Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина

БАБХ иска месните продукти да са с по-добро качество
18 яну 2020 14:15, Петя Славова
112
Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина
Снимка: БГНЕС


Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Кюфтето вече никога няма да е същото, защото според новите изисквания то вече ще съдържа повече вода и по-малко мазнина, което според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза пред Нова тв главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.

Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.

Как да сме сигурни, че не поемаме риск с кюфтето и кебапчето?

"То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е  кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам", заяви Костадинов.

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ура!
40
2
 
29
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
При ГЕРБ всичко е постно-пицата ,кюфтето,кебапчето !!! Мизерия !!!
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стар майстор съм от Балкантурист ,, мъчно ми е като се сетя
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кога качественно месо..както едно време ,, нека има мазнима ама истинска качественна сланина . Месо няма хора месо ....едно време хората гледаха домашни и предаваха на Родопа,, сега е всичко мижи да те лажем
37
0
 
34
 
! Отговори
Рецептурника преди 4 години
Всеки му според вкусовете. Аз лично кюфтета и кебапчета си правя от смляно пред мен месо, 70% към 30% , в полза на свинското към телешкото. Номера е при замесване да се ползва газирана водичка и много, ама много месене. За да се вкара въздух в каймицата и да станат сочни и ефирни. Кебапче не се обръща повече от три пъти на сгорещената скара и точка! Рецептурниците на Балкантурист от 70-те години са безценни!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тва е супер беге изобретение ! Кебапчета , кюфтета и кърмачета с вода вместо мазнина и както обикновенно си е и без месо ще бъде уникално в света.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става ли става това че стааме все по заети да отцеляваме и не се замисляме и не се интерсуваме от нищо не четем и следим закони и не ги осмисляме по елесно да оставим някой да мисли вместо нас е тогава нали се сещаш живота е вълчи яж за да не те изядат всееки се е пуснал по течението и чака някой друг да мисли вместо него такова нещо не съществува.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В самата дума е казано всичко : "здраво-словно", демек здраве само на думи.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да го правят като супа топчета. С повечко водица ще стане хептен "здравословно". Пък ако поскъпнат и портфейла ще отслабен.
32
0
 
29
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Какво Ви става бе ейиииииии?!Вие да не би да управихте стандарта на хората по принцип?!Да не би да управихте стандарта на пенсионерите,на социално слабите,на болните.....,та се захванете за кюфтетата?!Наистина,какво Ви става?!В крайна сметка,какво НИ стана на НАС,че Ви ТЪРПИМ?!
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 29 Постът ти ми напомни за оня виц... двама собственици на гостилници които били една от друга на близко разстояние се срещат и единия вика на другия...-- Бай Герге, а бе про теб се избиват да ти ядат кебапчетата и кюфтетата, а при мен пълна мъка. Я кажи какво слагаш в тия кебапчета и кюфтета, бе!- А какво слагам...оцветители, кости, кожички, кайма...лайнааа....- Ама ти и кайма ли слагаш, бе?
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за дупетатското кюфте нищо не се споменава.
29
0
 
31
 
! Отговори
кифтетата преди 4 години
Рога и копита + много вода и яко сол!
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно като купих готова кайма и вътре имаше някаква розова лигава смес, която изобщо не беше месо. Това са смлени всякакви неща, смесени със соя и много подправки. Кимионът изобщо убива всички други аромати. И почнах да ходя в една месарница, където да си избирам месо и го мелят на място. Съотношение вече свинско-телешко е по вкус. Понякога и бекон слагам. Можеш да си поиграеш цял ден и после бам във фризера и готово. Другото важно е скарата. Температура и да не го печеш до смърт - става сухо
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а месо ще турат ли у тез кебапчета?
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Веган 25Не яж плодове и зеленчуци защото и те са живи същества и растат.
25
0
 
23
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Първо аз готови кюфтета и кебапчета не купувам, Второ, ние българите ядеме много свинско, и седнал някакъв лольо да ме лъже, че с повече вора и по-малко мазнина няма да се промени вкуса. (тука пиша псувни). Трето, никой не мисли за здравето , "бизнеса" пак да изкара по-голяма печалба.
24
0
 
23
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Поредната глупост на невежи по всичко чиновници.Човешкия език различава вкусове само ако са придружени от масна молекула.Това е резултат от милионите години еволюция да се отличава доброто за ядене от това което не става.Например тревите и прочие храна за тревопасни.Видовете Хомо,в това число и Сапиенс за 8 милиона години са еволюирали като свръххишници,а сега невежи представители на вида искат да ги превърнат в тревопасни.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюфтето за скара трябва да е мазно. Измислиха как да свалят цената на кюфтетата. Вместо сланина ще слагат вода.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В повечето магазини на щанда за месо предлагат мелене. Е, колко трябва да си неумен, че да си купуваш готова кайма. Колко кулинарно некадърен трябва да си, че да си купуваш готови кебапчета и кюфтета ?!?