100 родители отнесоха актове: Децата им не са на детска!

На 13 от тях вече са наложени глоби
9 апр 2019 07:30,
40
100 родители отнесоха актове: Децата им не са на детска!
Снимка: Pixabay

100 акта са издадени на родители от Пловдив, защото децата им не посещават задължителните предучилищни групи. 13 от тях вече са с наложени глоби между 50 и 250 лева.

Специален софтуер на Министерството на образованието обхваща всички деца между 5 и 16 години, които подлежат на задължително предучилищно и училищно образование.

"До миналата година работата беше, без да се използва такъв специализиран софтуер, много по-трудно е на хартия, с много документи, с обхождания в детски градини и в училищата", коментира пред БНТ кметът на район "Източен" Николай Чунчуков.

Заради големия брой отпадащи деца в Пловдивския район, където е концентрирана най-голямата ромска група у нас, и детските градини ще имат свои профили в системата. Една от осемте градини, която вече разполага със специален профил в системата за мониторинг на отпадащите от предучилищните групи деца, е ДГ "Чайка".

За да се гарантира сигурността на личните данни на малчуганите и техните родители, за обработването на данните ще се грижи специално назначен служител.
"Този човек подписва специална декларация, тъй като обработва чувствителни лични данни и компютърът е изцяло на негово разположение, този компютър не се ползва за нищо друго", обясни директорката на градината Мария Петрова.

От септември на задължително предучилищно обучение подлежат 803 деца от района, които до момента не са посещавали детска градина. Още от сега екипите започват да правят обходи по адресите на семействата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките 100 сигурно са от махалите. Шансът някой от тях да плати наложената глоба е кръгла нула! По важно е да има спиране на помощи, ама за това не става и дума
5
3
 
21
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Нямаш 11 клас, не знаеш български и математика, което се удостоверява с онлайн тест, се отнема гражданството и на родителите. Плащат се 10000 на калпак и цялата *** да напусне България без право на влизане в страната. След катоб теб е инвестирано 11г и не ставаш за нищо, вън! На козяк за гражданство
4
0
 
37
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
След като Индия официално е обявила, че ги приема, защо не се гласува разумен закон, съобразен с този факт?Който не желае да живее съобразно официалното законодателство на страната, да бъде лишаван от гражданство, след като има друга държава, която е готова да го приеме.Вместо това, Брюксел налага санкции, ако на тези не им бъде осигурена възможност за безпроблемно паразитно съществуване и не им бъде гарантирана безнаказаност дори и за най-грубите закононарушения!
3
0
 
29
 
! Отговори
Юропеец преди 5 години
И, като са отнесли, та що?!Айде искам да видя, как, ще ги принудят да си ги платят... Ха ха...
2
1
 
29
 
! Отговори
Културна особеност преди 5 години
За тях детската градина е безплатна, но те дори и при това положение не се възползват от услугата. По закон предучилищната е задължителна, но на тях не им пука.Наложена глоба - за този етнос това не означава ефективна санкция, защото те глоба няма да платят.Следователно, нещо в системата не такова, каквото трябва да бъде. Хора с неевропейски манталитет биват умолявани и всячески поощрявани да спазват европейските порядки, но ефективни спрямо тях санкции не се прилагат. Това е истината!
1
0
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
И кво ще им вземете на ***,глобите пак българи ли ги плащат.И Моля, не трийте ***,защото това е ос новата дума по географ ски признак2упатребява се още от Вазов-с традиционно звучене 3самите *** си викат роми-ти. е.човеци.Логично е другите не са човеци.За *** не е расизъм,а за дума от българския тълковен речник е.Напишете и процентното отношение за хората отнесли глобите,защото иначе заприличвате на една съседка казала.И чак специален човек да назначат.Моля?