Пет тунела ще има по пътя под Шипченския проход

Магистралата „Черно море“ ще е с 2 ленти в посока
Обновена: 30 окт 2019 08:03 | 30 окт 2019 08:03, Елка Василева
24
Пет тунела ще има по пътя под Шипченския проход
Снимка: архив, Булфото

Поне три варианта за трасето на магистрала “Черно море” между Варна и Бургас ще трябва да предложи авторът на идейния проект на трасето. Агенция “Пътна инфраструктура” обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който освен трите варианта трябва да извърши пълни инженерно-геоложки проучвания и да изготви подробен устройствен план на магистралата.

За работата си избраната фирма ще получи около 14,4 млн. лв. без ДДС, според индикативната стойност на проекта, пише „Труд“. Оферти могат да се подават до 28 ноември.

Проектната скорост на бъдещата магистрала е 120 км в час, като е предвидено да бъдат изградени по две активни ленти в посока и по една аварийна. Срокът за изготвяне на проекта е една година, без обаче в това време да се включват съгласуванията по него.

Пътната агенция стартира и тръжна процедура за избор на изпълнител, който да изгради тунела под Шипка. За работата си избраната компания или консорциум ще получи малко над 267 млн. лв. без ДДС. Поръчката включва изграждане на 7,6 км нов път, обновяване на още близо 3 км, както и изграждане на 5 тунела с обща дължина 4 км. Тунелът под Шипка ще е с дължина 3,22 км. Останалите 4 тунели ще са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени 6 моста и 1 подлез. Срокът на изпълнение е близо 3 години и половина, а документи за кандидатстване се приемат до 5 декември.

Тунелът ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици по 50 см и два тротоара по 85 сантиметра, става ясно от поръчката. Самият тунел под връх Шипка ще бъде изграден на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Никой преди 4 години
Тунели под Шипка,смешници кой ви вярва още.Тя и магистралата В.Търново-Русе я почнаха на приказки,и вчера обявиха,че такава магистрала няма да има.Хора не разбрахте ли,че северна Българя не е в България.Само София и Пловдив са градове в бг.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославОсигуровките са ми около 15% от годохдите, но кажи речи, на всеки две години се "уволням" и 9 месеца ехееее :)
19
4
 
5
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 4 години
Много скъпо бе!!! Околовръстното от Младост до отбивката за Лозен ще го направят със сто милиона по-евтино! А както знаем околовръстното е много по-сложен проект, трябва да папат много хора!
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се "строй",но много приказки и ефект почти нулев.Поразходете се из Европа и вижте как се СТРОЯТ пътища,магистрали,тунели и мостове.Това което се строй в България на думи е едно,а в действителност е друго!!!Без здрава основа,без подходящи материали,без подходяща денивелация,без качествени строители.....И след няколко години резултатите са "ВИДИМИ"!!!Колко са заблудени хората в България!!!Аз живея в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА и виждам очевадните разлики във почти всичко!!!
17
3
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 18А ДДС къде го забрави? А данък жилище разбит през годината, а данък МПС (ако имаш), а свинетка, а данък на влоговете, а акциза на стоките, а всички таксички които плащаш на държавни институции за това, че те ти изискват нещо си? Тях май ги забрави в сметката или те не са данъци? Само ДДС и осигуровки са ти 60%
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радослав 16Защо некомпетентните люде са най-гласовити? Около 42% са общо плащанията за данък и ОСИГУРОВКИ на работник общо. Лични и от работодателя. Данъка ти е 10%. Единственото хубаво нещо от БСП. И сега искат да го премахнат.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е най-лошият проект като цена-качество.Имало е проект са голям 7,5 км тунел за 500 млн лв
14
10
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 12Че, то на нас така или иначе ни прибират 60% от заработката като данъци така, че не разбирам какво точно предлагашДо 13Минавал ли си по магистралата Шумен - Варна? Извинявай - коларска пътека Шумен - Варна? А за магистрала с ограничение 90 като Стара Загора - Пловдив? Нищо, че в дясна лента и с 60 км/ч няма как да се кара? По добре без пътища отколкото със залъгалки за такива! По добре 2 км като хората отколкото 10 км калпави! Хората за същите пари и време правят 200км за които ГРОБ 2км!
13
11
 
11
 
! Отговори
Антикалинков преди 4 години
След бабуните на ГЕРБ дойде време и за катакомбите на ГЕРБ
12
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославНе само тунелите, но и магистрала Тракия и Хемус са идеи от над 30г. Не знам дали държи топките на Живков, но Тракия добра, лоша стана. Марица стана. Струма малко остана. Европа скоро ще ни свърже със Сърбия. До 3 години ще завърши Хемус и ще отпуши пътя до Северозапада. Магистрала Тракия тръгна при царя. Дойде тройната и не можаха да се разберат, кой колко да открадне. И спря.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославАми дай да ни облагат 60% от доходите? В Сърбия минаваш през стръгата и си плащаш путарината, ако искаш магистрала. В Сицилия е също. Нищо, че хемероиди ще завъдиш. И аз съм да плаща този дето ползва. Повече отговорност и няма да се натресеш на жигула с 60км в час или кретащ претоварен микробус, бълващ облаци дим.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Не знам какво ти е бавно, като "магистрала Люлин" Станишев я започна и ако не бе ББ нямаше свършване. Не знам дали е бавно, но се върши. 35 години нито поддръжка, нито нищо ново. Враца -Видин при тройната се спука по средата още с пускането си. Видях и в Сърбия какви са темповете и качеството. Не виждам разлика. На Житница и Борис се прави основно метростанция, а не реконструкция на кръстовището. Ако не си разбрал?
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Луд умора нямаХейтъри умора нямат! И аз преди години реагирах на околовръсното на Враца. Но вече повече от 5 години се оказва, че всичко си е както трябва.
8
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те 3.5 години правят пробив на Житница и Ц. Борис 100 на метра, Шипка ще пробиват за 3. Всичко в тая държава е в бъще незапомняно време.
7
16
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ОщеАз затова казах, че тия тунели ги говорят от 45г. "Плануват" се от времето когато Баш Бай Тиквондур беше просто редови ореходържач на Бай Тошко. И понеже тиквата му е толкова кухата лейка, каквото е чул да говори Бай Тошко и той като папагалче рецитира чутото преди да се издихне от орехоблизалка в кортеж на вожда и учителя си.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Хейти! Давай!
5
2
 
28
 
! Отговори
Още преди 4 години
баща ми някога се радваше, че ще правят тунел под Шипка, и че ще се улесни преминаването м/у Северно и Южна България. Много години минаха от тогава!!!
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До балотажа може да станат и десет.
3
11
 
36
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
Бойко,прави тунелите по широки,че Нинова като тръгне към Крушовица,да не се заклини някъде вътре.
2
9
 
32
 
! Отговори
Б преди 4 години
Значи всичко ще бъде готово за когато внуците ни вземат шофьорска книжка.