Банско пуска безплатен нет на обществени места

15 000 евро са заделени от инициативата WiFi4EU
Обновена: 11 дек 2018 12:12 | 11 дек 2018 12:00,
5
Банско пуска безплатен нет на обществени места
Снимка: Reuters

Община Банско ще получи 15 000 евро за инсталирането на безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU.

Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на безплатна интернет мрежа на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други.

Още по темата

До края на 2018 г. се очаква да бъде подписано споразумение с Комисията за получаване на ваучера. През следващата година ще се направи избор на инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Изпълнителят трябва да има регистрация на портала WiFi4EU, като местната администрация трябва да поддържа новоизградената мрежа напълно активна за период от 3 години, пише БТА.

Банско се класира девета сред общо 113-те класирани български общини по проекта. Те успяха да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса в конкуренция с останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа.

Основният принцип за избор е "пръв кандидатствал - пръв спечелил". Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата.

Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
32
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
Определено това подобава на курорт от европейско значение.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието ми прозвуча така:"В обществената баня пускат безплатен нет за да може евроджендърите да публикуват случващото се в реално време"...
3
0
 
34
 
! Отговори
Христов преди 5 години
След поредното домакинство на Световната купа по ски, Банско продължава с нововъведенията и да се развива!
2
3
 
37
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Някой е прибрал 15 000 за 10 рутера по 30 лева. Така се правят пари, честито на печелившите. На всички ни е ясно за какво става дума, защо изобщо ни информирате за поредната схема. НЯМА такава държава.
1
0
 
36
 
! Отговори
преди 5 години
Браво !Скиорите като идат в Банско тази зима ще си изключат интернета на телефоните и ще идат до библиотеката да ползват безплатният !Ето така се решават сериозните проблеми в ИТ бранша !Още веднъж право на Мария Габриел !