Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина

БАБХ иска месните продукти да са с по-добро качество
18 яну 2020 14:15, Петя Славова
112
Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина
Снимка: БГНЕС


Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Кюфтето вече никога няма да е същото, защото според новите изисквания то вече ще съдържа повече вода и по-малко мазнина, което според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза пред Нова тв главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.

Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.

Как да сме сигурни, че не поемаме риск с кюфтето и кебапчето?

"То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е  кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам", заяви Костадинов.

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
31
 
! Отговори
Перничанин с цех преди 4 години
Ние като нямаме вода може,ли да продължаваме да слагаме сланина?
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режима посегна и на кюфтетата и кебапчетата, какво следва?
19
1
 
25
 
! Отговори
аз преди 4 години
сместа за кюфте е 70% месо и 30% сланина , като вече към сместа може да се добави яйце, подправки ,малко хляб и съвсем малко вода и нещо друго в зависимост от вкусовете на отделните хора, но в основата си остава чисто месо и сланина. А в тия готовите кебапчета от магазина има кожи ,кости,пера, картофено нишесте,палмова мазнина ,доста водица под формата на гел и т.н , ама БАБХ се чудят как да узаконят това второто , вместо да налгат първото.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99% соя и 1% вода. Вегетариани сър...
17
1
 
23
 
! Отговори
бг преди 4 години
Който го мързи, който не умее да готви ще яде полуфабрикати нафъкани с Е-та ! Парадокса е, че в хипермаркетите на "топла точка" основно пазаруват пенсионери. Вече има поколение над 65 годинишна възраст, които на практика не могат и една супичка да си врътнат. А иначе кюфтетата и кебапчетата са най-елементарни за приготвяне. Ако и това не умееш, яз си Е-тата и не се оплаквай !
16
1
 
5
 
! Отговори
Така е по-добре преди 4 години
Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина и с вложено поне 95% МЕСО.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лакомия за печалба на всяка цена и с всякакви средства.
14
1
 
23
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Мога ли да пише в менюто вместо кюфте примерно топките на майстора и така да се избегнат евростандартите?
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви научат бавно постепенно но сигурно да поядете камъни честито.
12
0
 
23
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Вчера купих буркан мас от село за 6!!!! лева. Свинското в магазина върви около 10. Всеки да си прави извод. А маста и сланината били най-добрия източник на разните Омега....
11
3
 
26
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Тая године ще ядете кюфтета със вода и соя, а догодина МОЯ... цитат на Тато !
10
1
 
15
 
! Отговори
БАБХ преди 4 години
До АнонименАбсолютно съгласен - само едно уточнение - освен, че са некадърни умишлено позволяват и налагат некачествени храни. Да живее ББ
9
0
 
27
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Как, аз лично си правя кюфтета - кебапчета. Избирам си качествени меса. Меля и смесвам. Добавям сол, подправки на вкус. За да се по-сочни на кебапчетата добавям 100 гр на кг. бира, а на кюфтетата кисело мляко. А който иска да ми дава наклон на подпоручика, т.е. да ме учи как да готвя...да бара меча !
8
0
 
36
 
! Отговори
ТАЙНАТА преди 4 години
НАШ ЧОВЕК Е ВНЕСЪЛ МАШИНИ ЗА ВОДА В МЕСОТО И СЕГА ПРЕДСТОИ ДА ГИ НАБУТАМЕ НА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ.
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на некадърниците от БАБХ яден най-некачествената и вредна храна в ЕС.
6
0
 
15
 
! Отговори
алхимик преди 4 години
Да проверят олинклузив обслужване Лятото !
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече вода по висока цена. Водата е скъпа и дефицитна. Та не се чудете къде отива водата на Перник. В кифтетата на Митьо Пищова. Тоалетна хартия язовирна вода с тиня и соя на кифтета, това е здравословна храна.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това вегън ли го е писал ?!?
3
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мазнините на са толкова вредни, по-вредни са Е-та, консерванти...............освен това има различни видове мазнини!!!
2
1
 
48
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Тази агенция е проядена от корупция и помага за убиването на народа....