"Кучешка радост" и храна до 3 лева за пациентите в болниците

Има и хоспитализирани без ядене
Обновена: 16 дек 2019 13:11 | 16 дек 2019 13:10, Петя Славова
74
"Кучешка радост" и храна до 3 лева за пациентите в болниците
Снимка: "Монитор"

Хранят болните в държавните и общинските болници за 3 максимум 5 лева на ден, съобщава "Монитор". Има обаче места като Шумен например, където ядене на хоспитализираните не се полага.

В многопрофилната болница в града храна се предлага само на пациентите, които са диабетно болни и поддържат определена диета. Останалите си организират изхранването самостоятелно. Тези, които не могат да излизат и да стигнат до някое от заведенията в двора на лечебното заведение, използват услугите на подвижни съседи по стая или на санитари. Пациенти разказват, че по стаите минават и представители на кухни и фирми за доставка на храна, които записват желаещите и после с термокутии им носят поръчката.

Общинските болници хранят хоспитализираните за не повече от 3 – 3,50 лева на ден. Диабетици и сърдечноболни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Нина И. - дъщеря на 75-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение. Според наблюденията й диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов, предупреждава бивша пациентка на лечебното заведение в града. 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля !“, завършва огорчено жената.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали не е алергичен към жълтъците.

Филия бял хляб, миниатюрно парче сирене и оскъдно количество маргарин е традиционната закуска на лежащите в Инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението. Повечето от пациентите не посягат към храната, след тях санитарките, които са предимно от софийските села, я събират за домашните си животни.

Сравнително по-добра е храната в част от университетските болници в София, както и в тези, които са към Военномедицинска академия не само в столицата, но и в другите градове на страната. Там дневният оклад е около 5 лева.

Добре хранят например и в Александровска, независимо че менюто е съобразено със заболяванията.

"Нямаме определена средна стойност на храноден на болен, тъй като храненето е в пряка зависимост от заболяването на пациента, което определя и неговата индивидуална диета. Храната се доставя от фирма за кетъринг, избрана след провеждане на обществена поръчка. Договорът е за две години и е на обща стойност 1 260 419.83 лева.

В договора за осигуряването й са предвидени над 50 различни диети, каза Мария Куманова – зам.- директор по административно-стопанските дейности на лечебното заведение. - Засега не се предвиждат заявяване на храна по избор на пациента", допълни тя.

За около 5 лева на ден хранят в Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София в зависимост от заболяването, съобщиха оттам. Тази сума е една от щедрите в държавни лечебни заведения в страната. Блюдата са съобразени за общо 15 диагнози и се доставят от фирма кетъринг по договор. Лечебното заведение обмисля възможността и за предоставяне на храна по избор чрез заявка от предишния ден.

Според пациенти отлично хранят и в болниците на Военномедицинска академия в столицата и страната.

"Поднасят я в съдове за еднократна употреба, пакетирани така, че ястието да не се праши", отбеляза Ива Пападополус в социалните мрежи за Военната болница в Пловдив. Жената допълва, че за седем дни хоспитализация е платила само нормалната такса от общо 35 лева.

Оказва се, че въпреки европейските препоръки, засягащи лечебното хранене в болниците, у нас няма нито наредба за това или друго разпореждане. Единственият документ в тази област е рецептурник от 1971 година, направен по съветско виждане. По думите на националния консултант по хранене проф. Стефка Петрова той отдавна не отговаря на съвременните изисквания за пълноценно хранене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: болницахранапациенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Кръстю преди 4 години
ОТ кражби вече няма здравеопазване а имаме здравеубиване. Съдебна система оълен крах здравна система оъкен крах спорр крах БДЖ оглозгано Питам има ли нещо което да е наред в БГ. С крадлива *** от политици и народ овце ще затъваме все повече.
71
1
 
6
 
! Отговори
Норге преди 4 години
Живея в Норвегия. В последната година ми се наложи няколко пъти да посетя болница. Обстановката няма да коментирам, защото в статията става дума за храна. А как ли да опиша храната, която тук се дава на лежащо болните? Каквото и да напиша, Няма да бъде достатъчно. Съжалявам, че тук няма възможност да се качи снимка. Може би само една такава би била достатъчна, за да си подаде оставка цялото нагло и крадливо правителство на Бантустан!
70
2
 
0
 
! Отговори
Франкфурт ам Майн преди 4 години
До KOKO.. ресторанти. В приземния етаж на болницата има тамън две кафетерии в които продават сандвичи, сладкиши и нормалните за кафетерии напитки. Също така, на лежащия до мен в стаята си му носеха сокове и плодове, точно както правим в България. В болницата такива неща не дават. Закуската беше две филии пълнозърнест хляб, бучка масло и два конфитюра по 10 грама, плюс воднисто кафе. Сигурно е по-добре от в България на повечето места, но не бих го нарекъл дори "отлично", камо ли "лукс".
69
3
 
0
 
! Отговори
Франкфурт ам Майн преди 4 години
До KOKOКоко, ще ме извиняваш, но тъй като аз живея в момента в "бяла държава", няма такова нещо като "в болниците храната е супер". Храната е по-добра от тази в българските, но само с една идея, по простата причина че работещите внасят много големи вноски и очакват все пак нещо в този смисъл. Не е вярно и че няма кафетерии/ресторантчета: аз наскоро лежах в една голяма болница, и храната не беше дори на нивото на това което има в кафетерията на фирмата в която работя, камо ли на нивото на ..
68
0
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
DA MU OBJASNJA NA GORE PODPISANIJAT,,BIZNESMEN,, 4E V BELITE DARZAVI-JAVNO V KOITO TOI NE E HODIL,HRANATA V BOLNIZITE E SUPER,TJA E ZA VSI4KI PAZIENTI-V ZAVISIMOST OT DIETATA. NJAMA TAKIVA ,,5 LEVA,, ,,RESTORANTI,, V BOLNIZI. TOVA SA IZMISHLJOTENITE V BALGARIJA,4REZ KOITO SE VZIMAT GRESHNI PARI OT BOLNI HORA. IZLIZA TAKA,4E BALGARINA E BEZ VSJAKAKAV MORAL,AL4EN,KORUMPIRAN I BEZSARDE4EN. ZASHTO LI?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам лош опит с две болници е последните четири години, едната е Александровска. И в двете има фирми за кетъринг. Храната е постна вечер и евентуално с пилешко на обяд. Две филийки хляб. Свинско, телешко, агнешко и риба няма. По принцип е доста малко като количество, но може би е достатъчно, знам ли. Използвам престоя да отслабна малко.
66
4
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Незабавно освобождаване от задължение да се плащат здравно осигуровки за хора, които плащат на частни фондове. Който не иска или не може да си позволи частен фонд ще плаща на държавата някакви минимални вноски, и ще получава най-ниското качество на услугата според таксата, която плаща. Ще яде филия с кренвирш и ще спи с още 10 души в стая. Останалите е редно да получават според вноските. От къде на къде аз ще плащам 3 пъти по-големи вноски според доходите ми, и ще получавам същата услуга?!
65
3
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Абе вие не разбрахте ли до сега каква е истината?! НЕ ви ли стана ясно, малки ли сте, глупави ли сте? Да го ду хат бедните, това е накратко. Във всяка болница има ресторант, отиваш и си поръчваш каквото искаш. Ако не можеш да ставаш, близките ти носят. Ако нямаш близки, плащаш на сестрите, и те ти носят. Това е, който може се оправя. Аз съм за незабавно спиране на всякакви държавни здравни осигуровки, всеки да използва частно здравно осигуряване. Който няма пари, умира на улицата.
64
1
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
"Дерат" ти здравните осигуровки, за да получиш адекватно лечение, а не за да ядеш кюфтета и наденици "майсторе". Друг е върпосът, че "адекватното лечение" грам не е адекватно, ама както се казва, за толкова пари, толкова.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В болница Канев във Русе храната се приготвя на място, носи се в тенджери и е отвратителна като качество и малко като количество. В частната Медика, обаче храната е на кетъринг и е в отделни кутии за едноктратна употреба, а и доста добра като качество.
62
0
 
4
 
! Отговори
Car преди 4 години
Спрете да плащате осигуровки,тези пари се крадат.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62За сметка на това разходите по тези хора са ужасяващо високи, ако трябва системата да работи така както искаме и очакваме. Също така, не съм много сигурен че те са малкък процент. България е на челни места в няколко хронични заболявания, някои от тях изискващи гигантски инвестиции в лечение. Болести на сърцето, ракови заболявания, болести на нервната система (инсулти и пр) са все тежки проблеми и в България много голяма част от пациентите са с такива. 30% здрави е НИЩО.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 60Болните, които имат нужда от тежки намеси са малък процент от всички внасящи осигуровки. Поне 30% от хората не са ползвали скъпи здравни грижи, а пари все нямало...Там нещата не са чисти. Как в други държави може и всичко работи добре, а тук не работи?
59
0
 
2
 
! Отговори
За 59 преди 4 години
Ей ***, не се втъквай и в тази тема с политическите си глупости.За времето, за което пише човека ти и в книжки не си чел, ходел си прав под масата.Ясно е, че отработваш за Сорос, но *** коментирай други новини, където ще можеш да кажеш нещо съществено
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Не става така. Ако си сметнеш колко пари си внесъл и колко пъти си ползвал здравната система за това и онова на теб самия парите които си дал ще ти се видят малко. Аз съм влизал три пъти за операция (едната животоспасяваща) и ако трябва да сметна колко струва една такава в модерна операционна с модерни лекарства и пълен екип, свят ще нми се завие. А има хронично болни,болни с многократен престой и пр. Ако си от щастливците които не са били с престой може и да мислиш така,иначе не
57
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонименстига глупости бе тате , същата гадост си беше не лъжи и кучетата тогава не я ядяха
56
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
хората вече и за химиотерапия ходят в Турция, защото тук всичко е гадост, особенно в провинцията, но ако нямаш пари за Турция, какво правим
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55 сметни с твоите да видим. Сложи лихвите от банките или от инвестиционни фондове, ако бих си държал там парите, а не в здравната каса да си правят далавери с тях. И като сметнеш, обясни ми защо ми се полага едно лечение за 750 лв безплатно, а всичко друго да плащам и то под масата, на ръка освен официалния рекет за избор на екип и останалите будалкания.То по-добре да не плащам никакви осигуровки, щом всичко ще си плащам и без тях.
54
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямали пари?!?Знам доктор, който от изнудване на бременни и незаконни аборти карат две коли последен модел BMW, има два апартамента в София, вила и втора вила строи като чифлик.И си кюти в държавната болница и даже излиза на протести, че им били малко парите...Как за толкова години не го пандизиха поне за рекет на родилките? Но няма как, ввсички проверки изкарват, че докторчето е прав и пациентите са виновни.Просто бяла мафия.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Колко пари си платил за 20 години в здравната система по груба преценка? Аз ще ти направя бърз ценоразпис за това колко струват някои здравни услуги и да видим докъде ще стигнем.