Заради липсата на вода: Перник на режим от 18-ти, та чак до април

Спасението – да вали всеки ден поне една седмица
35

"В и К" - Перник предлага въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена". Това обяви на пресконференция управителят на дружеството Иван Витанов.

Чешмите ще текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

При условие, че няма дъжд, този график е предвиден да остане в сила до април, посочи Витанов.

Още по темата
По думите му нивото на водоема към днешна дата е 5,655 млн. куб.м при максимален 25,2 млн. куб.м. Притокът е 29л/сек., разходът е 829 л/сек.

Витанов отрече да е правено каквото и да било изпускане на "Студена" в рамките на едногодишен период. Според него, за да тръгне вода към чашата на язовира, е необходимо да вали ежедневно поне една седмица.

От засушаването почвата се сви и започна да къса водопроводите, обясни другите проблеми Витанов, цитиран от БТА. По думите му само за месеците август, септември и октомври има с 300 аварии повече отколкото същия период на миналата година.

"Снеготопенето не можа да напълни язовира. От пролетните дъждове нито една капка не е капнала", посочи управителят.

За възможно въвеждане на воден режим община Перник е била уведомена писмено още 7 октомври. Отговор обаче е бил получен едва вчера, каза Витанов.

От 1 ноември е прекъснато водоснабдяването на "Стомана Индъстри". Ограничението няма да важи за Радомир, който се снабдява от местни източници. Единствено притокът, възлизащ на 50л/сек., предназначен за Радомир, ще влиза в язовир "Студена".

Режим на водата на населените места, снабдяващите се от язовир "Студена", е бил въведен последно през 1993г., припомни Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ЛОШО!А тук-над Западна Тракия, от 2-3 дни тече упорито "пръскане"..Всеки ден,по няколко пъти на ден,"нарочни самолети" оставят 3-4 УСПОРЕДНИ следи във въздуха.Аз лично съм битувал в Българската ПВО и ЗНАМ какво е КОНДЕНЗ от самолетните двигатели на височина над 8 километра,и що за ПРЪСКАЛКА правят на височина 3-4 км.Не само че бях свидетел как изведнъж от два самолета ИЗБУХНАХА широки следи,но и знам колко време се задържа конденза ..За разлика от "хемитрейлсите",които стоят с часовено спи
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е 5 милиона кубика малко ли са?
9
1
 
22
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Бибитку пак врътна матряла. Точно след изборите и криза с водата. Матряла пак да гласува за Гьобелса от Костинбродката Банкя.
8
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Всички перничани да се преселват в София.
7
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойдоха БСП на власт и почнаха режимите.Сега ако БСП кмета сложи и една ограда бодлива тел към София, да не бягат винкелите и всичко си идва на местото.освен това и вноски за голф може да въведе.Да се излъчва само първа програма и руската телевизия. Другите да се заглушават.Пернишки пролетарии от всички страни - обединявайте се.
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще изчезнат бананите и тоалетната хартия.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А режим на тока кога да очакваме? И последен въпрос - като решите да ни б-есите въжето ние ли да си го купим или как?
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при демокрацията им пазарната икономика - режим на водата, а скоро и режим на тока, но не защото тока се изнася а валута, както беше по-рано, а защото няма производство и строеж на базови мощности.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, тия милиони кубици вода от язовир Студена след Изборите ли изчезнаха или Герберастката лъжкиня упорито ги криеше?
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, като не гласуват правилно и се отклоняват от Партийната линия.
1
3
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Сега да не сложат и режим на тока в Русе...