Цивилната армия на София: 43 хиляди със 78 хиляди оръжия

Ловци и други любители разполагат с огнестрелно оръжие
Обновена: 17 май 2019 10:54 | 17 май 2019 10:50, Петя Славова
30

В София физическите лица, които разполагат с огнестрелно оръжие, са около 43 хиляди, но те разполагат с приблизително 78 хиляди пистолети, пушки и други от всякакъв калибър.

Това са регистрираните ловци и други любители, а хората, които разполагат с огнестрелно оръжие заради професията си, са в отделен регистър.

Това обясни в студиото на "България сутрин" Венцислав Рангелов, началник на служба "Контрол на общоопасни средства" към СДВР. Той допълни още, че има и много хора, които са любители на оръжия, не ги носят със себе си, но имат такива в дома си.

"Има закон, той регламентира всичко. За целите, за които е придобито оръжието, то трябва да се използва по предназначение. Има изисквания къде да го използва, как да го използва и мерките за безопасност. Всичко извън това е нерегламентирано и незаконно", обясни Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Началникът на КОС към СДВР допълни още, че не очаква от човек, който е придобил по законен начин оръжие, да го прави незаконно, а изтече ли разрешителното, то става такова.

"Контролът го имаме, няма от какво да се притесняваме. Случаите в България не са толкова много. Периодично се случват такива неща по отношение на законното оръжие. Това са битовизми", коментира Рангелов по повод на инциденти и убийства с огнестрелни оръжия.

Началникът на КОС към СДВР обаче беше категоричен, че всяко едно оръжие може да се преправи в бойно, затова и газовите вече влизат в регистър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Не всички са ЖЕНИ!
6
5
 
13
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Ставаш КОС-аджия в България и за 2-3 години си милионер!! Толкова е регламентирано! Оръжие може да си вземе ВСЕКИ стига да "бутне" нещо на кос-аджята (строг бг контрол). Медицинското се "купува", останалите разрешителни и условия - също! Така че НЕ НА НАС ТИЯ ВИЦОВЕ!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, само в София има 2 пъти повече въоръжени хора отколкото имаме армия.
4
2
 
21
 
! Отговори
това не е верно преди 5 години
Повечето газови не са от здрава сплав и преправянето е невъзможно. На практика не се преправя, а прави наново, което е трудно, опасно(освен незаконно) и не си заслужава парите и времето. Газовите стават само да гърмиш звукови и по някоя ракетка отпред за нова година.. Регистрацията им е абсолютна глупост.
3
8
 
26
 
! Отговори
Сайга 12 преди 5 години
Лицата които притежават законни огнестрелни оръжия, в по-голямата си част са най-съвестните граждани. Обяснявам защо. Аз и мои приятели например, притежаваме доста, и доста скъпи оръжия. За лов, самоохрана и спорт. При съдебно производство, до излизане на решение на последна инстанция, оръжието се отнема. При осъдителна присъда също. Дори само за криминална регистрация служба КОС не подновява. Така че, никой не иска да се раздели с оръжието - вЕрвайте ми!
2
4
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Нема що : 40 хил. могат да се защитат , другите кучета ги яли.Липсата на държавност , рано или късно води ,до загуба на държава
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки пълнолетен ментално здрав и неосъждан човек, трябва да има огнестрелно оръжие в дома си!