Август – най-кървавият месец на пътя! Започна с 8 жертви

Най-опасното време за шофиране – уикенда между 16 и 19 часа
Обновена: 5 авг 2019 07:20 | 5 авг 2019 07:00, Красимир Ангелов
53
Август – най-кървавият месец на пътя! Започна с 8 жертви
Снимка: Булфото, архив

Осем души загинаха, а близо 110 бяха ранени при тежки катастрофи само от 1 август до 4 август по пътищата на България. А статистиката е повече от стряскаща – през иначе приятния и отпускарски август, от близо 3 десетилетия насам, на пътя загиват средно по близо 100 души, пише "Труд" в свой материал.

Още по темата
Статистиката на КАТ по месеци от 1990 г. насам категорично сочи, че пикът на жертвите е в трите месеци от лятото плюс септември. През това време на годината времето е топло,  пътищата по-често са сухи, светлата част на деня е дълга, а хората пътуват през отпуските си. Въпреки благоприятните условия обаче, тогава стават и най-много катастрофи.

Според статистиката два дни от седмицата са най-опасни за шофиране – събота и неделя. А часовете в тях са от 16 до 19 ч, сочат анализите на КАТ.

Така например, през миналата 2018 г. по пътищата в страната в събота и неделя са загинали 229 от всички 611 жертви, което прави над 37% от всички загинали при катастрофи. Почти същото показва и статистиката за 2018 г.

Друг факт е, че 74% от жертвите на катастрофи са по пътищата от първи, втори и трети клас, където има насрещно движение и най-често стават челни удари. Според статистиката в Европа само 10% жертвите на пътя са при инциденти на магистрали. У нас за 2018 г. загиналите на магистрали са 14,61% от всички убити, а за 2017 г. – 12,86%.

През летните месеци в катастрофите у нас нерядко участват и коли с чужденци. Всяка година по това време по пътищата в страната има много гастарбайтери от Турция, които пътуват със семействата си от страни от Западна Европа към родината си. Заради дългия път и сравнително кратката отпуска, някои шофьори карат по 2-3 денонощия почти без почивка, заспиват зад волана, изпреварват рисково и не спазват ограниченията на скоростта.

Освен турците, в последните години и много румънски туристи прекосяват страната ни през лятото на път за Гърция, или в най-добрия случай – за родните курорти по Северното Черноморие. Фаталните инциденти с коли на северните ни съседи по нашите пътища също зачествяват в последните години.

И все пак, статистиката сочи, че не само в България лятото е по-опасно за шофьорите от лошото време през зимата. Традиционно юли и август са месеците с най-много загинали в катастрофи в Европа, като причината в повечето случаи е шофиране с висока скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
39
 
! Отговори
младен преди 4 години
Карайки към Гърция редовно виждам е.гаси изпреварванията - на косъм и всеки път се моля да му се падне на изпреварващия отсреща да е тир следващият път, а не някой обикновен човечец каращ си нормално но имащ нещастието да е в кофти момент на кофти място.
19
0
 
34
 
! Отговори
Да съм кристално-- преди 4 години
ясен ! Кога Бате ви Боко научи пенсионерите да не ядат ,тогава Стратиев ще научи хората да карат с 20 км/ч. Онези от доброутрото и техните рупори от милицията казват ; и златни пътища да им направим пак ще се трепят--АМА НЕ ГИ ПРАВЯТ ! Засега се трепят не по-златните пътища ,а по безаналоговата магистрала ....цялата в дупки и претоварена по всички показатели дето и на първокласен път не прилича !
18
4
 
33
 
! Отговори
златен микрофон преди 4 години
Докато всички са като ,,златен ,,талон --който естествено е недоволен от ниските глоби и докато бивши милиционери управляват и дават акъли по ТВ-то ще е така---в Бг. пътища няма те тръгнали да глобяват и да учаг хората да карат с 20 и внимателно --тая ще станат кога стане номера на Борисов да научи пенсионерите да не ядат !
17
5
 
51
 
! Отговори
Златен талон преди 4 години
Румънци и турци са само част от проблема, селяни прости! Вие карате като диванета, гуми с изтъркан грайфер или без грайфер, изпреварвате на непрекъсната линия, сечете ми пътя като изпреварвате, не давате предимство, нагли и нахални. Лятото колата ми е в гаража. Не карам. Карайте вие!
16
3
 
38
 
! Отговори
65 преди 4 години
Има пътища в БГ,които да в окаяно състояние.Не може само с магистрали да де перчим.Но горчивата истина е ,че катастрофите стават заради превишена скорост,мощни коли и некадърни шофьори.Щом излязят извън граница са по-ниски от тревата и по-тихи от мухата.И щом се върнат разказват ,леле колко е яко там.Яко е щото хората са Умни.Я пуснете една статистика ,колко катасърофирали наши шофьори има Гърция ,Турция.На нас все някой ние виновен.На кривата ракета и космоса и е крив.
15
2
 
33
 
! Отговори
Ахааа преди 4 години
Ееее даааа, в Туркиш СуМПС-то се придобива след бутнати десет капачки от лимонада на панаирджийско стрелбище.
14
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румънците карат на кервани...
13
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Я виж статистиката за катастрофи по години. И най-вече на Петолъчката. Ако не бяхме станали тикволандия още да кретаме Бургас - Айтос. Сега поне подскачаме Ст.Загора - Чирпан със 100. Е някои със 180 в лявата лента и няма КАТ, няма дявол. Няма разпънати на кръст покрай този участък от магистралата. Имам предвид всички свързани със строежа.
12
2
 
44
 
! Отговори
Запомнете.... преди 4 години
Колите не убиват хора . ХОРАТА УБИВАТ ХОРА. Без значение какво карат , от коя държава са , каква религия и колко им е месечния доход . Вината за катастрофите е ИНДИВИДУАЛНА . Не търсете оправдание и не обобщавайте вина в в групи шофьори ... националности ...или "държавата" . Всяка една вина за катастрофа си има ИМЕ, АДРЕС И СНИМКА . СТИГА С ТОВА - ШОФЬОРИТЕ НА КАМИОНИ СА ВИНОВНИ... ШОФЬОРИТЕ НА КОЛИ СА ВИНОВНИ... ЧУЖДЕНЦИТЕ СА ВИНОВНИ... МОТОРИСТИТЕ ... ДЪРЖАВАТА... НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪШИТЕЛ....
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаят, че в България няма контрол и ефективно прилагане на санкциите. Затова карат като обезумели. Дори истинските германци и англичани. Не гастърбайтерите. Увеличавайте санкциите колко си искате. Ефекта, гарантирам ще е нулев. Като прибавим безумни маркировки и знаци. Не, че някой спазва спазва двойна непрекъсната или 50 км.ч. То полицейските коли обикновено са в нарушение, редом с други нарушители. Как да ги санкционират?
10
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин шофьор е като *** скиор и еврейн миньор, селси комплексари без грам мозък, карат стари бараки, гледат лошо и нагло, умират като мишки накрая.
9
3
 
59
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Няма такава диващина, каквато може да се види по бг пътищата. Ако искате да си изградите представа за един народ,, излезте по улиците и вижте как се шофира.....Тук е пълна трагедия, матриала е 90 процента за екарисажа!!!
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак много малко хора загиват. То с това неспособно седемдесет хилядно котило потомствени некадърници и рушветчийстващи непрокопсаници, трябваше да са в пъти повече.
7
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганчовското племе и без война че се изтрепе
6
0
 
41
 
! Отговори
Бгшофьор преди 4 години
Така става, защото водачите използват задочна комуникация помежду си подобна на коментарите от 3 до 8, по време на движение, вместо да си гледат пътя.
5
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Тикволандия е така.
4
4
 
36
 
! Отговори
До циничка преди 4 години
Kypве е сина ти, това го знае всеки тираджия бил в Европа!!!
3
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е аз от кога Ви пея, че челните удари по двупосочни пътища взимат най много жертви? А акцента в края но статията, за скоростта, ми е любим просто...
2
1
 
73
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Комшиите карат като изоглавени, защото знаят, че КАТ най-много да им напише една хартийка, дето могат да си обършат...носа с нея. Тука е крайно време да се действа като в Гърция - добър ден, нарушили сте правилата, прас рег.номера в багажника на патрулката и като платите ще ви ги върнем. До тогава само ще четем за нови жертви.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли излиза това журналистическа недоразумение "Труд"?