Ще ни спасят ли е-тротинетките от мръсния въздух...

Процесът трябва да е регулиран, обясни специалист
Обновена: 23 авг 2019 21:30 | 23 авг 2019 21:21, Петя Славова
54

За първи път в София! От 22 август първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София стартира работа.

Услугата е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил. Мярката е и част от стратегията на столицата да подобри качеството на въздуха.

Още по темата

"София е сред първите градове в Европа, които още преди масовото навлизане на този вид средство за придвижване, се зае да осигури специални места за паркиране, за да може процесът да бъде регулиран. А това е доста голямо предизвикателство", коментира в студиото на "Денят ON AIR" координаторът на проекта "Зелена София" Елица Панайотова.

Тя отбеляза, че обособяването на паркоместа е нещо изключително важно, тъй като единствено по този начин може да бъде преодолян хаосът с нововъведението в града.

В центъра на София вече е започнало обособяването на над 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Взети са и мерки за безопасността, а всеки, който реши да се възползва от услугата, трябва да се съобразява с правилата, определени от операторите.

"Подготвени са промени в законодателството, за да може движението да бъде регламентирано и безопасно. Предвижда се разширяване на велоалеите в София. На е-тротинетките не е позволено да се движат по тротарите, а максимално допустимата им скорост е 25 км/ч. В някои зони движението им ще бъде напълно забранено. В парковете и градинките пък ограничението на скороста ще бъде до 10 км/ч", допълни Елица Панайотова пред Bulgaria ON AIR.

През последните няколко години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в столицата, се е повишил и към момента той е малко под 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и по-мръсен да стене. Ще се увеличат задръстванията, ако ги пуснат на платното или направят допълнителни ленти за тях.
2
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Не мисля... Цените не са много по джоба на българина, така че вероятно предимно чужденци, гости на София, ще ги използват. Трудно ще накараш българите да слязат от автомобила си, още по-невероятно когато ще трябва да плащат
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма. Шофьорите няма да карат тротинетки.