще смучат като КЪРЛЕЖИ кръвта на бедните българи???? ... Плащаш осигуровки - пенсия 250 лв. .... Не плащаш осигуровки защото си "държавен" - пенсия 1,250 лв.???? Къде е Киро - на кирия????
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКаквото си написал да ти се връща,дано и ти да изпаднеш в положението на тези пенсионери и да ти изчезнат спестяванията,хора спестявали цял живот пари за старините си за лекарства,лечение,храна или пари пращани им от тежкия труд на децата им чужбина!Какви сърца имат и полицаите,които знаят кои са бандитите и си затварят очите?
39
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 много общо има! Написано е. 4 милиарда отнасят руските монополи. Пари които би трябвало да идат за пенсии и т.н. Същите пък реват дружно Ленин, Сталин у бла бла. Като им кажеш , че Русия ги рекетира и са бедни заради това, те подскачат. А ние другите плащаме също. На кой му писне, хваща за Лошия Запад.
38
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните пенсионери май гласуват за Герб. Пенсионерите и администрацията и техните фамилии, и малко ромски вот, и са ОК.
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилото е следното:Ако някой получава нещо безплатно то друг го губи.Скандинавците са засипани от социала и се множат.Губещите са ясни.
36
6
 
35
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
35
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Линията на бедност:средната сума хвърлена през балкона на алоизмамата!А и докога едни ще се осигуряват ,а други като щуреца с гадулката?После олеле,малка пенсия,после бабо Мравке спасявай!
34
24
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Нал виждаме кой организира тези протести!И на полицаите, и на учителите, и на миньорите, и....... Тези които организираха протестите в Шарково за козата на бабати Дора!Те като бяха на власт, раздават спестени пари и изпразват хазната. Пенсионерите които са на протест да търсят пари от партията за която са гласували!
33
3
 
27
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
32
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те младите гонят, пък за пенсионерите ли ще мислят?
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тая измислена линия на бедност? Аз като взимам малко повече от 321 лева, значи съм богат ли?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Институциите не работят за външния контрол.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никъде да видите износа за Русия на черно- цигари, вино жито, лекарства от воените заводи. Митница Варна