Жизненият ни стандарт – дъно! В кои градове се живее добре?

Най-висок стандарт в Европа отчитат в Лихтенщайн
10 дек 2018 13:45,
432
Жизненият ни стандарт – дъно! В кои градове се живее добре?
Снимка: Reuters

България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Европейския съюз, потвърждава поредно изследване - този път на икономистите от БАН.

Авторите са проучвали и териториалните различия, според които водещ е Югозападният район, а сред губещите е и Южен централен, съобщи БНР.

Още по темата

За последните седем години оценките за България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз са от 4 до 6 пъти по-ниски.

Данните показват, че средният коефициент на жизнен стандарт в общността за 2010-та година е бил около 50%, докато в България е едва 10 на сто.

Най-висок стандарт в Европа отчитат в Лихтенщайн, а на опашката, но преди нас, са Литва, Латвия и Румъния.

Подредбата за 2017-та година е същата. Средният коефициент за Европейския съюз е 45 на сто, а за България 7%. Подреждането по райони у нас отбелязва значителни промени за изминалите 7 години, според учените.

Югозападният остава водещ през целия период. Значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район, докато сред губещите се отличава Южния централен.

Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград.

Сред тези със значително снижаване на оценките са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
0
 
0
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Долу бандитска партия Герб!!
369
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До джокоА за развитие на среден и особено малък бизнес си е направо ерес да се говори и прави. Хванал ни е за гушата оня с "подарения" ВИП апартамент, направляван от великия вожд, който само слушка убийствените за БГ нареждания на презокеанските му собственици, за да му пазят поста. Не ти дават никаква инициатива, затискат всяка идея, толерира се само едрия монопол. Останалите - със скършен гръбнак. Нищо, че Цветко с чипа ни убеждава, как напредваме и колко много банани ядем по магистралите.
368
0
 
6
 
! Отговори
джоко преди 5 години
а знаете ли че искаха данък за гераните и такси за телевизорите затова че гледаш наглата бюрокрация убиха всички домашни животни в страната и хората се отчаяха и мсово напускат .терминал 2
367
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще е с най-нисък стандарт защото има 200 000 държавни чиновника и държавни бизнесмени, които имат по 2-3 деца и всеки от тях иска мезонети, Бентлита, вили, яхти, Версачета и прочие. Докато Французите се бунтуват ние мишкуваме, понеже сме страхлив народ и в цялата ни БГ история, освен по времето на Симеон, сме били опъвани яката отзад и явно ни е харесало това!!! Минималната нетна заплата може да е 700 лева , а в повечето места дори 900 лева, но политиците и бизнесмените са алчни
366
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооооо, на Боко тиквунчето, как го потбутва да му благодари на събития. Щом не е симитлийският, пак добре. Тоя път не си е платил, досрамяло го е.
365
3
 
2
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Затова пък Камбитов /кмет на Благоевград/ е кмет на годината. Българска реалност.
364
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Тука да не е Америка и хората да са наивни и да вярват в уж по-ниските цени. Някои изобщо нищо не са харчили дори."Абсолютно си прав! Аз дори клечка за зъби не купих.
363
4
 
24
 
! Отговори
Влад Горянин преди 5 години
Глупости. Пълни глупости. Живея в 180 кв без да плащам стотинка. Дори и ток и парно не плащам. Коли служебни, палат вдигнах в пилите на Витоша. Жалките европейчета само могат да мечтаят за часовник като моя и за пурите които пуша. Имаме и бюджетен излишък. Стандарта у нас е повече от добър.
362
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт НАТО видяхме само закриване на армията, а от Европа закриване на икономиката и енергийният потенциал.
361
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наядох се с хляб.Наблягам основно на хляба.
360
1
 
12
 
! Отговори
Ганчо-деспаситото преди 5 години
Да вземем корупцията,например .Безхаберно и бездарно организирано крадене от всичко що е годно за открадване.При една по-висока ценностна система и морал това не би било възможно .Българинът е създаден да бъде ограбван,докато не си промени манталитета и нрава.
359
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо-деспаситото преди 5 години
Не съм съгласен с вас !
358
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ***-деспаситото"Далечко сме от нужната дисциплина ,самокритичност,етика и възпитание.Трудничко му е на *** да не носи анцуг....,и да не дава мигач на кръговото в Бургас"Много българи не го правят, само че те живеят в чужбина. А ти с тази психика си просиш още 28 години да те крадат политиците.
357
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да излизаме от всякакви организации - Нато, Европа и т.н. Да имаме президенска република по швейцарски модел, с пряка демокрация. Съд за престъпният преход. Имаме достатъчно ресурси за да се издържаме и на по-високо жизнено равнище самостоятелно- злато,нефт, електоцентрали.
356
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко месеца ни вкараха енергийна борса- да било по-справедливо купуването на електроенергия от разпределителите и да имало конкуренция. Резултатът е 300% поскъпване за производителите, което ще платим ние. За по-голяма справедливост въведоха и здравната каса и ДДС-то. Ще се вържем ли и на Бонус-Малус или ще правим Париж?
355
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права и свободи на бг гражданин според Бългаската Конституция.Много хубаво четиво.
354
2
 
17
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Герб мерб бсп, атака... няма никакво значение всичките се управляват от американците, само имената им различни възгледите им уж различни но целта е една
353
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
352
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всеки си направи труда да прочете нещо от конституцията на България много неща ще му станат ясни.Горещо препоръчвам.
351
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добра идея.Точно от тези неща хората са зависими _ток,вода,топло и прехрана.Водата те не я произвеждат,защото е дар от природата .Само ни я доставят.Чудя се как още такса слънце не ни вземат ,а въздух може.