Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата

Започна умъртвяването на 17 500 животни в село Българско Сливово
5 авг 2019 15:11,
22
Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата
Снимка: pixaBay

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес бедствено положение в общината заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. То ще трае до 11 август.

Още по темата
Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включват и военното поделение в Белене.

Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли. Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на общинската епизоотична комисия, предаде БНР.

"Вече започна операцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата там, където трябва да бъдат загробени. Искаме помощ от поделение 28880 гр. Белене, с което да се осигури специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището“, заяви кметът Генчо Генчев.

Отменят се всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни.

Генчев посочи по-рано, че се налага да бъде потърсена помощ от държавата и армията.

"Ще е необходима изключително много техника. Това са много животни, които трябва да бъдат загробени. Процес, който изключително много затруднява ситуацията, и ние трябва да действаме много организирано, адекватно и бързо, за да можем да приключим", коментира той.

Кметът на Свищов увери също, че домакинствата в общината са унищожили домашните си прасета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
проверки преди 4 години
Да се провери военното поделение дали е направило поне един пълен анализ на течаща от крановете течност продавана им вБелене вместо лечебна питейна вода..Имали били най модерната лаболатория в БЪлгария за анализи на вода вкл чак в Афганистан.След като новоиспечените.. социалисти и демократи ликвидираха индустрията в Северна централна БЪлгария нема хора
19
0
 
0
 
! Отговори
Мишо Кучев отровен преди 4 години
Военното поделение в Белене по внимателно.. Диверсантите ползват особен щам..Възможни са остри патогенези вкл през смартфони,камери екрани. Да се огледат и снимат всички свинекомплекси.Възможно е ползване на специална техника за увреждане на животните вкл крави и други..Да се вземат проби от подаваната за пиене от животните вода. Вече доста години се подава нарочно отровена хлор токсично канцерогенна вода на повечето населени места ..В Белене е отровено цялото население хората измират масово
18
1
 
1
 
! Отговори
АнаТема,Айдуци,родни преди 4 години
А пред"Коня"положението отдавна е бедствено,също заради чумата (ГРОБ)!Кога ще започне евтаназирането на заразените,след ваканцуването ли?
17
0
 
2
 
! Отговори
ветеринарен преди 4 години
няма нито едно прасе показано с чума-не искат и да изпратят проби за изследване в страна извън ЕС.собствениците на комплексите много бързо се съгласиха че има чума.всичко е по заповед от ГЕРБ ББ е заповядал а той е поел ангажимент пред чужди месопроизводители да внасяме месо.БАБХ изпълняма заповед.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо гнило при таз чума,нещо бързат припряно да ги гробят животинките без да залинеят преди туй,без да ги тръшне чумата,абе чумата е отдавна и по време на войните е била по окопите,но не се е чуло с такава бързина да се загробват полкове,девизи,армии сами себе си,а са преборвали сами като са намирали лек къде чесън,лук,прясна вода и други лекове докат могат да се движат да си намерят,а след туй туй като последна мярка след като ги тръшне самата чума да ги погребват,но таквоз не е имало тогаз
15
0
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 4 години
ГЕРБ Праща АРМИЯТА на помощ на Частна Фирма на ДЕПУТАТ от ГЕРБ ??? Слави Дай Малко повече газ .
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 невиждашли че е женско Явно е Нинова сред колеги на позитано 20
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей в Свищов много "румънски туристи дошли."???
12
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
СММ комерс ето я
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо сте сложили снимка на Борисов и обкръжението му ?
10
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
къде изчезна рекламата за висококачествени месни продукти - не мога да цитирам фирмата ,изчезна рекламата..............................
9
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Кога ще обявят бедствено положение в Софийско . Не е честно само в провинцията да има заболели животни.Мислете бре .Подковете си положението.
8
3
 
3
 
! Отговори
шемет преди 4 години
малко късно но трябваше да мине ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР В с.Царевец
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чеевеникави Шареничко с празен поглед ...Абе да не би да е селфи на Тони Кутев
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега покрай сухото ще изгорят и суровото . Какво пречи дасе изолират болните прасета и заразените , а здравите да се наблюдават и изследват по-често ? Има райони където ферми няма и заразата никога няма да се развие , но нашите умни специалисти ще унищожат поголовно всичко . В най-големите жеги как се коли прасе , не всеки има свободен фризер да го съхрани . Нагнети се напрежение в хората в най-напрегнатия сезон .Не на всеки единствената грижа е къде да изкара лятото , на море или другаде .
5
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Зетят има да внася 120 000 тона...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо, сега вкисналата храна от хотелите, казармите няма къде да я хвърлят
3
7
 
1
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
МНОГО Е СЪРАЗМЕРНО....!!!!!! ОСОБЕННО СВИНСКОТО МЕСО, ОТ ГЛЕДАНО ДО НУЖНИКА В ЗАДНИЯ ДВОР. ХЕМ, ВКУСНО.... ХЕМ, СЪРАЗМЕРНО!!!
2
2
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Съразмерно е, съразмерно - едни "наши" фирми се занимават с евтаназията и погребването а после други "наши" фирми ще внасят свинско. За всички наши ще има, останалите ...
1
1
 
28
 
! Отговори
нещо несъразмерно преди 4 години
На всякъде се пише "заради чумата по свинете", никъде не се говори за открити болни животни, къде са изследвани и какви са резултатите.