7 пъти разлика в доходите на най-бедните и най-богатите у нас

Тя е най-голяма сред страните в Европа
Обновена: 22 юли 2019 10:36 | 22 юли 2019 10:12,
102

Доходите на най-богатите у нас са били 7 пъти по-високи от тези на най-бедните, сочат данни на Европейската статистика за миналата година. Разликата ни отвежда на първо място сред страните в Европа.

Още по темата
Най-малка в Европа е разликата в Чехия и Словения, където тя е 3,5. Следват ги Финландия, Словакия и Белгия.

"Проблемът на България е, че нито една реформа не е направена като хората. Проблем е това, че имаме ръст на БВП, защото той е основа за създаването на богатството, който не е достатъчен за кохезия, т. е. да се приближаваме. Проблемът е това, че нямаме инвестиции и по иновации сме на последно място, което не предполага създаване на стоки с висока добавена стойност", коментира финансовият експерт Мика Зайкова.

Проблем има обаче и в организацията на цялата икономика на страната, коментира от своя страна Емил Хърсев.

"Според мен все още има какво да мислим за условията, които се предлагат за българската икономика. Дори да речем при набирането на работна сила", смята той.

Финансистът посочи, че у нас съществуват два основни проблема. Единият е все още високото ниво на сивата икономика, а вторият е трансграничният внос на доход.

От думите на Зайкова стана ясно, че от години образованието у нас не предлага това, което се търси на пазара на труда.

Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

"Основният проблем е образованието на човек да върви напред и да увеличава доходите си, защото в България безработицата е ниска, няма какво да се заблуждаваме. Не става въпрос за малцинствени групи, а за 30-годишно съзнателно държане на едни хора в гета, които служат за електорат и не е необходимо да мислят. А тези деца можеха да бъдат изведени оттам, да бъдат обучени. Има хора от същия етнос извън гетото, които са професори", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бедни-богатиИ какъв е проблема? Щом според теб 40% могат да изкарват от 5000 нагоре, ти защо не можеш, дай обективно обясние?
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цереуто е хакнало напата за да видят какви доходи и спестявания имаме оставете момчето намира лешояди !!!!!!!!
46
2
 
6
 
! Отговори
бедни-богати преди 4 години
Примерно разпределениеАко става дума за 5% от населението, то най-бедните (5%) са с доход под 50 лева месчено, а най-богатите (5%) с над 500000 месечно.При 10% бедните са до 200 лева месечно, а най-богатите над 50000 месечно.При 20% бедните са до 400 лева месечно, а най-богатите над 20000 месечноПри 30% бедните са до 600 лева месечно, а най-богатите над 10000 месечно.При 40% бедните са до 800 лева месечно, а най-богатите над 5000 месечно.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 пъти , ама друг път ! аз като имам пенсия от 300 лв не вярвам,че най-богатия българин преживява с 2100, както и т.нар. работещи бедни.получаващи 580 бруто не вярват,че най- богатия работодател преживява с 4060 лв.......виж, за 40 000 - 50 000и нагоре - месечно-може. иначе как се задържа да е милионер? то и с куфарче да си почнал, нали трябва да се трупа.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиди по селата да видиш какви работници има - миришат на спирт по цял ден, немога да четат - по 3000лв заплати ли да им дават работодателите? Разбира се че ще има разлика не 7 пъти ами 700 между един вишист и ***.нгал-алкохолик
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ???Червените баби, пак тръгнаха да правият революции - да се смее ли човек, да плаче ли?
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите влизат в групата на най-бедните по-доход, ако не всичките, то поне по-голямата част от тях.
41
5
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Типичен пример за шизофрения, хем реве че му е нисък дохода, хем изведнъж стана много богат!? Радвам се за теб, щом си толкова умен и информиран, печелиш добре, аз съм ОК. Аз не се оплаквам, изкарвам достатъчно, не се оплаквай и ти, защото дразниш.
40
0
 
3
 
! Отговори
Беден пенсионер преди 4 години
Събрал съм 20 000лв за кисело мляко
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ви се иска да е ,ако е така народа няма да плаче толкова но е двадесет пъти ,понякога и по-вече ....У нас заплатите на банкерите /вкл. и на този де би л са по 20 -25 бона ,така е и с политиците ,не случайно всички се натискат да са депутати и министри и на всичко отгоре всичко им е безплатно ,как се спестяват милиони при положение че обикновените работещи едва си плащат масрафа...Всичко осредняват за да не ги мразят толкова хората но ги МРАЗИМ И ТО ОТ СЪРЦЕ ЗАРАДИ ТАЗИ ИМ ЛАКОМИЯ !
38
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Наистина ли тук някой не може да схване какво говорят цифрите, цитирани в коментарите 22 и 28 ("ПРОДЪЛЖЕНИЕ" и "ПРОДЪЛЖЕНИЕ-2")?Допуснато е у нас ситуацията да бъде не просто революционна, а да е два пъти по-кризисна. Който се интересува знае, че бунтове по места има. Но революцията е друго нещо.Революция става тогава, когато някой се заеме да я организира и ФИНАНСИРА.Който разбрал, разбрал.
37
1
 
8
 
! Отговори
Доход, а не заплата преди 4 години
Пише доход, а не заплата. Правете разлика!Заплата за 2018 година е 56% от паричните доходи на домакинствата в България и 55% от общите доходи на домакинствата.
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Предлагам да обърнем глаголните времена, за да обясним ситуацията адекватно.ТИ не можеш да печелиш повече от мен, защото си по-малко информиран. Онзи, който е учил повече и редовно търси всякаква информация, се справя добре с живота. Другият, дето за нищо не го бива, се прави на велик по форумите.Хайде тичай в кухнята, маминка да ти даде филийка, намазана с мас.
35
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Не пишат какво занчи най-бедни и най-богати, но верочтно става дума за процент, примерно 10% или 20% от най-бедните сравнени със същия процент най-богато по доход. Единичните случаи са нещо доста безмислено като пример при такива множестава от хора. Никъде няма един богаташ има огромен доход, а всички останали в държавата са с някакви минимални доходи, за да се стигне до такъв пример. При 7x1 за България вероятно става дума за 25-30% от най-бедните и 25-30% от най-богатите.
34
2
 
8
 
! Отговори
Богат? преди 4 години
МРЗ=560 лв, т.е., искате да кажете, че някой с 5000 лв заплата е богат?! Това са пълни глупости. Бърза справка в изтеклите файлове от НАП показва хора с милиони месечно. Богатите както у нас, така и в Чехия, разполагат със стотици пъти повече средства от бедните, а не само 7 пъти. И това е нормално - дори в комунизма имаше заплати от 100 (пазач на селски цех) и 700 (директор на голям завод) лв.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ЕвстатиРаботи си, изкарвай се пари и не надничай в чуждата паница. Доходите са нещо много индивидуално, защото всички хора сме различни, едни хора могат да правят пари, други не могат, за едни хора парите са най-важната цел в живота, за други пари са второстепенни, едни хора са умни, други глупави и т.н. - такива сравнения нито са уместни, нито са в наша услуга, нито модят до нещо добро, те са единствено изблик на долнопробни страсти като злоба и завист.
32
1
 
8
 
! Отговори
мноого закъсняхте преди 4 години
До Анонимен 30Още 91 трябваше да го направите!Сега вече е късно!И американци,и руснаци ще ви смачкат,защото така им отърва!Когато видях какви "промени" се правят,всичко ми стана ясно и веднага си бих камшика!И не съжалявам!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ЦРУ разбираме, че официално декларираните доходи на най-богатите са 40 пъти по-високи от честно декларираните доходи на работещия бедняк.Но какво е укрил богатият на Кайманите, само той, Господ и КГБ знаят.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 пъти е МНОГО МАЛКО.Трябва да бъде много повече!
29
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 4 години
Да, така е честно.Само че у нас на онази, дето не може да си напише името, но на 16 г. вече има 3 деца, й осигуряват 22 вида помощи и така доходът й става много близък до дохода на онази, която е учила 15 години, работи като млад висшист и се чуди как да осигури средства за нормално отглеждане поне на едно дете.У нас отличникът получава 3 пъти по-ниска заплата от съвипускникът си тройкаджия-връзкар.Пишман бизнесменът пък укрива доходи, та от ЦРУ разбираме, че те са поне 40 пъти по-високи от