Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

Кои специалности носят най-високи доходи?
12 юни 2019 15:09, Габриела Джекова
254
Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати
Снимка: pixaBay

Студентите, които завършват „Информатика и компютърни науки“, остават най-добре платените работници в страната. Средната заплата в сектора е около 2 387 лв., сочи проучване на Българската стопанска камара.

Рейтингът предоставя информация за представянето на всички 51 висши училище в страната по 44 обективни и измерими критерия.

Завършилите „Математика“ също не остават много назад със средна заплата от 2 222 лв.

Още по темата

Най-ниско платени остават студентите, завършили „Педагогика“, „Музикално и танцово изкуство“ и „Ветеринарна медицина“, които получават средно малко над 800 лв.

С 15% е намалял броят на новозаписаните за пет години - от 2014 г. до 2019 г. За сметка на това обаче спада и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

Забелязва се положителна тенденция на плавно повишаване на работните заплати на завършилите университет, което изпреварва средната заплата за страната – 1151 лв. срещу 908 към февруари 2019 г.

Наблюдава се отлив от доскоро популярни специалности като „Икономика” и „Администрация” с близо 30%, за сметка на което има увеличение в направление „Медицина“ с 80% за последните пет години.

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тях няма нито един безработен. На второ място се нареждат медиците, от които едва 0,16% не са успели да намерят работа.

Завършилите „Стоматология”, „Металургия”, „Музикални и танцови изкуства”, „Ветеринарна медицина” и „Математика” също лесно успяват да намерят работа. В дъното на класацията пък се нареждат животновъдите, специалистите по материалознание, психология и религия.

Под 20% обаче от завършилите „Туризъм“ работят по специалността си, защото завършилите направлението могат да очакват много ниски средни доходи. Същото важи и за студентите по „Изобразително изкуство“, „Хранителни технологии“ и „Животновъдство“.

Завършилите Софийския университет "Св. Климент Охридски", което остава на върха по 21 от общо 52 направления, могат да очакват много по-високи доходи от завършилите университети извън столицата. Като цяло водещите университети остават тези в столицата – Медицинският университет, Техническият и Лесотехническият и Химикотехнологичният и металургичен университети доминират в тези полета, в които СУ не успява.

Студентите, придобили диплома за компютърни науки, информатика, инженерство и математика, получават средно между 3800 и 2430 лв. Извън компютърните науки, специалността „Обществено здраве“ е с най-високоплатени завършили студенти, които получават средно около 2300 лв. на месец.

На противоположния полюс са творческите специалности, които получават средно по около 600 лв. месечно.

Все по-малко кандидат-студенти обаче биват насърчавани да се насочват към технически или информационни специалности, които са сред най-високоплатените. Според изследването това се дължи на ниската информираност на учениците преди кандидатстване, но и заради крайно недостатъчната подготовка по тези направления в гимназиите.


254
Още от Образование
700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Учи, мама, да не работиш - не важи!"

Това беше, когато или махаше като ненормалник с моткиата, или бачкаше някоя институция, където я отидеш на работа, я не, ама заплатата пак си върви. Баба ми нали бачкаше такова. Уговаряха се, кой в кой ден да отиде на работа. Проверките, като се правиха, всички знаеха, защото си разменяха ... цели агнета.
227
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 1 седмица
Ашколсун *** ефенди. Най-якият коментар досега!
226
1
 
1
 
! Отговори
психолог преди 1 седмица
е затова няма да има доктори учители и други професии в БГ а бягат навън - ама пък си имаме ИТ-та ! браво на държавата !
225
0
 
2
 
! Отговори
Илиан преди 1 седмица
Това, че си учил висше не ти гарантира високо платена работа и бляскаво бъдеще. Университета е място, където младежите откриват силните и слабите си страни. Там е мястото, където се подготвяш да познаваш по-добре себе си. как реагираш в работна среда, как се справяш с трудни ситуации, дали можеш да запазиш логиччното си мислене макар и под стрес. някой стват Предприемачи, някой Управленци на големи фирми, други си остават оперативен персонал.
224
0
 
0
 
! Отговори
DEM преди 1 седмица
До Вярно е

Извода какъв е? Твоите колеги са се научили, ти - не! Ако си с две висши, учил си държавна поръчка и си клиент на Бюрото по труда, значи проблема не е в колегите ти, които не са идвали на лекции и са намерили начин да си вземат изпитите. Проблема е в теб. В крайна смета никой не казва, че като завършиш университет трябва да си шеф с висока заплата.
223
1
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 седмица
Не знам какви Заплати взимате , но имам въпрос ?
Здравната каса вчера оповести че има на разположение по 650 лева годишно за лечение на всеки Български Гражданин .
ДАНС трябва да се намеси - от Коментарите под мен , на база 3 000 лева максимален осигурителен доход за 2019 година , би трябвало да има около 4 000 лева годишно ?
222
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В кой вуз мога да завърша висше "Директор на завод"?
221
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До раша наша

СИНА Е IT ЗАВЪРШИ ВИСШЕТО В МОСКВА И РАБОТИ В МОСКВА ПОЛУЧАВА 18О 000 РУБ=5000ЛВ ПЛЮС РАБОТИ И В КЪЩИ 3000ЛВ

Аха, ми супер.А завива ли шоколади в станиол?
220
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 205
Мъж с такава заплата 2600лв. Семейство неможе да издържа.

Интересно как приятелите ми с по-ниски заплати от 2600лв издържат семействата си?
И то не под 2600, а ми под 2000лв и децата им са облечени и нахранени и не живеят с мебелите на техните от сватбата.
219
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До раша наша 215

синът ти е некадърник явно.
В София един кадърен програмист спокойно си изкарва 5000лв. (че и повече.)
И като сметнеш по-ниските разходи за живот в България сравнено с Москва сметката не излиза.

Руските програмисти яко бягат от Русия - само погледни как са наводнили Лондон и Берлин. Само льольо би отишъл от България в Москва.
218
1
 
4
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 седмица
До Вярно е - момче , не си загубил , че си учил , бягай на запад да се възродиш - внуците на простите партизани са окопирали държавата вече 75 години , в болшивишка България нямаш шанс ! ЛУСТРАЦИЯ !!!
217
2
 
6
 
! Отговори
кух СФЕРОИД преди 1 седмица
е те доматите ще струват 6 лв. всичко ще е IT: )))))))
216
3
 
4
 
! Отговори
До 215 преди 1 седмица
Погледни се! С твоята неграмотност България НЯМА ДА ЦЪФТИ. Все някой ни е виновен. Ама няма значение, че сме неграмотни и прости. Ние имаме мнение! Ама няма значение, че нищо не разбираме.
Ако на това те е научил "соца" (да мрънкаш), не ми го хвали толкова...
215
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БГ НЯМА СМИСАЛ ДА ДРАСКАТЕ ЗА ВИШИСТИ СТРАНАТА Е ПРОПАДНАЛА ВИНАГИ ЩЕ ИМА НЕДОСТАТЪК ТЪЙ КАТО ДЕПУТАТИТЕ СА ТАКИВА КРАДЛИВИ НЕ МИСЛЯТ ЗА НИКОЙ.И САМО ОБВИНЯВАТЕ КОМУНИСТИТЕ ПРИ СОЦА БГ ЦЪФТЕШЕ И ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА БГ СТАНА ЕДНА ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА ГЛАДЪТ И НЕМОТИЯТА УБИВА НАРОДА И ВСЯКА ГОДИНА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НЕ СТИГАТ ПАРИ НА ТОПЛОТО И ЕНЕРГОТО-КРАДАТ НАРОДА СТРАДА НИМА ЗАБРАВИХТЕ ЧЕ НАРОДА НЕДОВОСТВА ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОД.СВАЛИХА ДАНЪЦИТЕ И ТОКА А СЕГА ПАК УВЕЛИЧЕНИЕ МАЙЧЕ БГ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В РУМЪНИЯ
214
1
 
9
 
! Отговори
Ужас бг преди 1 седмица
Явно университетите яко са го закъсали щом започнаха да плащат за реклама, всяка година все повече свободни места, никой не иска да си дава парите за дипломи без покритие.
213
10
 
9
 
! Отговори
раша наша преди 1 седмица
СИНА Е IT ЗАВЪРШИ ВИСШЕТО В МОСКВА И РАБОТИ В МОСКВА ПОЛУЧАВА 18О 000 РУБ=5000ЛВ ПЛЮС РАБОТИ И В КЪЩИ 3000ЛВ НА МЕСЕЦ И НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕ И СТИГА ДА ЛЪЖЕТЕ НАРОДА СИ НИКОИ С ВИСШЕ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ КОРУПЦИЯ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО Е НУЛО БГ ВСЯКА КРАЧКА Е КОРУПЦИЯ МИНАЛАТА ГОД НА СЛЪНЧНВ БРЯГ ПЛАТИ ОГРОМНИ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ КАТО БЪЛГАРИН А НЕ Е ЧУЖДЕНЕЦ ПЛЕМЕНИКА УЧИ В МЮНХЕН КОМП.СИСТЕМИ ИСКА ДА ИДВА В МОСКВА ДА РАБОТИ ЗА БГ И ДУМА НЕ СТАВА И НЕ ИСКАТ ДА ПОЧИВАТ В БГ .БГ НЕ Е ТАЗИ КОЯТО БЕШЕ
212
5
 
6
 
! Отговори
. преди 1 седмица
ИТ съм от 10 години (И си разбирам от работата), и не взимам 2300.
211
3
 
22
 
! Отговори
Вярно е преди 1 седмица
"Учи, за да не работиш" - това е вярно, тъй като моите колеги, които не идваха на лекции и си взимаха изпитите (включително държавния) с микрослушалки сега са шефове... а аз с отличния успех в дипломата - 2 г. клиент на бюрото по труда :(
210
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Пълни глупости ... не познавам тираджия който да взема под 3-4к ...
209
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 204

Ами бъркаш. Тираджиите взимат по-високи заплати ако броиш командировъчните и пропуснеш да направиш сметката ,че въртят геврека по 12 часа на денонощие.
Не познавам програмист ,който да е станал тираджия , но познавам тираджия който е станал програмист (че и още дето са се запътили натам).

По министерствата може да има самозвани експерти връзкари с високи заплати ,
но като бранш няма по добре платен от ИТ-то. Особено в София където средната заплата на програмист гони 4хил. лв.