На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.

Високите цени стигнаха и до прокуратурата
181
На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.
Снимка: Булфото, архив

Младеж от ЮАР и семейството му платиха 530 лв. за лечение и промивка на ухо в Златни пясъци. Бе приложена и фактура за сметката, в която са описани процедурите - "преглед на лекар нощен" – 170 лева, "изписване на рецепта" – 40 лева, "промивка на ухо" 2 по 75 лева – 150 лева, "отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана" – 100 лева, "апликация на лекарствено средство в ушния канал" – 20 лева и "консумативи" на стойност 50 лева.

Фамилията нямала европейска медицинска застраховка, а посещението било в частен здравен център, който не работи със Здравна каса, заяви пред "Труд" управителя на центъра. Той обясни, че семейството е било подробно запознато с условията и ценоразписа на здравното заведение, поставен с големи букви и на видно място. Освен това на пациентите се предлагат бланки на три езика, за да подпишат, че са запознати и съгласни с предложеното лечение и цените, каза още управителят.

"От 11 години цените са такива при нас. Издали сме фактура и касов бон, не виждам проблем, щом семейството се е съгласило, изборът на доктор и медицински център е доброволен", каза управителят.

Има сигнали до институциите за високи цени на медицинските услуги. Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти по-високи, твърдят вече ужилени летовници, пише "Монитор".

Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

В част от затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща, най-вероятно в цената е включена тази услуга.

Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка.

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието на база публикация на "Монитор" за прекалено високи цени, съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

Проверка в начало на летния сезон показа, че чужденците са плащали по 50 евро за рецепта на морето. Прегледът за българи е бил 40 лв., а меренето на кръвно - десетачка. В частните клиники пък не навсякъде имало на видно място ценоразпис.

От ВАП уточниха, че проверката продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И ВСИЧКО ТОВА МОЖЕШЕ ДА СИ ГО СВЪРШАТ С ПАКЕТЧЕ КЛЕЧКИ ЗА УШИ!170 ПРИСТИГАНЕ 40 ПРЕГЛЕД , 100 ПОЧИСТВАНЕ С КЛЕЧКИ ЗА УШИ И ОЩЕ АЛА БАЛА ДРУГИ ГЛУПОСТИ :D
76
1
 
3
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
До ЛекарПодписвам се под коментара на Лекар, все едно, че аз съм го писала!
75
3
 
8
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
!! !! !! ОБЯВА !! !! !!ВАЖНО !! ПРОЧЕТИ !!Здравейте приятели,Продавам 45-метрова яхта. Яхтата е мноо запазена (акустирана на Влас) и много поддържана (викани са яхтени специалисти от Марбея за поддръжка). Корабчето е много приятно и свежо, има сауни, спални, жакузита, макузита, площадка за хеликоптер, олимпийски басейн, голф игрище, кино, кухня с 4 готвача и 10 слуги плебеи. Карана само в спокойни води. Продавам я, защото съм си поръчал по-голяма (60 - метрова). САМО ЗА СЕРИОЗНИ !! !! !
74
6
 
29
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Да си го кажем, както си е. Кабинетът е частен, не работи с касата, извършва медицинска дейност с цел печалба. Това значи, че лекаря може да взима, колкото реши.Проблемът тук е омразата, която родните медии възпитават у българина срещу интелигенцията - лекари, инженери, юристи, архитекти и т.н. Интелигентните са "лошите", те получават повече пари щото имат "вишо". А пък плебеите са си наши - батки, кифли, чалгари, футболисти, мутри, ченгета - ето това е днешния идеал.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са виновни за раковите заболявания. Недей да бъркаш статиите :)
72
5
 
5
 
! Отговори
Трол-Гей преди 4 години
Руснаците са виновни .
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде то пък на вън без пари ') Да не ти се налага нещо, без застраховка. Същата работа.Защо не са си платили застраховка? Значи минали метър там с 20 30 лв... Пък са ще ги съжаляваме. Това е частен кабинет.. Ако искаш
70
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
До SSЩе ти я направя безплатно!
69
1
 
9
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ами че това си е част от бизнеса_ден година храни. За всички цени на морето се говори ,ама за тая _не.Ако си без направление и без да си на море ,пак ,,кожи" лекарите.
68
2
 
9
 
! Отговори
tim преди 4 години
Нашия туризъм е много зле всичко е с главата на надолу пълна бъркотия и неуредици крайно време е да се научат как се прави истински туризъм и услуги само да кажа че ми направи впечатление в Бодрум и Анталия цените в заведенията и магазините нямаше разлика от други градове и села и медицинското обслужване е уредено всеки хотел има кабинет оборудван с всичко гостите на хотела не плащат за болница има международна здравна карта която се прави когато пътуваш за туризъм или пътуване
67
1
 
20
 
! Отговори
някой преди 4 години
Преди години бях с туроператор в Анталия и добре, че когато си с туроператор здравната застраховка е задължителна, иначе можеше да си спестя тия 20 лв на човек. Детето нещо се разболя, звъннах на номера в България и след 10 мин линейката беше пред хотела. Закараха ни, прегледаха я, лечение, медикаменти, че даже и начислиха и един ден болничен престой. Удариха чертата на 600 евро, за сметка на застрахователя. Никога не пътувайте в чужбина без медицинска застраховка.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 2000 година здравното обслужване е АД .Безгранично усъвършенстване на печелбарство и способи за укриване на доходи.
65
3
 
17
 
! Отговори
Прокурор Сляпов преди 4 години
Това е евтито! Забравили са: Звук от чукане по вратата-50лв.;отговор на добър ден-100 лв.; сядане на стол/кушетка-150лв.; изхабяване на чаршаф-100лв.; пипане на уши-2х200 лв.; изтриване на подова настилка-150лв.; пренос на прах-100 лв.; хващане на дръжка на врата-50лв.; отговор на довиждане.250 лв.
64
0
 
13
 
! Отговори
някой преди 4 години
Преглед за 170 лв си е добре, на мен в Доминикана са ми искали $175 за преглед. Тръгнеш ли в чужбина, където да не ти важи здравното осигуряване, закон - правиш си здравна застраховка за 50 лв за цялото семейство и ти е мирна главата.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИЗЪМ- ОТВОРИ ЮТУБ И ПОТЪРСИ - ЧУДАТИ ТЕЛА- ДЕТЕ ОТ СЕЛО В КИТАЙ- ТЕ ТАКАВА МИЗЕРИЯ НЕ СИ ВИЖДАЛ- ТОВА Е КОМУНИЗМА- НА ВСЕКИ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ- РАБОТНИЦИТЕ БАЧКАТ АМА ЗДРАВО- НА ВСЕКИ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ- ОКАЗВА СЕ ЧЕ РАБОТНИЦИТЕ ИМАТ НАЙ МАЛКИ ПОТРЕБНОСТИ- МИН ЗАПЛАТА ОКОЛО 240ЛВ, В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 48 ДОЛАРА- НО МИЛИОНЕРИТЕ СА С НАЙ ГОЛЕМИ ПОТРЕБНОСТИ- ЗАТОВА МУЛТИМИЛИОНЕРИ- ЕТО СЪЩИЯ КОМУНИЗЪМ СИ ПОСТРИХА И НАШИТЕ СОЦИАЛИСТИ- ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, МИЛИОНЕРИ.
62
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До 70- Държавна Сигурност точно ТЯ ти купи Ф16 и ни продаде на всички Западни капиталисти!! Така че явно в твоята глава това са комунисти-НЕ НЕ СА! Бившите *** са най дивите Капиталисти на Света!Бойко е точното копие на това!И понеже са свикнали да се отнасят с работниците като в едно време -да им бачкат за без пари и да нямат права-ТЕ дори не се замислиха че робите нямат вече и храна! Цветанов ходеше на молитвени закуски в САЩ- ТОЙ какъв е ? УХО в ДС !! Какво прави в САЩ? Продаваше НИ!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73, както казах по долу, ако искаш, никой не те кара на сила. Човекът е частник и сам си решава за цените
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11 лева за бутилка вода, 50 лева за чадър, 50 лева за порция цаца, колко да струва медицинската услуга? Досега се работеше на принципа ден година храни, а сега туризма върви към самофалиране и принципа трябва да е ден десетолетие храни.
59
2
 
8
 
! Отговори
ветеринар преди 4 години
алчността е една от основните черти на дълбоко нещастната душа
58
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
А да ти помогнем на теб, че не се пише разоворен