Сервираш месец в кръчма, а работодателят ти сервира: Няма заплата!

Светлана подписва договор за 4 часа и за 255 лв. заплата, обещават й 600, но...
19 окт 2018 11:15, Петя Славова
139

Собственик на заведение отказа да плати заплатата на сервитьорка в Бургас. Ако не получи своето възнаграждение, жената е заплашена да остане на улицата.

Светлана Симеонова е от Плевен, но от 8 години работи на морето. След като приключва летният сезон в Приморско, решава да си намери работа през зимата в Бургас.

Наемат я като сервитьорка в заведение в центъра на града. Когато след края на месеца отива да си получи заплатата, получава отказ.

Светлана подписва договор за четири часов работен ден, за 255 лв. заплата, но собственикът и обещава да получава 600 лв. След намеса на екип на Bulgaria ON AIR служителката получава част от парите.

От Инспекцията на труда признават, че 90% от сигналите през лятото са за неизплатени заплати за работа в заведения и хотели по морето.

Когато договорът е подписан за четири часов работен ден обаче, от инспекцията могат да задължат работодателя да изплати само договореното възнаграждение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова трябва да се плаща на седмица.
45
1
 
1
 
! Отговори
Баш шеф преди 5 години
До ШефАми ако е?
44
0
 
21
 
! Отговори
V преди 5 години
С минимална работна заплата от 255 лв светло бъдеще го чака еврогейския съюз. Никаде в Африка няма такава минимална заплата .Що не го пратите Този ,,трудов договор,, В Брюксел или ООН .Дай да видим кой го е изготвил ? Кой е узаконил такава измама ? А къде са рокерите сега ? Прокурора ?
43
5
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 38Това да не све го измислили ние.Това си е световна сентенция
42
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36На вас все работниците ви пречат. Все работниците са недобронамерени и недобросъвестни.Не познавам коректен, добросъвестен и добронамерен частник. Нищо човешко не е останало в тях. Само една лакомия и ненаситност за пари.
41
6
 
8
 
! Отговори
Слънчарски преди 5 години
До ДраганЗащото всеки свикна така по бесепарко време. Всичко се крадеше тогава и се правиха всякакви схеми за пари. Които не крадеше се наричаше обитак тогава. И така този манталитет и опит се предадоха на следващото поколение и може и никога да не изчезне.
40
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Виновни са обстоятелствата, ние не сме виновни! Ние българите сме невинни жертви Света и на обстоятелствата! Трябва да ни дойдат едни нови благоприятни обствоятелства и един нов прекрасен Свят и тогава ще се опрвим!
39
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат: "Светлана подписва договор за четири часов работен ден, за 255 лв. заплата, но собственикът и обещава да получава 600 лв. След намеса на екип на Bulgaria ON AIR служителката получава част от парите"От този текст разбирам, че от "екипа" са съучаствали в извършването на финансово престъпление? Освен това са действали като незаконно инкасо, като са притискали една от страните.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам проблем! Така ѝ се пада - след като подписва на 4 часа!!!
37
0
 
25
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
"Наведена глава сабя не я сече".... най долното нещо което сме измислили!!
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Когато си притиснат от обстоятелствата, се съгласяваш на всякаква работа. И да отиде в Сф, Пловдив или някъде другаде, няма гаранция, че ще и платят за положения труд.Навсякъде в Бг е така в частния сектор.Повечето от пишещите тук са чиновници и понятие си нямат какви изр.оди са частниците в търговията, производството, услугите, селското стопанство... Все повече хора ще емигрират от Бг.
35
1
 
21
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Не е до правата на частника, а до типа частник. Работодателят също трябва да има права и да е защитен от закона, недобронамерени и недобросъвестни работници бол. Но в България на нормалните ерудирани хора не се даде шанс за бизнес. Единици са тези, които се развиват в страната, повечето избягаха. Остана най-дивия тип "бизнесмен" и последствията са явни.
34
0
 
3
 
! Отговори
Пембян преди 5 години
Предлагам да изгоним червените олигарси работодатели и на тяхно място да сложим пембяни!
33
14
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията умните и кадърните деомкрати са добре, само мързеливците и некадърниците са бедни и се оплакват.
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заведенията и хотелите ги държат мутри и се държат по мутренски. Народът наплашен не гъква. Цял месец, че може и повече без заплата и стои и чака, чащото де факто нищо не може да направи. Иначе хем без пари, хем набит
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово е така навсякъде, но хората мълчат. Цялата държава е на страната на частника. Частникът си прави каквото си иска с подчинените си. А Велев и сие режат и режат малкото останали права на работниците.Трябва да се криминализира неизплащането на заплати. И да се отменят предизвестията при напускане на работа.
30
2
 
15
 
! Отговори
ogin преди 5 години
Минимална пенсия във Австрия 800 евро,помислете докато имате време още
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОНЧИНА ЗА БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ЗАБРАНА ЗА БГ БИЗНЕСА ДА ФУНКЦИОНИРА!
28
1
 
31
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Ето защо се топите като сняг през месец май.Имам познати,които работеха в хотел "Журналист" на Кабакум до Варна.След два месеца,по 16 часа на ден и без почивен такъв,ги изгониха без да им платят нито стотинка.На момчето това му беше първата работа през живота...
27
7
 
4
 
! Отговори
Капиталис преди 5 години
Работодателят е червен комунис, ние капиталистите сме чесни, не постъпваме така, ние не гоним печалби а мислим как да даваме големи заплати на работниците. Капитализъм с демокрация е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра. Виновни са комунистите!