Настояват за извънредно положение в страната заради чумата

Кризата расте, нужни са спешни мерки
2 авг 2019 09:58,
8

Кризата с африканската чума продължава да расте, а част от стопаните все още отказват да умъртвят животните си. Вече в няколко града в страната са предвидени протести. Работещи в сферата се оказват застрашени от това да останат без доходи.

Още по темата

"20 хиляди души работят в индустриалните свинеферми. Това означава, че тези хора са с трудов договор, срещу който стоят осигуровки за всички рискове. Ако те бъдат прекратени, могат да получат своите обезщетения", заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Светла Василева.

Работодателите, които са в Северна България, все пак смятат да задържат своите работници, но трудно ще бъде свинекомплексите да се възстановят, макар и стопаните им да опитат, отбеляза тя.

На фона на кризата в няколко области в страната, в една от най-големите свинеферми, намираща се в Добричко, няма установена зараза.

"Това, което направихме, е да обявим извънредно положение преди проблемът да е дошъл на територията на областта, защото всички мерки, които трябва да се вземат по отношение на редуциране на свинете от т.нар. "заден двор", искат определено време за реакция и изпълнение", коментира ръководителят на свинекомплекса Румен Караманов.

Той обясни, че в Добричко е проведена разяснителна кампания за опасностите от отглеждането на прасета в "задния двор", предложени са обезщетения на стопаните и те се съгласили да предприемат мерки преди болестта да е дошла.

"В момента трябва да се вземат спешни мерки от създадената вече ситуация. Ние апелираме да се въведе извънредно положение в цялата страна", коментира д-р Румен Караманов.

Василева подкрепи мнението на д-р Караманов за въвеждане на извънредно положение в цялата страна.

"Ако чакаме във всяка област да намерим проба, която е положителна, тогава смятам, че ще е късно. Необходими са радикални мерки и подкрепа от цялата общественост", заяви Василева, пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Герберската чума преди 4 години
До ЧуматаТя ни докара до гладна смърт! Провал след провал и пак иска да е на власт!
3
0
 
4
 
! Отговори
Успехът преди 4 години
от ембаргото на Путин - сега в ЕС взаимно ще се изядем за да си пробутваме един на друг продуктите дето иначе продавахме в Русия. Естествено най-слабите са натискани да унищожат производството си, за да има къде силните да продават.
2
0
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Разделяй и владей чиновниците и разни канцеларски плъхове с дебели заплати пак изправят хората едни срещу други борейки се с нещо което те блажено проспаха.
1
1
 
30
 
! Отговори
Чумата преди 4 години
Чия директива е унищожаването на българското животновъдство?След ,като нямаме домати и краставици,ядем скъпият турски и холандски лук,дойде и крах при свинското.Подписват хората декларации,няма да отглежда животни.Чака ни замразено ирландско и френско ,като си сменят държавните резерви.Евродепутати какво правите там далеко?