Цивилната армия на София: 43 хиляди със 78 хиляди оръжия

Ловци и други любители разполагат с огнестрелно оръжие
Обновена: 17 май 2019 10:54 | 17 май 2019 10:50, Петя Славова
30

В София физическите лица, които разполагат с огнестрелно оръжие, са около 43 хиляди, но те разполагат с приблизително 78 хиляди пистолети, пушки и други от всякакъв калибър.

Това са регистрираните ловци и други любители, а хората, които разполагат с огнестрелно оръжие заради професията си, са в отделен регистър.

Това обясни в студиото на "България сутрин" Венцислав Рангелов, началник на служба "Контрол на общоопасни средства" към СДВР. Той допълни още, че има и много хора, които са любители на оръжия, не ги носят със себе си, но имат такива в дома си.

"Има закон, той регламентира всичко. За целите, за които е придобито оръжието, то трябва да се използва по предназначение. Има изисквания къде да го използва, как да го използва и мерките за безопасност. Всичко извън това е нерегламентирано и незаконно", обясни Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Началникът на КОС към СДВР допълни още, че не очаква от човек, който е придобил по законен начин оръжие, да го прави незаконно, а изтече ли разрешителното, то става такова.

"Контролът го имаме, няма от какво да се притесняваме. Случаите в България не са толкова много. Периодично се случват такива неща по отношение на законното оръжие. Това са битовизми", коментира Рангелов по повод на инциденти и убийства с огнестрелни оръжия.

Началникът на КОС към СДВР обаче беше категоричен, че всяко едно оръжие може да се преправи в бойно, затова и газовите вече влизат в регистър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕмоЕй,голям мерак на простите и неграмотни,разрешително да имат,с чифте пищови да се закичат и на село на мегданя,се у тех момите да гледат! Абе такива като тебе Емо,молбите си не можете да попълните,а оръжие ако ви дадат от простотия ще се ипотрепете бе!
26
5
 
3
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Каква армия бе днес комплексари.защо не кажете кой имат разрешителни?бивши полицаи военни и д-р на издръжка на простия български народ
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo, raste, no ne staree e zastitena dobre ot amerikanskite bombi i bombardirovachi...ama ne e tolkova dobre zastitena ot ulichnite kuchki i pesove...
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оръжието в повечето случай може да ти създаде проблеми,отколкото да ги реши! Не се лъжете по сапунките и екшъните!Нещата в живота и на практика са съвсем различни!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Ти можеш ли да броиш до толкова бе, младеж?
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в САЩ, имам 4пистолета, и 6 дългоцевни. И около 5 хиляди патрина.
21
1
 
5
 
! Отговори
осъждан преди 4 години
До сега не съм чул крадец да пита като нахлува в имота ти --Ти осъждан ли си или не ? Осъжданите нямат ли правао на самозащита--тогава какво е реабилитацията--за МЕН всеки в дома си трябва да има право да държи късоцевно оръжие за защита без да го носи извън дома си --наруши ли закона члена да е примерно без тинтири минтири и от--до а 5-год лишаване от свобода и нещата се решават....иначе да кажат ,че осъжданите хора нямат право да имат имоти--щото за какво ми е имот --да влезнат да ме ограбят.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За такъв голям град, 43хиляди нищо не е.
19
0
 
4
 
! Отговори
зора за газовите е- преди 4 години
друг--като те изпреварят и ти насочат някоя реплика може да дадеш истинския--интересно защо не се тревожат от многобройните електрошокове който са идеални да ти свалят всичките дрехи и обувките даже....отделно има нервнопаралитични спрейове --вдишаш ли го ефекта е като че си изпил 14-водки и заедсно с това си получил удар в слепоочието от Кобрата,а с това и очите ти дават искри 3-часа ,а ако ги миеш още по-лошо....
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам защо трябва да си регистрирам оръжието, като утре ще трябва да го връщам и подарявам на КОС, а реално съм дал пари за него.
17
1
 
6
 
! Отговори
за какво ни го -- преди 4 години
казват това ??? Т.е. хората оръжие имат!!!-- повече не ви трябва да искате---то тези ако си държат пушките разглобени в каси под леглата и пистолетите в сейфове а мунициите на др. място като им дойдат на гости тихо през ноща ,кога ще вадят законното си оръжие--всичко се свежда до определена бързина и изненада--не е ли пистолета в ръката ти със патрон в цевта доде си вдигнешглавата от възгрлавницата и са ти запушили устата--по едно време упойки пускаха--бандити колко щеш.....
16
1
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
минимум 80% са бивши военни,полицаи,пожарникари... запазили оръжието си след изтичане на службата сиа ловците ги знаем също кои саза незаконното оръжие статистика няма ли ?
15
1
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
всеки Неосъждан българин да има разрешение за носене на оръжие особено поселата служба кос да върви от къща на къща и да издава разрешителните
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домааа хубу,. Мерси!
13
0
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Газ Сигнално Оръжие - ниещо такува май беше ва.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много повече са!
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ас имм пистолет и никога ни бих грам Ал човек с него.. Освен ако не *** ядоса или обиди
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ду 8Еж омкойтуй ГСО?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и а проблеми, истинските българи ще защитим Българията!
8
1
 
19
 
! Отговори
Сайга 12 преди 4 години
до това не е верно Съгласен съм напълно! ГСО МОЖЕ ДА ТИ ДОКАРА САМО БЕЛЯ! При нападение, който е използвал ГСО срещу нападателя е ял много повече бой от първоначално предвидения. Преправя се трудно, става опасно после, а при залавяне се прилага члена за незаконно притежаване. И последно, насочване на ГСО срещу човек който притежава огнестрелно такова е равно на самоубийство. Той е поставен в неизбежна отбрана и ще се защити!