Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София - 3259!

72,5% от домакинствата разполагат с по-малко средства на месец
144
Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София -  3259!
Снимка: Pixabay

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лв.

Още по темата

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лева.

Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от средната за страната, и е 815 лева на човек или 3259 лева за четиричленно домакинство.

"За София е разработена самостоятелна потребителска кошница, следвайки регионалната специфика на потребление. Тук има по-високи количества, заложени за наеми, транспорт, отопление, услуги, а фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимата работна заплата за издръжка", обясни експертът в Института Виолета Иванова.

Данните на синдиката сочат, че 72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжката на живота.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за нормална издръжка за четиричленно домакинство за страната, заплатите в семейството трябва да са поне 1 236 лева за всеки родител или бруто 1593 лева.

За София нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да се осигурят необходимите средства за издръжка на живот.

От КНСБ настояват минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лева, далеч преди обявеното намерение след коалиционен съвет на управляващите, припомни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Пенсионерите с пенсии под прага на бедността са около 1 млн. 323 хиляди и 300 души.

Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите.

КНСБ ще настоява и за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, последователно реализиран, през бюджетите на правителството. Синдикатът иска въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването на минималното възнаграждение да достигне до 50 на сто от средното за страната, допълва БТА.

Според Димитров това съотношение ще залегне и в новата европейска рамкова директива за минималната заплата. Последователен 15 процентен годишен номинален ръст на заплатите , искат още от КНСБ, за да достигнем до 2022 година 60 процента от средноевропейското ниво на БВП и на доходите. КНСБ настоява и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем минимум.

Синдикатът настоява още и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сме в ЕС ,но много имаме да гониме не западните държави ,ами тия от бишия соц. ! Една Чехия ни превъзхожда ! Факт!
109
3
 
16
 
! Отговори
Д преди 4 години
Няма управия...... Те дали биха изкарали с тия парички. Путаммммм..... Не дай си боже някой да се разболее, или да те поканят на нещо.... Това е абсурдноооо.... Вече и на сватби не можем да отидем...... И не искаме да ни канят...... Само на работа и в къщи и така до кога се питам...... Голямата ни дъщеря издържа малката, това не е ли срамота...... Всичко ни е на изплащане.... Апартамент, кола, холова, спалня, дограма, печка, кухня..... И т. н. Още има...... Вече и вноските не можем да плащаме...
108
3
 
41
 
! Отговори
xs преди 4 години
Нормален живот е много разтегливо понятие. Един е свикнал често да си купува скъпи дрехи, друг кара година с 3 чифта дънки и 1 маратонки. Някой свикнал да си готви със зехтин, друг кара с най-евтиното олио и т.н. Въпросът е, че хората често не могат да си покрият неща от първа необходимост и се ограничават максимално. Не ходят по културни събития, карат стари и опасни коли, ядат вредна храна, лишават се от все повече неща, за да се справят. В крайна сметка сме хора, а не някакви скотове!
107
2
 
3
 
! Отговори
ЧОЛОВЕК преди 4 години
Напълно те разбирам, 96.Ако не сме от твоята пуританска идеология, не сме нормални и тря ва да мрем в мизерия... Айде бягай, да се прибираш, че стана време за лягане. Почти е тъмно.
106
2
 
23
 
! Отговори
Я преди 4 години
До manтака е и със заплатите - докато има хора, които са съгласни да си определят труда на 500лв, работодателят нама да му даде 1000лв.
105
6
 
21
 
! Отговори
man преди 4 години
Цените са такива, защото има покупки на тези нива. Масово спрете да купувате някоя стока и цените ще се корегират надолу чрез оптимизация на производството, намаляване марджина, или стоката ще изчезне от пазара.Логиката е проста и ясна отдавна.
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за коя държава става дума, но евтина и качествена храна е в сферата на илюзиите. Наемите също са високи. За здравеопазването, ако не си влязъл в системата им, ще ти струва много скъпо. Но качеството им на живот, качеството на услугите, а лекарствата и лечението е на много високо ниво. Редът в държавата е безспорен. Законите се спазват и животът е много по подреден, честен и разумен. Трудно можеш да се почувстваш измамен и експлоатиран. Последното смазва българската душа.
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някакви се хвалеха с огромните си заплати от 2000 лева, които са по-ниски от издръжката на живот в София на един човек. А ако са семейство с две деца? Трябва двамата родители да получават общо 8100 лева бруто.
102
5
 
14
 
! Отговори
Д преди 4 години
Кой умник ги прави тези изчисления. Като тока само на едно четитичленно семейство ее през лятото 100лв.а през зимата даже и 300лв.Да не говорим за останалите разходи. Не нормалници. А за почивки да не говорим. Добре, че са кредитите, та затуй сме се набарбалякали яко до живот....... И пра пра внуците ще има да до изплащат...... Тия хора се правят на дръж ми шапката. Като имат на месец сигорно по 10000лв.на член от семейство. Карат си и почивчица и уикенд чета както си му е реда.... Нямам думи...
101
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 1629 лева нето за София, означават 2100 лева брутна заплата, но при семейство с две деца, брутните заплати и на двамата родители трябва да са над 4034 лева.
100
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РАН - ЪТРАН-ЪТ не беше осъществен.Това трябваше да е пример за развитие на всички бивши соц страни.Вместо това олигарсите на БСП заграбиха предприятията и ги унищожиха, за да станат милионери за кратък период от време.Факт е, че заводите, които бяха купени от чужди фирми още работят, а тези, които паднаха в ръчичките на другарите от ранга на Банев, Гергов, Ковачки, Арабаджиев и т.н. отдавна са история.
99
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На теб може да ти е приятно да живееш като скот,но за нормално съществуване посочената сума е минимума.Останалото е мизерия.
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ли,беееее?Я питайте Бойко да ви каже колко сме богати,здрави и щастливи.
97
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е относително. Аз издържам 3 деца и живея под наем и парите ми стигат, а колегата със същата заплата, не гледа деца (само котка), не плаща наем и все парите не му стигали, все си брои стотинките преди заплата.
96
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме с 3 деца и живеем с 2 пъти по-малко от споменатата сума в статията.
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някакво грешка има, в Германия и Франция ми предлагат по 400 евро на ден...
94
5
 
9
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 4 години
Може и повече !И повече може !Повече ...Може ...Още ... може ...
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Na tosi vapros da kajat mutrite i fam im miliioneri krali ojali se imoti po zal svat i bg a nikoi ne gi pita ot kade sa parite doschli mofiata e nedosegaema 4akam geschev s netarpenie da gi po4ne rasbira se ako mu rasreychat po golemite i bogati mutri v bg
92
9
 
20
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
И ся ко? Всички живеели бедно а на паркингите на моловете едно място няма:)
91
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Ако семейството е нормално няма да плаща за цигари и алкохол.Разбираш ли какво ти казвам?