Сменяме стрелките на часовника: Около седмица се адаптираме

Не ни се отразява кой знае колко лошо, обяснява невролог
Обновена: 25 окт 2019 10:23 | 25 окт 2019 10:00, Петя Славова
45

В неделя местим стрелките на часовника с един час назад. Ще спим с час повече, а навън ще се стъмва по-рано. Смяната на лятното часово време с астрономическото или зимно, е въведена преди много години с цел да се намалят икономическите разходи и потреблението на електроенергия. Европа вече обмисля да се премахне този механизъм, но страните още не могат да се разберат на кой час е най-добре да останат.

Ще трябва обаче отново да променим навиците си. Как най-лесно да настроим биологичния си часовник и може ли смяната да се отрази на настроението и съня ни?

"Смяната към астрономическо време не се отразява кой знае колко лошо на хората. Обикновено по-трудно понасят другата смяна, когато сънят намалява. Една седмица е нормалното време за адаптация. Ако човек не се адаптира за седмица, значи има проблем и трябва да потърси помощ", обясни д-р Николай Михнев, невролог от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда".

Събуждане през нощта в нетипични часове, функционирането на съня е най-честата причина, да сме сигурни, че все още не сме се адаптирали към новото време.

Сред сигналите за проблеми той посочи събуждане в нетипични часове през нощта. Не трябва обаче да приемаме медикаменти, а постепенно да се адаптираме, подчерта специалистът в студиото на "България сутрин".

"Сезоните пролет и есен са по-трудни за хората, които имат проблеми със съня. Това най-често е свързано със слънцегреенето. Голяма част от хормоните се синтезират в зависимост от слънчевата светлина. Доказано е, че тази смяна с един час назад не е вредна. При другата смяна хората са по-сънливи. Няма как заради смяната на часа човек да получи инсулт или инфаркт", каза още д-р Михнев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как да изпаднем в депресия заради смяната на часа. А безсънието започва постепенно или след емоционален стрес. Тогава се будим многократно и не спим пълноценно. Безсънието пък може да бъде симптом за много заболявания, стана ясно още от думите на невролога.

"Вечер използвам телефона като книга, но не трябва да бъде нещо възбуждащо, което да ни е твърде интересно. Не трябва да се спортува вечер, защото се отделя голямо количество адреналин и кортизол, след което човек трудно заспива. Много е важно човек да не се приспива с алкохол, защото будува през втората половина на нощта", разясни д-р Михнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Печелиш 1ча сповече сън,таа,че не би трябвало да ти се спи. Толкова години млрди хора така са живели,сега някакви лиглъовци реват.
17
0
 
19
 
! Отговори
А ЗАЩО ТРЯБВА преди 4 години
да сменяме стрелките,бе, петя ? не може ли само да ги превъртим ?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ами аз кво да праяами - ние ще сменяме стрелките, а ти ще трябва да си сменяш часовника на всеки 6 месеца. нищо, тъкмо ще се фукаш,че си имаш два. виждаш ли,че всеки проблем има решение.........и то към по-добро.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петенце малко такт и ще видиш,чепреместването на времето,не е отмного години.Вярно, неси живяла по време на соца,но това не те опраедава.Преди много години нямаше часовници.На село имаме един,може би немски,който трака като колесница и звъни с хиляди децибели.Обиколил цяло село.Но и това не е преди много години.Преди много години планетата Земя ебила повече вода ,отколкото суша и т.н.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си колега! То дори ако отидеш в чужбина за една седмица по тяхната логика е още по-зле, защото тук въртят стрелките и след някой ден си готов. А там тъкмо свикнеш с новия час и се връщат пак в България, демек пак местиш часа. По според тоя лекар тогава сигурно след командировка трябва 1 месец да си много зле. Айде стига сте насявали в хората някакви глупави и недоказани теории. Екстра си е да се сменя времето, това е оптималния вариант!
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му пречи, това са оправдания!Може би има някакъв дискомфорт ден-два, да ни се спи повече, но просто си лягаш по-рано, наспиваш се и си готов. То по същата логика ако отидеш на командировка в чужбина или на екскурзия, и там има 1 или 2 часа разлика с нашето време! Там зле ли се чувствате? Смачкани и скапани ли? Не, естествено. Това е същото, само се чудите за какво да мрънкате!
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си го преместя в неделя.Часовника имам предвид.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 11Кое?
10
3
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Ще има още един онлайн референдум по този въпрос. На предния са гласували много малко хора и не се зачете. А тези малкото са някакви консервативно настроени и разбираш ли влияело им. Ама на какво на петлите и козите рано сутрин ?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще местим, няма как...
8
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано това е последното връщане към зимното време! 100% трябва да остане лятното, така че бъде супер!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доктора Михнев да се позабърше с дипломата си, той знае къде. А аз вече знам къде да не търся невролог...
6
0
 
11
 
! Отговори
ами аз кво да прая преди 4 години
Моя часовник няма стрелки, и освен батарейката друго не мога да му сменя,???
5
5
 
21
 
! Отговори
док преди 4 години
А бе, колега не се излагайте, доказаха връзката с повишени сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти и преминаване към лятно часово време. А след смяната към зимно ще се стъмва един час по-рано, бе журналята - мислете преди да пишете.
4
0
 
20
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Още във второто изречение грешка. Ще се стъмва по-рано.
3
4
 
14
 
! Отговори
селянин преди 4 години
кому е нужно тая умнотияЕрдоган и Путин мое да са всякакви но казаха от утре крайа европарламента май ке умува поне още петилетка
2
0
 
14
 
! Отговори
Местач преди 4 години
В неделя аз ще местя много работи........
1
8
 
28
 
! Отговори
Какво стана преди 4 години
С отмяната на тая простотия....