Цел: До 10 г. да има ваксина срещу чумата по прасетата

Коментар по темата от проф. Христо Найденски
Обновена: 2 сеп 2019 22:46 | 2 сеп 2019 22:43, Анисия Иванова
18

110 пасищно отглеждани прасета от породата източнобалканска свиня са били загробени в петък срещу събота в Смядово, след като било установено, че са заболели от африканска чума.

Директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски коментира в "Денят ON AIR", че въпреки откритието на нови огнища, те все повече намаляват.

Популацията от диви свине, източнобалканска свиня, свободно отглеждани свине - всичко представлява риск за по-нататъшното разпространение на африканската чума", обясни Найденски.

По думите му на срещата с министър Десислава Танева са обсъдени редица моменти, които са важни за преодоляването на кризата с чумата.

"Стана въпрос за това, че се работи за изработване на ликвидиране, контрол и ограничаване на африканската чума на територията на България, защото това е цел не за ден-два. Това е стратегическа цел в рамките на 10 години предвид особеностите на тази инфекция", коментира директорът на Института по микробиология към БАН.

Според него трябва да се предприемат мерки за създаване на ваксина срещу вируса. Той сподели, че в момента се водят разговори с ръководителите на земеделското министерство за възможностите за създаването ѝ.

"На първо време предвид максимата, че човешкият фактор съдейства за разпространението, човешкият фактор трябва да го ликвидира. Взеха се много сериозни мерки. Вече говорим за депопулация на свинете, в много райони се намали броят на животните в задния двор и успоредно с това се взеха мерки за повишена биосигурност във фермите", обясни проф. Найденски.

Той е на мнение, че огнищата намаляват благодарение на тези мерки.

Относно притесненията на хората за загробването на свинете Найденски посочи, че когато се загробват стотици животни на едно място това създава огнище, което рефлектира върху питейните води, качество на земеделските продукти и почвата.

Той изрази мнение, че масовото загробване е екологично недопустимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 4 години
До тогава ще измислят няколко нови.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чума без клинични признаци-няма
11
1
 
3
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 4 години
този измислен специалист не разбира от ветеринарна вирусология нищо поканете някой истински специалист.
10
3
 
2
 
! Отговори
ветеринарен преди 4 години
Чумата е порьчана от ББ и изпълнена поръчка от Дамян Илиев-сега ще има внос на свинско от Кипър и САЩ
9
2
 
1
 
! Отговори
ветеринарен преди 4 години
няма нито едно прасе със клинични признаци на остра вирусна инфекция и нито една снимка на патологоанатомични изменения а само лабораторни резултати от една единствена лаборатория у нас.Силно съмнително за всеки ветеринарен специалист.
8
1
 
8
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 4 години
дори да създадат ваксина от ЕС няма да разрешат използването и защото така ще имаме свиневъдство което тях не ги устройва икономически те имат много *** и няма да има къде да си продават хормоналното месо .Изхода е само излизане от ЕС и възстановяване на суверинитета .
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10 години една *** няма ,да остане !Защо не се поучите от румънците,те ще започнат,да внасят виетнамски ваксини !За тази болест развитите държави отдавна трябваше ,да са направили ваксина,но явно болеста им върши прекрасна работа!От къде мислите Китай,Виетнам и други държави от Азия внасят месо?!
6
1
 
2
 
! Отговори
хммм преди 4 години
ако има прасета до тогава ще ги излекуват.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата ГЕРБ е по-опасна.
4
1
 
12
 
! Отговори
V преди 4 години
До 10 години ще останат само свинете в парламента ;) До година пак ще е така.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За едно куче се вдигат 100 платени НПО-та, а за стотици загробени полуживи прасета - пълна тишина! Такова зверство не може да бъде простено!
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Грухвъв Китай и Виетнам до този момент има 5 милиона умъртвени прасета. Така че стига сте писали разни конспирации и глупости. България е една бълха на световната карта и никой не му пука особено за нея, дали бай Ставри ще има прасе в двора си или не.
1
5
 
22
 
! Отговори
Грух преди 4 години
Аз мисля, че целта беше изпълнена от гроп.