Всеки седми с адресна регистрация в София, 2,2 млн. души сменят документите

През следващите месеци се очаква голямо струпване на опашки пред гишетата
13 яну 2020 14:05, Петя Славова
84
Всеки седми с адресна регистрация в София, 2,2 млн. души сменят документите
Снимка: БГНЕС

Една на всеки седем лични карти, които предстоят да бъдат подновени през следващите 3 години, е с постоянен адрес в София. Това сочат данни от Дирекция "Български документи за самоличност" (ДБДС) към МВР. През тази и следващите две години изтичат личните документи на близо 6 милиона българи. От тях над 1 милион софиянци ще трябва да ги подновят до края на кампанията през 2022 г., предава "Монитор"

Тази година около 2,2 млн. българи трябва да се сдобият с нови лични карти, паспорти и свидетелства за управление.

През следващите месеци се очаква голямо струпване на опашки пред гишетата на звената на дирекциите на МВР, където се осъществява издаването на документи. Броят на чакащите ще се увеличи значително заради завръщащите се от чужбина българи. Пикът на опашките обаче се очаква да е през ноември и декември, когато изтичат най-много документи.

Поради традиционните навалици по време на кампанията за подновяване на легитимацията от Министерството на вътрешните работи въведоха улеснение на гражданите в процеса на издаване на нови лични документи.

Заявления вече могат да се подават във всяко едно от звената ДБДС на територията на съответния град, независимо от постоянния адрес. Очаква се тази промяна да намали струпването на хора пред гишетата и съответно да свали напрежението при административното обслужване. Дългото чакане за подаване на заявление вече може да бъде избегнато и чрез онлайн подаване на заявление за издаване на лична карта и паспорт.

Това изменение в Правилника за издаване на български лични документи (ПИБЛД) бе прието през ноември 2019 г., а за него е нужно единствено валиден електронен подпис. Услугата се предлага на адрес https//e-uslugi.mvr.bg. При подаването на искането се въвеждат личните данни, след което те се преглеждат от служител на ДБДС, а заплащането на административната услуга се извършва по банков път.

Улеснение предлагат от вътрешното министерство и за служители от държавни институции, общински администрации, кметства, големи предприятия и фирми. След подаване на предварително искане за организиран прием на заявления за издаване на лични документи, служители на ДБДС ще посетят работните им места за да приемат документите, заедно с мобилна биометрична станция.

Личните документи, които ще се издават през следващите 10 месеца, няма да се различават от старите. След първи октомври се очаква картите за идентификация да съдържат чип, в който ще се записват както биометричните данни, така и данни за електронна идентичност.

Предстои да се избере изпълнител на обществената поръчка за новите лични карти и след това ще стане ясно с какво още новите лични документи ще се отличават от досегашните.

Опашки пред гишетата на ДБДС имаше в последните дни на миналата година, когато изтичаха голям брой лични документи. В паспортните служби на най-големите столични квартали, какъвто е “Люлин”, стотици чакаха да сменят личните си карти и паспорти. Колоните с хора, желаещи да подадат заявления за нови документи или чакащи да вземат готовите си такива, често излизаха и извън сградата.

Експертите съветват гражданите да не чакат до летните месеци или до края на годината, когато ще има големи струпвания от хора, а да подновят документите си в първата половина на 2020 г., когато е по-спокойно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радославе, логиката ти е първобитна щото масово в ЕС и държави, които излизат от ЕС вършат всичко по електронен път и си живуркат, не си губят времето с опашки и администриране. Да не говорим, че да започнеш работа из ЕС никой не ти търси "свидетелство за съдимост" или "медицинско". Пътя не е в местене на институциите и задържане на опашките, а в деадминистриране. Но първобитниците не го осъзнавате.
52
1
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 45Какво точно търси Морска администрация в София след като най близкото море е на поне 300 км от там? Какво търси Агенция Митници в София като има толкова много гранични градове които са в пъти по логично място за нея? И куп други агенции, министерства, комисии са в София,а реално мястото им не е там и пак заради тях централите на една камара фирми са там, а това води и до поток от хора които вместо да работят по родните си места отиват в София заради тази концентрация на работни места!
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтриха ми коментара,защото написах как Софийските големи лапачи унищожиха България.Но ще дам друг пример - как се наляха пари в метро,много добре,имаме нужда от столично метро,но съсипаха БДЖ и не вложиха работа и средства в БДЖ,които се използват от хората от цяла България,включително и от софиянци.
50
0
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 46Принципно си прав, хората следват парите, но парите идват от частните фирми, а те следват институциите! Защото масово за документи ти казват, че се издават само в централата в София и за да не им се налага на големите фирми да пътува някои от майната си до София през ден, местят централата си в София, а с това се отварят работни места и от там вече преселението на хората! Ако махнеш Речно и Морско корабоплаване от София знаеш ли колко централи на воден транспорт ще се преместят например?
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименточно така-разходете се до съседна гърция и ще разберете какво значи чуждоземна инвазия!това чка и българия,но в много по-сртрашни размери
48
6
 
12
 
! Отговори
някой преди 4 години
Ако някой си мисли, че така наречената "демокрация" е виновна за увеличаването на населението на София за сметка на провинцията, то дълбоко се заблуждава!Вината е на комунизма от 1944 г. със слизането на партизаните от Балкана, с насилственото отнемане на земята на земеделците и вкарването им в ТКЗС-та, та чак до 1989 г. и след това когато чрез преврат младите комунисти смениха старите.Още тогава от селото на баба и дядо половината жители имаха роднини в София и други големи градове!
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"изтичат личните документи на близо 6 милиона българи. От тях над 1 милион софиянци"Това означава повече от всеки шести, а не всеки седми.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спокойно дишайте токсичен въздух "столичани"турция,русия и сащ ще се погрижат да напълнят опразнената провинция с чужденци от азия и африка!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли в крайна сметка удостоверение за постоянен адрес при подмяна на документите?
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радославе, хората следват парите, а не институциите, нещо не си у ред момче хахахахахахаахахха.
43
0
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Вместо да се делите на столичани и провинционалисти е редно всички да отидем пред парламента и да настояваме за решение на проблема! Защото само политика от най високо ниво може да реши проблема, а не на местно! Кметовете по малките селца какво могат да предложат, че да задържат хората там? Нищо! Затова трябва да има национална политика за развитие на районите и децентрализация! Това е единствения шанс! Ако се махнат част от държавните институции и фирми от София, хората ще ги последват!
42
0
 
15
 
! Отговори
tral преди 4 години
В петък подадох документи за смяна на изтичаща лична карта, всичко мина много бързо, повечето неща бяха вече попълнени само трябваше да напиша че е вярно. След 2 часа телефонът ми звънна и ми съобщиха, че са им върнали документите ми и сега трябва да ида до общината по местоживеене и да си извадя удостоверение за постоянен адрес. Знаех си, че е прекалено хубаво да е вярно бързото подаване на документи. Уж щеше да е всичко на едно гише и службите имали връзка помежду си. Дрън дрън както винаги.
41
0
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако трябва да се сърдим на някои за състоянието на София и провинцията, то трябва да се сърдим на управляващите сега и тези преди тях! Защото наложиха политика на централизация, всичко отива в едно населено място и с това започват проблемите. Факт е, че София е пренаселена, но и е факт, че вместо да се разраства е по добре да се започне най накрая децентрализация и да живнат малко другите райони! Не си мислете, че е приятно при наличието на собствено жилище в градче да плащаш наем на майната си!
40
1
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Простата истина е, че всички проблеми на София и провинцията са следствие от държавната политика! Както някои казаха вече след като всичко се заличи в малките населени места, хората които живеят там нямат друг избор освен голям град или чужбина, но вече и някои от големите градове са тръгнали по пътя на малките села и градчета! Парите на държавата се наливат основно в София, затова и масата от хората (читавите в чужбина, не толкова читавите или родолюбците в София) се насочват натам.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: azz (номер 18)Така е, вярно казваш! И не само това! И Русия, в лицето на Путин се стреми да раздели Балканите за да ни завладее, толкова е прозрачна политиката на руския цар... пардон, президент.Северна Македония и България, Сърбия и България, Сърбия и Черна Гора, трябва да има раздор, взаимно подозрение и прочие, а сме също славянски народи, освен съседи.Не само на Русия се пада привилегията да ни смята за близък народ!С тази разлика, че Русия е доста далече от нас.
38
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 37ти па си ного убав имам даже и прасенца и градинка с тревки
37
0
 
10
 
! Отговори
До GG1987 преди 4 години
И какво търсиш на 30 с хубава работа в Студенски град
36
0
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 31Гледал си ти овце по телевизията!Много знаеш как се гледат...
35
3
 
5
 
! Отговори
GG1989 преди 4 години
Особено в студентски град само софиянки - като кажа, че имам апартамент, кола и хубава работа и ме видят, че съм на 30 и с добро тяло, и поне 10 намирам за съвместно жителство :)Колко е хубаво да си млад и успешен :) Лошия момент е, че Бойко с щракване ще изкара колкото аз за цял живот, ама :)
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСофиянците са като германците - поканиха всички да дойдат, сега реват че не дошли само лекари и инженери, ами дошли и прости хора.-----И това(образованието) не е гаранция,гледах видео в което жена инженер,която се е занимавала и поддържала водната мрежа на София е изхвърлена от работа и в момента е бедомна, няма работа и се храни от частна благотворителна кухня.И половината от бездомните,наредили се на опашката за храна бяха с висше образование.А по етажите поставят некадърници