Всеки седми с адресна регистрация в София, 2,2 млн. души сменят документите

През следващите месеци се очаква голямо струпване на опашки пред гишетата
13 яну 2020 14:05, Петя Славова
84
Всеки седми с адресна регистрация в София, 2,2 млн. души сменят документите
Снимка: БГНЕС

Една на всеки седем лични карти, които предстоят да бъдат подновени през следващите 3 години, е с постоянен адрес в София. Това сочат данни от Дирекция "Български документи за самоличност" (ДБДС) към МВР. През тази и следващите две години изтичат личните документи на близо 6 милиона българи. От тях над 1 милион софиянци ще трябва да ги подновят до края на кампанията през 2022 г., предава "Монитор"

Тази година около 2,2 млн. българи трябва да се сдобият с нови лични карти, паспорти и свидетелства за управление.

През следващите месеци се очаква голямо струпване на опашки пред гишетата на звената на дирекциите на МВР, където се осъществява издаването на документи. Броят на чакащите ще се увеличи значително заради завръщащите се от чужбина българи. Пикът на опашките обаче се очаква да е през ноември и декември, когато изтичат най-много документи.

Поради традиционните навалици по време на кампанията за подновяване на легитимацията от Министерството на вътрешните работи въведоха улеснение на гражданите в процеса на издаване на нови лични документи.

Заявления вече могат да се подават във всяко едно от звената ДБДС на територията на съответния град, независимо от постоянния адрес. Очаква се тази промяна да намали струпването на хора пред гишетата и съответно да свали напрежението при административното обслужване. Дългото чакане за подаване на заявление вече може да бъде избегнато и чрез онлайн подаване на заявление за издаване на лична карта и паспорт.

Това изменение в Правилника за издаване на български лични документи (ПИБЛД) бе прието през ноември 2019 г., а за него е нужно единствено валиден електронен подпис. Услугата се предлага на адрес https//e-uslugi.mvr.bg. При подаването на искането се въвеждат личните данни, след което те се преглеждат от служител на ДБДС, а заплащането на административната услуга се извършва по банков път.

Улеснение предлагат от вътрешното министерство и за служители от държавни институции, общински администрации, кметства, големи предприятия и фирми. След подаване на предварително искане за организиран прием на заявления за издаване на лични документи, служители на ДБДС ще посетят работните им места за да приемат документите, заедно с мобилна биометрична станция.

Личните документи, които ще се издават през следващите 10 месеца, няма да се различават от старите. След първи октомври се очаква картите за идентификация да съдържат чип, в който ще се записват както биометричните данни, така и данни за електронна идентичност.

Предстои да се избере изпълнител на обществената поръчка за новите лични карти и след това ще стане ясно с какво още новите лични документи ще се отличават от досегашните.

Опашки пред гишетата на ДБДС имаше в последните дни на миналата година, когато изтичаха голям брой лични документи. В паспортните служби на най-големите столични квартали, какъвто е “Люлин”, стотици чакаха да сменят личните си карти и паспорти. Колоните с хора, желаещи да подадат заявления за нови документи или чакащи да вземат готовите си такива, често излизаха и извън сградата.

Експертите съветват гражданите да не чакат до летните месеци или до края на годината, когато ще има големи струпвания от хора, а да подновят документите си в първата половина на 2020 г., когато е по-спокойно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
18
 
! Отговори
Софиянец 3 преди 4 години
... В почти всички Държавни учреждения в София , над 70 - 80 процента от работещите НЕ са от София !!!!! И освен че НЕ са от София , както казва изключително добре един коментар малко по надолу - са пренесли наглия си провинциално - селя_дурски манталитет тук !!! ... Покъртителна БАЙ ГАНЬОВЩИНА лъха от почти всички !!! Не всички , разбира се ... Но повечето са ... "уникални селя_дури" !!! ... Тарикати , дебнещи единствено аванта и далавера... НАЛИ ИМА И ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ?!?! ХОДЕТЕ И ТАМ!!!..
12
13
 
17
 
! Отговори
Грегор Клегейн преди 4 години
Как ме дразни шопския им акцент. И как ме дразни, че се мислят за повече хора от останалите.
11
22
 
22
 
! Отговори
Софиянец 2 преди 4 години
..... Може да видите ИСТИНСКАТА СОФИЯ по празнични дни ! Коледа , Нова година , Великден ..... Ето тогава е страхотно !!! Няма коли ... Няма "***" ... Въздуха е значително по - чист ..... !!! Другия доста дразнещ фактор е , че Провинциалистите взимат по изключително нагъл и безпардонен начин работните места на родените тук !!! И освен че ги взимат ... Подбиват значително и нивото на работната заплата !!! От провинцията са съгласни да бачкат за по 650 - 750 лева , само за да са тук !!!
10
1
 
25
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 8ако не беше другаря Костов дето съсипа де що имаше предприятия в страната немаше половината да станат софиянци а на село останаме само овчарето и тия с куфарчетата
9
3
 
32
 
! Отговори
д-р по економикс преди 4 години
Литва е под 3 милиона и не са заритали като някои истерици в България. Даже си живеят много добре. Развиват си науката, туризма. Време е София да пусне кокала и да даде парите на провинцията, защото и се полагат. Не може една столица да фокусира целия паричен ресурс на държавата.
8
12
 
33
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
В общи линии малко под половин България се набута в София ! Това е наистина ужасен факт !!! Защото за разлика от над 50 процента от живущите в Столицата ни ... Ние , истинските Софиянци , няма къде да "избягаме" от мръсния въздух , обгазяването от километричните задръствания всеки Божи работен ден из централната част , от простотията , от селяндурщината изпълнили цялата ни иначе прекрасна София !!! ..... На приказки - всеки "мрази" София и Софиянците ... Но ДЕ ФАКТО - всички се тъпчат тук!!!....
7
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Значи след първи октомври се очаква повишено електропотребление, поради зачестяваща употреба на микровълнови печки.
6
0
 
15
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
България вече е под СЕДЕМ милиона , а София гони вече ДВА милиона / за едни хора с химикалки го пиша/
5
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ме дразни меката им реч...
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСЕ ПЛЮЯТ СОФИЯНЦИ И ВСЕ В СОФИЯ НАПИРАТ ДА ЖИВЕЯТ!!! МИ ИДЕТЕ В ПЛОВДИВ , ВАРНА , БУРГАС - СТИГА СТЕ СЕ ТЕГНЕЛИ ЗА СОФИЯНЦИ !
3
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТИГА СТЕ ПУСКАЛИ СЕЛЯНИЯТА В СОФИЯ ! НЯМА ВЪЗДУХ ВЕЧЕ !!!!
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат да са близо до бойко.
1
2
 
24
 
! Отговори
Килл ме преди 4 години
Аре цяла България у Софето. Град-държава и останалото закривай - както е тръгнало положението. Или в още по-лошият случай - Терминал.