Грижа на болни в домашна среда. Ще стане ли възможно?

Броят на хората, ползващи лична помощ се увеличава прогресивно
15 яну 2020 17:37, Петя Славова
4
Грижа на болни в домашна среда. Ще стане ли възможно?
Снимка: архив, Булфото

Ограничението в Закона за личната помощ и отлагането на Закона за социалните услуги изисква търсене на възможност за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа хората с увреждания и граждани над 65 години.

Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда, съобщава "Монитор".

Според Закона за личната помощ до края на годината има законово ограничение по отношение на ползвателите на лична помощ и на максималния брой часове подкрепа, които могат да се ползват, заявиха от Министерството на труда и социалната политика в отговор на препоръките на омбудсмана за справяне с проблема.

Според разпоредбите от лична помощ имат право да се възползват хора с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане.

В тази група обаче не попадат всички останали лица, които са получавали услуги в домашна среда. Броят на ползващите лична помощ се увеличава прогресивно – от около 5000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента през първия месец на 2020 г.

Съответно, разходите за обезпечаване на Закона за лична помощ нарастват също прогресивно. По бюджета на МТСП за 2020 г. са предвидени средства за финансиране на механизма лична помощ в размер на 92,6 млн. лв., както и близо 560 млн. лв. по програма "Подкрепа на и за хората с увреждания", разясняват още от МТСП.

В края на декември 2019 г. Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до всички общини с молба да бъде предоставена информация за хората, които до края на миналата година са получавали социални услуги в домашна среда "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник".

Получените данни сочат, че 12 978 лица, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, от 1 януари не получават съответната услуга. От тях над 65-годишна възраст са 4977.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: болнилична помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Пак тъпотии! преди 4 години
Има стари хора по селата, които не са виждали доктор, а са по на 80 години. Нима те са трудоспособни!? И понеже нямат ТЕЛК, ще ги оставят да *** като кучета. Помощ трябва да получава всеки който има нужда от такава. Мутрите искат да се одтърват от немощните, затова измислят нови правила!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно! Пенсионната възраст е 65 години. И веднага като навършим 65 години ни осигуряват грижи в домашна среда.
1
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ми що съ чудиш. Мръсен въздух дишат, пък за останалите само свеж планински.