Махалата – социален, нарастващ тумор... Гетото генерира ли хаос?

След инцидентите с роми - ще ескалира ли напрежението?
Обновена: 16 окт 2018 14:59 | 16 окт 2018 13:00, Петя Славова
128

Случаите на ромска агресия и неподчинение пред закона не намаляват. Дори напоследък се забелязва зачестяване на сблъсъците между роми, полиция, а понякога и обикновени граждани.
Още по темата

"Проблемът е глобален, а решенията трябва да бъдат локални. Никой няма решение за това. Гетото генерира хаос. Хората, които остават там, са тези, които се провалят да се интегрират. Една от стратегиите за справяне с проблемите, е да сложиш полицейски кордон около гетото. Това е отказване от намеса в локалния живот на гетото. Но това не е решение. Така махалата се превръща в социален тумор. Друг начин е да се месиш в живота на гетото и да го нападаш. Ако запушим гетото, то то ще прелее. Веднъж щом стане това, всичко ще стане гето", отбеляза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него реакцията на ромите в сблъсъците с полицията е първична, спонтанна и дори племенна.

"Някои от лидерите на политическите формации започнаха да си дават сметка колко важна е ролята им, щом стане въпрос за ромите. Държавата много бавно започна да се връща в ролята си. Със сигурност полицията трябва да бъде по-строга и категорична. Има страшно много културни различия между гетата и всичко извън тях", допълни още той.

В студиото на "България сутрин" социологът Първан Симеонов изтъкна, че е ясно, че голяма част от хората в гетата правят проблеми.

"Очевидно е, че за да махне напрежението от себе си, властта прехвърля вината върху циганите. Трябва да има ясна държавна политика за ромите. Така, както се говореше за Западните Балкани. Искам постоянно да се говори за ромите. Но не се говори. Не знам кой е отговорен. Общественото мнение за ромите не се е променило. Те трябва да бъдат върнати в образователната система. Не съм сигурен, че хората са готови ромите да се върнат на трудовия пазар. Има много силен национализъм в момента", подчерта той.

И добави, че не е голям оптимист по отношение на тези проблеми. По негови думи ние като общество харесваме да живеем разделено.

"Хората твърдят, че циганите не искат да бъдат интегрирани, но вече няма кой да ги пита. Все пак не циганите източиха КТБ и не те направиха приватизацията. Не те вършат големите престъпления", категоричен бе Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
25
 
! Отговори
българина преди 5 години
под егидата на юдейски и арабско турски нпо та европа се гетоиизира и етнизирА. тук стана същото. до 89 думата гето я гледах е само по американските филми, е вече са на живо. те вървят с исляма, простотията, и американските бази в комплект. християнско гето не съм чувал да има, винаги е етническо, първо, после е ислямско. за това само изселване на всеки без, 11 клас и отнемане гражданството.
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писах преди години как гетата са бомби с часовников механизъм, ето че доидоха времената когато започнаха да гърмят. 25 години без потчти никакви смислени реформи ще ни затрият. И няма да са виновни никакви външни сили, а само тези които ни управляват.
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интегрираш ги като ги хващаш всичките под строй да бачкат по строежите и да чистят улиците, а не да се разкарват до Германия да вършат далавери през месец и тук да идват да наглеят и да изнасилват. Arbeit macht frei.
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбирам? Излиза, че полицаите не си вършат работата? От нашите заплати се плащат техните заплати и какво правят тия? Киснат зад храсти? Аре, бе Ушев! Направи нещо дееа. Тоя шкембак аз съм ти го платил.
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"гетото е един от многото назряващи проблеми с които държавата неможе да се оправи"Държавата конкретно с гетото може да се оправи за 24 часа. Свалят чадъра над Безценните, и глей ко стаа. За ден са агънца и шук няма да се чуе. Ама нали на 3-тия ден 5 американски самолетоносача ще са в Черно море, за да ограничават зловредното влияние на... Путин.
39
2
 
22
 
! Отговори
hg преди 5 години
Решението е разрушаване на гетата .Друго няма.
38
0
 
26
 
! Отговори
Лесно е за интеграци преди 5 години
Много месно ще се интегрират. Наравно с нас да си плащат данъците,ток,вода да ходят и да работят,ако крадат бой и в затвора. По цял ден стоят на пазара,ядат и пият бира,значи имат пари,откъде? Значи спират им се помощите,всеки с инвалидна пенсия на нова комисия,90% са по здрави от мен. На рамовете да не се изкупуват цветните метали! Да не им се позволява да се събират на едно място на големи тумби,защото стават агресивни. Да им се назначи цгански шериф и ако ме се справя с тях,първо от него да с
37
0
 
14
 
! Отговори
Доко преди 5 години
Рамбо ,ще ви измислим някой вирус и ще ви редуцираме когато стане необходимо!
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 300лв. кражба, която полицаите сами оценят откраднатото по цени втора ръка, подаваш жалба, а те не завеждат извършено престъпление. Тази сума е много пари за всеки пенсионер = повече от пенсията му за месец. Това, ако не е подаяние-бонус за тези, които живеят на социални помощи, и геноцид спрямо трудещите се за препитанието си, не знам как да го нарека. Имигрирам с цялото си семейството, защото иначе ги обричам на сигурна гибел в родината-мащеха за работещите и майка на мързеливците.
35
0
 
32
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Аз когато сея пшеница после жъна пшеница!Когато садя картофи после вадя картофи!Когато инвестира държавата(дава помощи и насърчава ромейската раждаемост и бедност ) нормално е да жъне много и беден ром!
34
2
 
25
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Има и друг начин за решаване на ромския проблем.Сега живеем в златно за това време.Абсолютна строгост при изплащане на детски майчински помощи.Останат ли гладни сами ще се изнесат към по богатия запад.Масово е вече ромски деца да имат двойно гражданство а по малките направо немско полско...
33
15
 
2
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
Много червени сте ми нацъкали беее, кое ви не ареса от това дека съм написал?!! След 50 години най накрая че си имаме държава и ние, ако не вервате сметайте нали сте учени. Я сам на 46 години и имам 12 деца, 40 внуци и 22 правнуци. Вие на колко сте и по колко деца имате?!
32
0
 
21
 
! Отговори
V преди 5 години
Тоз мазничкия щял да ги интегрира.Ами да вземе един у тях за един месец.Да видим ко ще стане .Еййй много мазни лицемери има по ТВто .Като надето неиски ли е ? кво ,,българска,, фамилия беше и като Едвин Сугарев дето на времето крещяха долу комунизма и частна собственост ,а цял живот живеят по комунистически на държавна хранилка . Мазни лицемери ;)
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички се сещат за гетата тогава когато стане нещо но гетото е един от многото назряващи проблеми с които държавата неможе да се оправи защото някъде е сбъркано със възпитанието на тези от гетото защато законите са такива ще дори и да извършиш някакво тежко престъпление пак те пускат и не си се поправил а си се озлобил и пак крадеш толкова ли е трудно на доказани престъпления да не се дават леки присиди, после гетата после избори и пак протести организирани в социалните мреже ужасен леш!
30
1
 
21
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Ами интигрирай ги....Вземи си някой у вас и ги интегрирай!Дай пример как се интегрира!
29
2
 
25
 
! Отговори
Циник до 34 преди 5 години
Ама и го измисли ... а?!В Родопите има много българомохамедани ... много здраво бачкат ... и здраво бият ( за разлика от българите )Там ром да го вържеш - ще си прегризе ногата , и ще избяга!
28
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не ги интегрираме между нас си,децата им да се образоват,да им се намира работа и занимания,за да не мислят за глупости и кражби,докато не започнем да се отнасяме с тях като нормални хора,те ще продължават да се изолират и да вършат престъпления,а това не е добре за никой в обществото.Интеграцията изисква много усилия и средства в дълъг период на време,но няма друг начин.
27
22
 
6
 
! Отговори
Да обобщим преди 5 години
Ако им се даде територия,дали няма да мирясат? Да си направят държава примерно някъде в Родопите,Смолянско и да кротнат
26
2
 
21
 
! Отговори
Циник до 27 преди 5 години
Ти да не си се притеснил , че ви "свършват"?За разлика от етническите българи - пускащи корени в чужбина ( работещи ... плащащи данъци и осигуровки ) ромите са "гастрольори" като Северинчо - правят "набези" на запад - докато има далавера ... и нещо за "бране" ... ама винаги се връщат в Родината - изкючекат набраното ... и пак на "гурбет"Не бой се - никой няма да ви ги отнеме!И Северинчо ви върнаха ... този генетичен big Spender
25
0
 
31
 
! Отговори
смок преди 5 години
"Не те вършат големите престъпления" ?!?Кой решава кое е голямо?Когато незнаен *** прибира ръкавиците на сина ми - за мен е голямо, а за него е ужасно голямо! И мършата остава анонимна и ненаказана ...