Американски гнилец мори пчелите във Врачанско

Наложена e карантинна зона в радиус от три километра
4 сеп 2019 08:33,
22
Американски гнилец мори пчелите във Врачанско
Снимка: pixaBay

Във Врачанско откриха най-опасната болест по пчелите - американски гнилец. Заразата е много упорита и може да предизвика масов мор на пчели, ако не се вземат мерки навреме. Пчеларите я сравняват с африканската чума по свинете.

Американският гнилец поразил част от кошерите на 87-годишния Атанас Алипиев от село Лютидол. Установил я с помощта на сина си, който също е пчелар, но в Нова Зеландия. Той прегледа пита по пита за гнилец. Пилото по питата е проредено и запечатките са пробити, това е първият признак, обяснява Атанас Алипиев.

Стопаните незабавно уведомили ветеринарните власти в област Враца. Взети са проби и болестта е потвърдена в лаборатория.

Заболяването избухва обикновено през летния период, тъй като високите температури поощряват неговото развитие, обясни д-р Калина Христова, ветеринарен лекар.

При американският гнилец е забранено лекуване и трябва да бъде изгорен кошерът, посочи микробиологът Александър Алипиев. Четири от кошерите на Алипиев моментално са изгорени.

Новината обаче стресна стопаните.

Моментално е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600 кошера, сред тя и десетте на Йорданка Илиева.

Даниел Ганчев, - председател на Пчеларски съюз – Враца, уточнява, че медът не е токсичен и опасен за здравето на хората.

„Ако е за подхранване на пчелни семейства в друго населено място и има заразени спори, тогава оттук идва опасността”, посочи той пред bTV.

Здравите кошери в трикилометровата зона не се унищожават, въвежда се само забрана за търговия и пренасяне на пчелни семейства и пчелен инвентар за определен период от време. Заразеният пчелин остава под наблюдение за година, за да се предотврати епидемия, а потърпевшият собственик ще бъде обезщетен от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И триете коментари срещу сорискитегендари а техните обидни коментари не триете, защо? И, отговор неочаквам естествено
10
1
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Така и не разбрах защо поста ми беше изтрит.Никакви цинизми,никакви етнически препратки,никакъв не приемлив език и въпреки всичко изтрит.цензурите като ,че ли нямат никакво чувство за хумор.В сравнение с тях речниковия фонд на Людоедката Елочка от "12-те стола" от Илф и Петров е направо богат като произведение на Шекспир
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11. А бе момче, плащат ли достатъчно, че дори за извънземните да пише във форума ти пак намесваш руснаците или Русия?
8
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руска гонорея мори туристи по морето.Следващата статия.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За биологична война не знам, но последствие от липса на контрол на пазарите - да. Това резултатът от отварянето на икономиката със съдействието на едрите прекупвачи в ЕС и у нас. Резултатът е всякакви гадинки и болести, нетипични за нашата страна - от охлюви до гъбички, гъсеници и каквото се сети човек. По време на соца ни е спасявал фактът, че държавата е била като концлагер оградена и наред с дефицита на стоки сме минавали и метър.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо да я унищожат България.нека си я има България с евтината работна ръка.консуматорска, която обаче трябва да яде вносна храна.само за едно му правя евала на един ненормалник - пророчеството бананова република.
5
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даааа ! Секретните военни биолаборатории на САЩ в Грузия и Полша вече експериментират стабилно, приятелски върху свойте васали !
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BiohazardВикаш целия свят има за цел да унищожи България а :)
3
5
 
26
 
! Отговори
Biohazard преди 4 години
Това е биологична война и естествено в бабх са изключително добре подготвени, както и за африканската чyмa.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тез американци не се спряха бе... да внесем руски пчели!
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дойде ред и на пчелите